Dukan Diyeti Nasıl Yapılır? Örnek Diyet Listesi ve Yapılışı

Diyet

26 Ekim 2022

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır? Örnek Diyet Listesi ve Yapılışı
 cover

Dukan diyetinin yapılışı sırasında uygulanan 4 aşama vardır. Dukan diyeti dört aşaması sayesinde kişiler etkin şekilde kilo verebilir:

  • Atak Aşaması: Günlük diyet sınırsız miktarda yağsız proteinler ve 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmeyi içerir. Aynı zamanda gün içerisinde en az 1,5 lt su içilir. Ayrıca 1 tatlı kaşığını geçmeyecek ölçüde sıvı yağ da eklenebilir.
  • Seyir Aşaması: Bu devrede bir gün yalnızca yağsız protein kaynakları diğer gün ise yağsız proteine ek nişasta içermeyen sebzeler tüketilir. Bununla birlikte her gün 2 yemek kaşığı yulaf kepeği alınır. Günlük 1 tatlı kaşığı ölçüsünü geçmeyecek şekilde ilave sıvı yağ da eklenebilir.
  • Güçlendirme Aşaması: Haftanın bir gününde sadece yağsız protein kaynakları, diğer günlerinde ise protein kaynakları ve sebzeye ilaveten bazı karbonhidrat ve yağ kaynaklarının da tüketilebildiği aşamadır.
  • Stabilizasyon Aşaması: Güçlendirme aşamasındaki kurallar bu aşamada da geçerlidir ve kilo sabit kalmaya başladıkça kurallar gevşetilir. Ayrıca her gün 3 yemek kaşığı kadar yulaf kepeğinin tüketilmesi uygundur.

Dukan Diyeti Örnek Diyet Listesi ve Yapılışı

Dukan diyeti için örnek liste aşağıda ifade edilir:

  • Birinci gün: Kahvaltıda 2 adet haşlanmış yumurta tüketilmesi uygun olur. Öğlen yemeğinde yağsız beyaz peynir ve 2 dilim dana jambona ek 1 paket sade quark tüketilebilir. Akşam ise en fazla bir tatlı kaşığı sıvı yağ ile harmanlanmış ızgara dana eti tüketilebilir.
  • İkinci gün: 1 kâse yağ içermeyen yoğurt, 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi ile karıştırılarak tüketilebilir. 200 gr Kuşbaşı doğranmış tavuk ile birlikte içerisine 1,5 yemek kaşığı yulaf karıştırılmış sade quark tüketilebilir. Akşam ise maksimum 3 damla sıvı yağla hazırlanmış ızgara balık, yeşillik salatasıyla beraber tüketilebilir.
  • Üçüncü gün: İlk öğünde yağsız sütle hazırlanmış 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi yenir. 2 yumurta ve 150 gram kıyma ile yapılan omlet öğle için uygundur. Akşam maksimum 3 damla yağ ile hazırlanan 3 adet yumurta ve 1 paket sade quark birlikte tüketilebilir.

Dukan Diyeti Nedir?

Dukan diyetinin tanımı “Protein ağırlıklı beslenilen diyet tipi” şeklinde yapılabilir. Dukan diyeti Fransız beslenme bilimci Pierre Dukan tarafından hazırlanır.Dukan diyetindeki ilk hedef atak evresidir. Bu evrede metabolizmanın şaşırtılması ana amaçtır. Fazla kilolu bireylerin depo yağlarını yakabilmeleri adına metabolizmaları değiştirilir ve belli tipteki besinler tüketilerek oldukça hızlı bir başlangıç yapılır. 

Dukan Diyeti Atak Evresi Nasıl Yapılır?

Dukan diyetinde atak evresi günlük diyette sınırsız ancak yağ içermeyen protein kaynağı ve 1,5 yemek kaşığı kadar yulaf kepeği tüketilir. Ayrıca gün içerisinde minimum 1,5 LT su içilir. Tüketimi serbest olan bu grupta; yağsız sığır eti, dana eti, yağsız domuz eti, derisiz kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta, süt-yoğurt-süzme peynir gibi yağsız süt ürünleri ve karaciğer, böbrek, dil gibi sakatatlar bulunur.

Atak aşaması için örnek diyet listesi; Kahvaltıda 2 adet yumurta ve yağsız süt tüketilmesi uygundur. Izgara tavuk eşliğinde yağsız yoğurt ve 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketilir.

Dukan Diyeti Atak Evresi ile Kaç Kilo Verilir?

Dukan diyeti ile kilo vermek mümkündür. Dukan diyeti diğer diyetlere nazaran daha düşük yağ içeriğine sahip olmasına rağmen yüksek protein ve düşük karbonhidrat alımına bağlı kilo vermeyi hızlandırabilir. Dukan diyetinin ilk atak aşamasında ortalama 1,5-3 kg; sonraki aşamalarda ise haftada 2 kg kadar kaybedilir.

Diğer Blok Yazıları