Zerdeçalın işlevi dendiği zaman akla şu maddeler gelir. Zerdeçal başta bağışıklık sistemini düzenleme olmak üzere pek çok işleve sahiptir:
- Kan şekeri dengede tutulur.
- Kolesterol seviyesini dengeler.
- Eklemlerde oluşan ağrıları ve enflemasyon riskini azaltır.
- Parkinson, MS, Alzheimer tarzındaki pek çok nörolojik rahatsızlıkta bu bitkiden yararlanılır.
- Çocukların bu besini tüketmesi sonrasında bilişsel fonksiyonların gelişmesi gözlenir. Çocuklar kalp ve damar hastalıklarından korunur. Damar yapıları sağlamlaşır. Hücresel yapılar güçlenir.
- Kanserleşmenin önüne geçilir.
- Artrit riskinden korunma sağlanır.
Zerdeçal Faydaları Nelerdir?
Zerdeçalın yararları içerisinde yer alan bileşiklerden dolayı oldukça fazladır. Zerdeçal şu faydaları ile sık tüketilir:
- Bu bitki antioksidan özelliği sayesinde vücut içerisinde biriken toksinleri atar.
- İnsan vücudunda sindirim sistemi için önemi büyüktür. Bu sistemin çalışmasını düzenler iken aynı zamanda sindirim yollarındaki tıkanmaları da giderir.
- Kabızlık, diyare ya da gaz sorunu yaşayanlar bu bitkiden yararlanabilir.
- Psikolojik sorunlar ya da depresyon riskini minimuma düşürür.
- Vücut bu besini tükettikten sonra seratonin salınımını hızlandırır.
- Hafızaya iyi gelen bu besin unutma sorunlarına karşı bire birdir.
- Bu besini tüketmek cildin daha pürüzsüz ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Cildin parlaklığı artar. Zerdeçalın içerdiği kurkumin sayesinde kırışmaların ve ince çizgilerin önüne geçilir.
Zerdeçal Neye İyi Gelir?
Zerdeçalın iyi geldiği hastalıklar genel olarak nörolojiktir. Zerdeçal içerisinde kurkumin barındıran doğal bir antienflamatuvardır. Bu nedenle pek çok hastalık bu madde ile iyileştirilebilir. Hastalıkların başında kalbi ve damarı etkileyenler yer alır. Kanser ve metabolik sendrom riski zerdeçalın düzenli tüketimi sonunda azalabilir. Hastalıkların tedavisi sırasında gelişecek akut komplikasyonlar bu bitki ile azaltılabilir.
Zerdeçalın yapısında yer alan bileşenler beyinde yer alan nöronların onarımını sağlar. Bu sayede beyin daha güçlü sinapslar yaparak hatırlama işini kolaylaştırır. Vücut bu bitki sayesinde BDNF faktörü olarak da bilinen beyin kaynaklı faktörü kan içerisinde artırır. Bu sayede Alzheimer başta olmak üzere psikolojik sorunların çözüme kavuşması sağlanır.
Zerdeçal Maskesi Nasıl Yapılır?
Zerdeçal ile elde edilen maske vücudun daha dinç kalmasına yardımcı olur. Maske hazırlanır iken şu adımlardan yararlanılabilir:
- Un ve zerdeçal karıştırılmalı ardından da bal eklenmelidir.
- Yağlı cilde sahip olan bireyler bu karışım içine limon suyu da ekleyebilir. Karışım kremsi kıvama gelene kadar karıştırılır.
- İsteğe bağlı olarak yoğurt da eklenen karışım yüze ve boyna nazik bir şekilde uygulanır.
- 15 dakika ile 20 dakika arasında cilt üzerinde bekletilen karışım ılık su ile temizlenir.
Taze Zerdeçal Nasıl Tüketilir?
Zerdeçalın tüketimi farklı formlarda yapılabilir. Bu formlar arasında kapsüller, ekstreler ve toz formlar yer alır. Kapsül form zerdeçallar genel olarak yutularak kullanılır. Çay form zerdeçal demlenerek tüketilir. Baharat olarak kullanılmak istenen zerdeçal yemeklerin yanında yoğurt ile kullanılabilir. Özellikle tavukların yanında iyi giden bu baharat aktarlardan temin edilebilir.
Zerdeçal satın alınır iken güvenilir olan aktarların tercih edilmesi büyük bir önem taşır. Güvenilir aktarlardan alınan taze zerdeçallar 10 dakika boyunca sıcak su içerisinde bekletilerek çay formuna getirilebilir. Bu da pek çok hastalık için şifa kaynağıdır.
Zerdeçal Ateş Düşürür Mü?
Zerdeçalın yüksek ateş üzerinde etkisi pek çok bilimsel araştırmaya konu olur. Zerdeçal beyin hücrelerini koruma görevi ile ön plana çıksa da ateş düşürücü özelliği ile de bilinir. Bu nedenle ateşi yüksek olan kişiler ilk etapta bu bitkiden yararlanabilir. Ancak ateşin düşürülmesi konusunda bir hastaneye gidilmesi tavsiye edilir.