D3 Vitamini Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Sağlık

11 Ağustos 2022

D3 Vitamini Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?
 cover

D3 vitamini, çocuklarda sağlıklı kemik oluşumunu sağlarken yetişkin bireylerin de kemik sağlığının korunmasını gerçekleştirmektedir. Bu görevi gerçekleştirebilmesinin nedeni ise, kemiğin ilk bileşeni olan kalsiyumun sadece D vitamininin varlığı ile vücut tarafından emilmesidir. D vitaminin vücutta bulunmaması, kalsiyumun da vücut tarafından emilmesini engeller ve dolayısı ile kişilerin kemik sistemlerinde ve diş yapılarında büyük sorunlar meydana gelir.

D3 vitamini, cilt tarafından belirli durumlar da üretilebilir ve depolanabilir. Ancak bu durumlar; yaşa, yaşanılan coğrafyaya ve yaşam tarzına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle D3 vitamini için güneş ışığı en büyük kaynak olarak kullanılmalıdır.

D3 Vitamini Nasıl Kullanılır?

D3 vitaminin takviye formunu kullanmayı tercih edenler, bu takviye gıdayı ağızdan almaktadır. Kullanımı tercih edilen D3 vitamini takviyesi için damlalık kullanılması tavsiye edilmektedir. D3 vitamini kullanımı, mümkün olduğunca yemekler ile birlikte alınmalıdır. Bu sayede, D3 vitaminin vücut tarafından emilimi daha kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Sıvı şekilde bulunan D3 vitamini yerine, ampul şekilden üretimi gerçekleştirilen takviye gıdaların kullanımı da tercih edilebilir.

Düzenli olarak ilaç kullanımı gerçekleştiren kişilerin, D3 vitamini kullanmadan mutlaka doktorlarına danışması gerekmektedir. Kullanımı gerçekleştirilen bazı ilaçlar, D3 vitaminin vücut tarafından emilmesini engellemektedir. Bu gibi durumlarda, D3 vitamin takviyesinin yatmadan önce alınması, doktor tarafından başka bir yol önerilmemesi durumda en doğru tercih olacaktır.

D3 Vitamini Nasıl Temin Edilir?

D3 vitamini, bazı sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Bu besinlerin günlük olarak tüketilmesi ile D3 vitaminin vücuda temin edilmesi mümkündür. Bunun yanı sıra, D3 vitaminin takviye gıda formunun kullanılması da vücudun ihtiyacı olan D3 vitaminin alınmasını sağlamaktadır.

Güneş ışıkları, kişilerin ciltlerinin bu vitamini üretebilmesine imkan sunan doğal bir kaynaktır. Ancak, bazı kişilerin ten renginin koyu olması, güneşe karşı alerjik reaksiyon göstermesi ya da yaşamını sürdürmekte olduğu coğrafyaya bağlı olarak bu kaynaktan faydalanmak pek mümkün olamayabilir. Bu gibi durumlarda, D3 vitamini içeren gıdaların tüketilmesine ağrılık verilmeli ya da takviye gıda kullanımı tercih edilmelidir.

Günlük D3 Vitamini İhtiyacı Nedir?

Kişilerin; yaş, cinsiyet ve bazı sağlık durumlarına göre günlük vitamin ihtiyaçlarında değişiklikler meydana gelebilmektedir. Kronik rahatsızlığı olan kişilerin, gebelerin ve yaşlıların vücutlarının, günlük vitamin ihtiyaçlarının belirlenmesi için mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir.

Normal kişiler için belirlenen günlük D3 vitamini ihtiyacı şu şekildedir;

  • 0-12 ay arası bebeklerin ihtiyacı olan günlük D3 vitamini dozu: 400 IU
  • 1-70 yaş arası yetişkinlerin ihtiyacı olan günlük D3 vitamini dozu: 600 IU
  • 70 yaş üstü kişilerin ihtiyacı olan günlük D3 vitamini dozu: 800 IU

D3 Vitaminin Önemi Nedir?

D3 vitaminin önemi, bebeklerin anne karnındaki zamanından başlamaktadır. D3 vitaminin eksik olması, bebeğin anne karnında düzgün ve sağlıklı bir şekilde gelişememesine neden olmaktadır. Bebek, annenin vücudunda bulunan vitaminleri almaktadır. Bu nedenle anne adaylarının gebelik döneminde daha fazla vitamine ihtiyacı vardır. D3 vitamini eksik olması, yeni doğan bebeklerde kemik rahatsızlarının meydana gelmesine ve büyüme geriliğinin oluşmasına neden olmaktadır. 

D3 vitamini eksikliği, yetişkin kişilerde kemik sorunlarının meydana gelmesine ve diş problemlerinin oluşmasına da sebebiyet vermektedir. Bu nedenle D3 vitamini ve diğer vitamin gruplarının günlük olarak vücuda temin edilmesi, kişilerin sağlığı ve çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirebilmesi adına oldukça önemlidir.

Diğer Blok Yazıları