Yemekten kaç saat sonra spor yapılır? 1 saat sonra spor yapılır mı?

Performans

13 Haziran 2022

Yemekten kaç saat sonra spor yapılır? 1 saat sonra spor yapılır mı? cover

Yemekten sonra spor yapmak bazı zamanlarda sakıncalı durumlar oluşturabilmektedir. Yemek yedikten sonra kan dolaşımı hızlanmaktadır. Ayrıca besinlerin daha iyi sindirebilmesi için kalp mideye kan pompalamaya başlar ve kalp daha fazla çalışmaktadır. Spor anında ise kalp, kaslara kan pompalar. Bundan dolayı kalbin hem sindirim sistemine hem de kaslara kan pompalaması oldukça sakıncalı bir durumdur. Yemek sonrası spor yapmak oldukça tehlikeli ve sakıncalı bir durum meydana getirmektedir.

Yemek yedikten sonra spor antrenmanlarına başlamak kalbin işleyişini değiştirmekte ve sindirimi bozmaktadır. Yemek esnasında veya sonrasında kalbin işlevi, sindirimi kolaylaştırmak olduğundan dolayı spor yapmak sindirime oldukça zarar vermektedir. Yemek yedikten sonra mümkün olduğu kadar aktivitelerden kaçınılmalı yürüyüş ve uyuma gibi fiziksel aktiviteler yapılmamalıdır. Yemek yendikten sonra dinlenmeli, sohbet etmeli ya da televizyon izlenmelidir. Yemekten hemen sonra spor yapmanın yol açabileceği diğer olumsuz sonuçlar ise şunlardır:

  • Tansiyon yükselmesi
  • Kas ve mide krampları
  • Bulantı
  • Kalp krizi geçirme riski

Yemekten Ne Kadar Süre Sonra Spor Yapılmalı?

Yemek yenildikten sonra spor yapma sakıncalı bir durum oluşturmaktadır. Ayrıca tok karna yapılan spor, bedenin daha fazla efor sarf ederek yorulmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı yemekten en az 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durum yemekte yenilen besinlerle de yakından alakalıdır. Örneğin, kırmızı et midede öğütülmesi zor bir besindir. Kırmızı et gibi sindirilmesi zor olan besinlerin yenmesi durumunda yemekten sonra spora başlama süresi 4 saate kadar çıkabilmektedir.

Öğleden sonra spor yapacak olan kişiler öğle yemeğinden 2-3 saat sonra spora başlayabilmektedirler. Akşam yemeğinden önce spor aktivitelerinin gerçekleştirilmesi çok daha uygundur. Karnı oldukça aç olan kişiler meyve suyu içerek bu açlığı bastırabilirler. Sabah kalkar kalkmaz spor yapmak isteyen kişiler de kahvaltı yaptıktan 2-3 saat sonra spora çıkmalıdırlar. Kahvaltı yapmadan önce çıkacak kimseler ise meyve suyu, ballı ya da limonlu su içmelidirler.

Yemekten Hemen Sonra Yürüyüş Yapılır Mı?

Yemekten sonra yürüyüş kesinlikle yapılması gereken aktivitelerin başında yer almaktadır. Fakat yemek sonrası spor gibi yürüyüşte de bir süre beklenilmesi gerekmektedir. Yemek yedikten 1-1,5 saat sonra hafif tempolu yürüyüşler gerçekleştirmek, sindirim için oldukça faydalı olacaktır. Eğer yürüyüşün süresi 30 dakika olursa bu aktiviten verim alınması o kadar yükselmektedir.

Yemekten Sonra Uyumak Sakıncalı Mı?

Yemek yedikten sonra uyumak mide için sakıncalı bir durum ortaya çıkarmaktadır. Yemek yedikten sonra vücudun rahatlaması uykunun gelmesine yol açmaktadır. Fakat yemek yedikten sonra uyumak ve yatış pozisyonuna geçmek mide suları ve sindirim için oldukça sakıncalı bir durum oluşturmaktadır. Bundan dolayı yemek yedikten sonra uyumak tavsiye edilmemektedir.

Aç Karna Spor Yapılır Mı?

Aç karna yapılan spor yağ yerine vücuttaki kasların erimesine neden olmaktadır. Bundan dolayı yemek sonrası spor belirli saat aralıklarında ve açlık-tokluk durumuna göre ayarlanmalıdır. Sabah kahvaltısından 2-3 saat sonra ve akşam yemeklerinden 3 saat sonra spor yapmak için ideal saatlerdir. Eğer sabah kalkar kalkmaz spor yapılacak ise vücuda enerji verecek içeceklerin tüketilmesi gerekmektedir.

Diğer Blok Yazıları