Kişiler, fazla kilolardan kurtulmak için farklı yöntemleri denemektedir. Diyet yapmak, düzenli ve sağlıklı beslenmek kilo verme konusunda yardımcı olan seçeneklerdir. Kişilerin, günün belirli saatlerini aç geçirerek kilo vermeye çalışması de kilo verme konusunda tercih edilen bir diğer yöntemdir. Vücudun belirli bir süre aç bırakılmasının, vücuda sağlamış olduğu faydalar bulunmaktadır. Ancak, bu sürenin dışında kalan zamanın nasıl değerlendirildiği de bu konuda oldukça önemlidir.
Aç kalmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Açlık, büyüme hormonunun seviyesinin yükselmesini sağlar.
- Sağlıklı bir beslenme düzeni ile planlanmış uzun süreli açlık, kişilerin enerjilerinin yükselmesini sağlar.
- Bağırsak sisteminin daha doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
- Kişilerin uzun açlık planlamaları, yenilen gıdalardan daha fazla tat alınmasını sağlar.
- İnsülin duyarlılığını olumlu yönde etkiler.
- Açlık ve tokluk hissinin daha doğru bir şekilde algılanmasını sağlar.
- Antioksidan etkinin hızlandırılmasını sağlar.
- Beyin ve vücut için gerekli olan beta-HBA üretiminin artmasını sağlar
- Mitokondri sayılarının artmasını sağlar.
- İnflamasyonun azalmasını sağlar.
Aç Kalmak Gençleşmeyi Sağlar Mı?
Uzun süreli ve planlı aç kalmak genleşmeyi, büyüme hormonunun artmasını sağlaması yolu ile etkilemektedir. Aynı zamanda uzun süreli açlık, vücutta gençlik genleri olarak bilinen “sirtuinler” aktive olarak gençlik hormonu “somatotropin” salgılanmasına da neden olmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar, uzun süreli aç kalmanın kişilerin vücut işleyişinde meydana gelen bu değişikliklerin yaşlanmayı yavaşlattığını ortaya çıkartmıştır. Doğru bir planlama ile uygulanacak açlık, kişilerde yaşlanma belirtilerinin daha yavaş meydana gelmesini ve kişilerin kendilerini daha genç hissetmesine yardımcı olmasını sağlamaktadır.
Aç Kalmanın Zararları Nelerdir?
Aç kalmanın zararları, dengesiz beslenme ve plansız bir programa sahip olarak uygulanan kilo verme yöntemlerinden meydana gelmektedir. Günün belirli bir saatini yemek yemeden geçiren kişilerin, bu saat dilimi dışında kalan sürede, vücudun ihtiyacı olan; vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve elektrolitleri vücuda temin etmiş olması gerekmektedir. Aksi halde, aç kalan ve ihtiyacı olan takviyeleri alamayan vücut bu duruma reaksiyon göstermeye başlayacaktır. Sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için öncelikle uzman kişilere mutlaka danışılması gerekmektedir. Kişilerin kilo verme hedefleri, yanlış ve bilinçsiz bir şekilde uygulanan programlar nedeni ile çeşitli rahatsızlıklara yakalanmasına neden olabilmektedir.
Uzun Süre Aç Kalmaması Gereken Kişiler Kimlerdir?
Bazı kişilerin her diyet programını uygulaması mümkün değildir. Bu nedenle diyet programları, kişilere göre hazırlanmaktadır. Her bünyenin farklı bir çalışma düzeni ve değişkenlik gösteren değerleri mevcuttur. Bu nedenle, belirli bir diyet programının herkes tarafından uygulanabilmesi söz konusu değildir. Kişilerin bazı durumlarda uzun süre aç kalması, istenmeyen sonuçların meydana gelmesine neden olabilmektedir.
Uzun süre aç kalmaması gereken kişilerin durumları şu şekilde sıralanabilir;
- Düzenli ve tok karnına ilaç alması gerekenler,
- Kişilerin bünyelerinin zayıf olması,
- Kronik mide rahatsızları yaşayanlar,
- Şeker hastaları,
- Sporcular
Aç Kalındıktan Sonra Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Uygulanan diyet programında yer alan uzun süreli açlığın ardından, kişilerin tüketecekleri besinlere oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Açlık sonrası tüketilen ağır gıdalar, midenin rahatsızlanmasına neden olacaktır. Aynı zamanda, vücuda yanlış takviyelerin biran da verilmesi de vücut dengesinin bozulmasına neden olmaktadır.
Aç kaldıktan sonra tüketilecek besinler şu şekilde sıralanabilir;
- Çorba,
- Yeşil yapraklı sebzeler,
- Meyve,
- Mineralli su tüketimi