Yüzdeki Kolajen Nasıl Artırılır? Sağlıklı Cilt İçin Collagen Kullanımı

Sağlık

3 Kasım 2022

Yüzdeki Kolajen Nasıl Artırılır? Sağlıklı Cilt İçin Collagen Kullanımı
 cover

Yüzdeki kolajenin artırılması için yapılacaklar kişilerin fiziksel ve biyolojik durumlarına bağlı olarak değişir. Yüzdeki kolajen miktarı artırılır iken yaş, sigara, hastalık, stres gibi faktörler dikkat alınır. Vücutta yer alan kolajen üretimi yaşın artması ile azalır. Kolajen üretim hızını artırmak için aşağıda yer alan maddelerden yararlanılabilir:

  • Doğru diyet programı: Soya ve türevleri, omega 3 içeren besinler, yeşil sebzeler, yumurtanın akı, et gibi malzemeler vücut içerisinde üretilen kolajen miktarını artırır. Diyete düzenli olarak kemik suyu ilave edilir ise kolajen üretimi olumlu şekilde etkilenir.
  • Güneşten korunma: Uzun süre UV ışını alan deri, cildin yapısının bozulmasına neden olur. Bu nedenle güneş koruyucular kullanılmalı ve bu sayede kolajen üretimi desteklenmelidir.
  • Bol miktarda sıvı tüketimi: Cildin susuz kalması kolajen üretiminin azalmasına neden olur. Bu nedenle gerekli sıvının karşılanması gerekir. Günde ortalama iki litre su tüketilmesi gerekir.
  • Sağlıklı bir yaşam: Egzersiz, sigara ve alkolün tüketilmemesi ya da düzenli beslenme kişilerin sağlıklı olmasına olanak sağlar. Bunlara ek olarak stresten uzak kalmak da vücudun kolajen ihtiyacını dengeler.

Sağlıklı Cilt İçin Collagen Kullanımı Nasıl Olur?

Yüzdeki kolajenin kullanımı besinler, takviye ürünler ve enjektörler aracılığı ile olur. Hyaluronik asitler ve C vitaminleri, kolajenin düzenli olarak vücuda girmesini sağlar. C vitamini tüketilir iken çeşitli meyve ve ek gıdalardan yararlanılabilir. Krem, losyon ve buna benzer ürünler sayesinde vücut kolajen tüketimini ayarlar.

Krem ve losyona ek olarak yapılan bazı estetik uygulamalar sayesinde de kolajen kullanılabilir. Mineral, vitamin ve diğer faydalı bileşenler bu uygulama sırasında vücuda geçer.

Yüzdeki Kolajen Kaybı Ne Anlama Gelir?

Yüzdeki kolajenin kaybolması ilerleyen yaş sigara kullanımından, yüksek stresten ya da hava kirliliğinden kaynaklı olabilir. Yüzdeki kolajen miktarının azalması tüm bunlara ek olarak sedanter bir yaşam sonucunda da meydana gelebilir. Yüzdeki kolajen kaybı sonucunda bağ ve bağ dokuları oluşturan bileşenlerin miktarında bir azalma göz konusu olur.

Yüzde yer alan kolajen insan yaşının ilerlemesine bağlı olarak zaman içerisinde azalır. Belirli bir süre sonra yetersiz hale gelir. Yaşlanma sonucu azalan kolajenler şunlara neden olur:

  • Cildin kuruması,
  • Yüzde artan kırışıklıklar,
  • Selülit problemleri,
  • Eklem sorunları.

Yüzdeki Kolajen Bakımı Nasıl Yapılır?

Yüzdeki kolajenin bakımı yapılır iken evde hazırlanan çeşitli maskelerden yararlanılabilir. Bunun için bir yumurta akı ve iki çay kaşığı limon suyu kullanılabilir. Maske hazırlanır iken yumurtanın akı ve limonun suyu karıştırılır. Oluşan karışım fırça ile yüze sürülür. Cilt bu karışımı iyice emene kadar beklenir. İki ya da üç dakika bekletilen maskenin ciltte kuruması sağlanır.

Soğuk su ile temizlenen kolajen vücuda yarar sağlar. Hazırlanan yumurta aklı limon suyu maskesi cildin C vitamini yönünden de iyileşmesini sağlar. Bu sayede ciltte doğal bir kolajen etkisi oluşur. Bu maskenin haftada iki kez uygulanması yeterli olur.

Yüzdeki Kolajen Çeşitleri Nelerdir?

Yüzdeki kolajen türleri ve bu kolajenlerin etkileri aşağıda yer alır:

  • Tip 1 Kolajen: Cildin alt dokularında yer alır. Yaşlanma karşıtı olarak kullanılır.
  • Tip 2 Kolajen: Özellikle kıkırdak ve kemik kısımlarda yer alır. Eklemlerin sağlığı ve kireçlenmenin önlenmesi için idealdir.
  • Tip 3 Kolajen: Vücutta yer alan iç organların yumuşak kısımlarında yer alır.
  • Tip 4 Kolajen
  • Tip 10 Kolajen

Yüzdeki Kolajen Biter Mi?

Yüzdeki kolajenin bitmesi söz konusu değildir. Yüzdeki kolajen yaşın artması ile ne kadar azalsa da tamamen bitemez.

Diğer Blok Yazıları