Çekirdek Kilo Aldırır mı? Her Gün Yemek Kilo Yapar mı?

Besinler

9 Ocak 2023

Çekirdek Kilo Aldırır mı? Her Gün Yemek Kilo Yapar mı?
 cover

Çekirdek, ülkemizde en sık tüketilen kuruyemiş çeşitlerinin başında gelir. Bununla birlikte, birden fazla çeşidi bulunan çekirdeğin tahmin edildiğinden daha çok faydası bulunuyor. Tuzlu kabak çekirdeği, tuzsuz kabak çekirdeği, tuzsuz ayçiçeği çekirdeği, tuzlu ayçiçeği çekirdeği, dakota ayçiçeği çekirdeği, siyah ayçiçeği çekirdeği ve karpuz çekirdeği gibi birçok çekirdek çeşidi bulunur. 100 gram çekirdek yaklaşık 559 kaloridir. Çekirdek 16.65 gram lif, 74.7 gram yağ, 29 gram protein ve 36.1 gram karbonhidrat içerir. 

Çekirdek Kilo Aldırır mı?

Yüksek yağ ve karbonhidrat oranına sahip olduğu için kontrolsüz tüketimde çekirdek kilo aldırabilir. Bununla birlikte, tansiyon ve şeker hastası olanların tuzlu çekirdek yemeleri tavsiye edilmez. Tuz, tansiyon yüksekliğine neden olabildiği için tansiyon hastalarının tuzsuz çekirdek tüketmeleri gerekir. 

Her Gün Çekirdek Yemek Kilo Yapar mı?

Her gün çekirdek tüketmek tavsiye edilmez. Çekirdek her gün değil haftada birkaç gün tüketilmesi önerilen bir besindir. Haftada birkaç gün en fazla 25 gram olmak üzere tüketilmesinde sakınca yoktur. Her gün tüketildiği takdirde kilo almaya neden olabilir. Bununla birlikte, yüksek yağ oranına sahip olduğu için sivilce oluşumuna ve sık sık su içme isteğine sebep olabilir.

Çekirdek Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Çekirdek tüketmenin faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Folat ve E vitamini içerir. Bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Damar tıkanıklığını ve buna bağlı gelişen semptomları önlemeye yardımcı olur.
  • Magnezyum içerdiği için magnezyum eksikliğine bağlı gelişen hastalıkların tedavisine ve sorunların giderilmesine yardımcı olur.
  • Sinir sistemi üzerinde etkilidir.
  • Hafıza sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Vücuttaki hasarlı hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
  • İçeriğinde bulunan D vitamini sayesinde kemik ve kas sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Diğer Blok Yazıları