“Yüzerken hangi kaslar çalışır?” sorusuna cevap olarak vücudun tüm kas gruplarından söz etmek mümkündür. Bacak kasları, karın kasları, bel kasları, sırt kasları ve doğal olarak kol kasları yüzme sırasında yeteri kadar çalıştırılabilen bölgelerdir. Birbirinden farklı yüzme stilleri bulunduğu için, yüzerken aktive olan kas gruplarında da farklılık gözlemlenir. Yani sırtüstü, kelebek stili ya da kurbağalama stili yüzmenin faydaları konusunda birbirinden ayrılır.
Sırtüstü Yüzmenin Faydaları Nelerdir?
Sırtüstü yüzmenin faydası, daha çok üst vücudun kas gruplarını ilgilendirir. Bacakların pek aktif olmadığı sırtüstü yüzüşlerde en fazla karın kasları çalışır. Bununla beraber, fitness jargonunda “kanat” olarak adlandırılan latissimus dorsi bölgeleri de sırtüstü yüzme sırasında yüksek verim alabilir.
Kelebek Yüzmenin Faydaları Nelerdir?
Kelebek stili yüzüş, kanat ve omuz kaslarının en fazla çalıştığı yüzme stillerinden biridir. Üst vücudun daima su altından su yüzeyine çıkması ve tekrar suya dalması ile gerçekleşen kelebek yüzme stili, doğru uygulanması halinde tüm kol kaslarını da aktif olarak çalıştırır.
Kurbağalama Yüzmenin Faydaları?
Yüzücülerin son derece kuvvetli bacaklara sahip olması, büyük ölçüde kurbağalama yüzüş sayesindedir. Vücudun su içerisinde öne itilmesi için bacaklar ayrılır ve iki bacak arasındaki su kütlesi sıkıştırılıp geriye itilerek vücut öne taşınır. Bu stil, calf kaslarından baldır kaslarına kadar, bacaklarda bulunan tüm kas liflerini etkin olarak çalıştırabilir. Kurbağalama yüzmenin faydaları, diğer yüzme stillerinde de olduğu gibi karın, omuz, sırt ve kanat bölgeleri için fayda sağlar.
Her Gün Yüzmek Kilo Verdirir Mi?
Yüzerek kilo vermek mümkündür. Fakat sağlıklı bir şekilde kilo vermek için egzersizlerde ölçülü davranmak gerekir. Sadece zayıflamak için yüzmek yerine, vücudun temel hareket gereksinimini karşılamak için yüzülmesi daha doğru olacaktır. Bununla beraber yüzme aktivitesinin dengeli beslenme programları eşliğinde uygulanması, en hızlı zayıflama metotlarından bir tanesidir.
Her gün aç karnına yüzmek ya da her gün vücudu aşırı zorlayarak yüzmek, birbirinden farklı kas ve eklem hastalıklarına yol açabileceği için tavsiye edilmez. Belli aralıklarla, dinlenerek ve beslenme düzeninde dikkatli olarak yüzmenin faydaları ise çok fazladır.
Yüzmek Kalbe İyi Gelir Mi?
Yüzmenin faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, damar sertliğini önleme, kötü kolesterol seviyesinin dengede tutulmasına yardımcı olma ve yüksek kan şekeri ile mücadele etme gibi detaylar mevcuttur. Vücudun neredeyse tüm kaslarını çeşitli ölçülerde çalıştıran ve kan dolaşımını düzenleyen bu aktivite, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını engelleyebilir. Planlı ve programlı bir şekilde yapılan egzersizlerin kalp sağlığı açısından yüzde yüz faydalı olduğunu söylemek mümkündür.
Yüzmenin Zararı Var Mıdır? Yüzmenin Zararları Nelerdir?
Her sportif aktivitede olduğu gibi yüzme konusunda da çeşitli olumsuz etkilerden söz edilebilir. Fakat bu durumlar tek başlarına birer sorun sayılmazlar. Sadece yüzülen alanın hijyeni ile alakalı oldukları görülür. Yüzmenin zararları olarak nitelenebilecek çeşitli olumsuzluklar şöyledir:
- Konjonktivit: Yüzme havuzlarının ya da denizlerin yeteri kadar hijyenik olmaması durumunda gözler mikrop kapar. Konjonktivit durumu ise mikrop kapan göz aklarına kanlı lekelerin oluşmasıdır.
- Tifo: Tifoya sebep olan bakteriler, yüzüş sırasında ağız ya da burundan vücut içerisine ulaşabilir.
- Ciltte yara, tahriş, kızarıklık: Suların hijyenik olmaması durumunda en sık görülen problemler ciltle alakalıdır. Temiz sularda yüzmemek, döküntüden akneye kadar pek çok cilt sorununa yol açabilir.
- Klor zehirlenmesi: Yüzmenin zararları arasındaki klor zehirlenmesine yalnızca havuzlarda rastlanabilir. Dezenfekte amacıyla klorlanan havuzlar, bazı bünyelerde alerjik etki yaratır.