Dartos Kası Nedir? Nerede Bulunur? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalıştırılır?

Performans

1 Ağustos 2022

Dartos Kası Nedir? Nerede Bulunur? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalıştırılır?
 cover

Dartos kası, kadın ve erkeklerin vücutlarında yer alan bir kastır. Kadın ve erkeklerin sahip oldukları vücut anatomilerinde oldukça fazla kas ve kas gurupları yer almaktadır. Bu kaslardan birisi de dartos kasıdır. Erkeklerin vücutlarında bu kaslar varlık göstermektedir. Dartos kasları istemli kaslar grubuna dahil bir kas değildir. Bu durumdan, kişinin isteğine göre hareket edemeyen bir kas yapısı olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Dartos Kası Nerede Bulunur?

Kadın ver erkek bireylerin vücutlarının hemen her noktasında belirli kas ve kas grupları yer almaktadır. Bulunduğu yere göre farklı işlevlere sahip olan bu kaslardan birisi de dartos kasıdır. Dartos kasının bulunduğu yer, erkek bireylerin testislerinin hemen alt çevresidir. Kadın bireylerde de bulunan dartos kası, dartos muliebris olarak tıp literatüründe yer almaktadır. Bu kaslar kadınların vajina çevresinde, labia majorasının alt kısmında bulunmaktadır. Kas lifleri kadınlarda, erkeklerde bulunan mukabil liflerinden daha az gelişmiştir.

Dartos Kasının Özellikleri Nelerdir?

İnsan vücudunda bulunan kasların, gerçekleştirebildiği işlevlere bağlı olarak farklı özellikleri de bulunmaktadır. Bu özelliklerine göre tıp dünyasında bulunan uzmanlar tarafından kategorize edilmektedir. Farklı özelliklerinden dolayı ayrı gruplara ayrılan kaslar arasında yer alan dartos kasının özellikleri ise şu şekildedir;

  • Kaslar istemli ve istemsiz kas grubu olarak farklı kategorilere ayrılmaktadır.
  • Dartos kası, insanın isteği ile hareket etmeyen bir kas olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle istemsiz kaslar grubunda yer almaktadır.
  • Kırışık bir görünüme sahiptir.
  • Genellikle sıcak ve soğuk hava koşullarına göre hareket etmektedir.
  • Sıcak ve soğuk hava etkisi ile erkek bireylerin vücut anatomisinde yer alan testislerin vücuda yakınlaşmasına ya da vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır.

Dartos Kasının Görevleri Nelerdir?

İnsan anatomisin en önemli bölümlerinden biri olan kaslar, oldukça farklı işlevlerin yerine getirilmesinde görev almaktadırlar. Vücutta gerçekleştirilen tüm hareketlerin ve konuşmaların yapılabilmesi için belirli bir kas sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kas sistemlerinin zayıflaması ya da zarar görmesi, kişilerin gerçekleştirmek istediği ya da gerçekleştirmek zorunda olduğu günlük hareketlerin dahi yapılamamasına neden olmaktadır. Dartos kasının görevleri, insan anatomisi üzerinde şu şekildedir;

  • Erkeklerde bulunan testis yapısının sıcaklık düzenlemelerini gerçekleştirmek,
  • Spermatogenez süreci için teşvik edici fayda sağlar,
  • Erkeklerin sahip olduğu ve üreme için kullanılan olgun sperm hücrelerini geliştirir,
  • Sıcak ve soğuk düzenlemesinin yapılması, kas liflerinin kasılmasını ve genişlemesine neden olur. Bu da skrotumun derisinin kırışmasına neden olmaktadır.
  • Bu kas kasılmasının meydana gelmesi, kaybedilen ısı miktarını azalmasını sağlar ve testisleri sıcak tutmak için çalışmaya başlamasını sağlar.
  • Kas liflerinin genişlemesi durumunda ise, skrotumun yüzey alanında artma meydana gelir. Alanda artma olması ısı kaybını arttırır ve testisleri soğutmak için çalışmaya başlar.

Dartos Kası Nasıl Çalıştırılır?

Tüm kasların işlevlerini ve görevlerini yerine getirmesi adına güçlendirilmesi gerekmektedir. Kişilerin çalışarak güçlendirebileceği kaslar, istemli kaslar grubunda yer alan kas çeşitleridir. İstemsiz kaslar grubunda yer alan kaslar için gerçekleştirilen egzersiz hareketleri maalesef bulunmamaktadır. Bu nedenle, dartos kasını çalıştırmak için yapılabilecek en etkili yöntem;

  • Sıcak ve soğuk uygulamaları olacaktır.

Diğer Blok Yazıları