Yulafın işlevi dendiği zaman akla diyet lifleri ile LDL seviyesini düşürmek gelir. Yulaf düzenli şekilde tüketildiği zaman iyi kolesterol seviyesi olan HDL seviyesine dokunmaz. Ancak LDL seviyesi üzerinde azaltıcı bir etki yaratır. Bu sayede kalp sorunlarında vücut için doğal bir koruma sağlar. Yulafın sağladığı diğer görevleri aşağıda yer alır:
- İçerisinde yer alan bitki lignanları ve enterolakton nedeni ile kolesterol seviyesini düşürür.
- Kalp ritmini düzenler.
- Sindirim sistemine etki ederek sindirme sürecini uyarır. Bu sayede yiyecekler bağırsak yolu ile sorunsuz bir şekilde sindirilebilir. Sindirim süreci sonunda kabızlık önlenir.
- Bu besin sayesinde kan şekeri stabilize edilir.
- Tip 2 diyabet riski azaltılır. Yüksek lif ve karbonhidratlar gibi yiyeceklerin basit şekere dönüşmesini yavaşlatır.
Yulaf Faydaları Nelerdir?
Yulafın insan vücuduna yararları aşağıda yer alır:
- İçerisinde yer alan antioksidan sayesinde vücudun immun sistemini olumlu olarak etkiler.
- Vücuttaki nitrik asit üretimini artırır. Bu sayede kan basıncı azalır.
- Kötü kolesterol seviyesini düşürür.
- Tokluk hissini artırır.
- Cildin bakımı için tercih edilebilir.
- Çocuklarda tüketimi sonrasında astım riskini en aza indirdiği saptanmıştır.
- Sakinleştirici etkisi sayesinde depresyona iyi gelir.
Yulaf Neye İyi Gelir?
Yulafın iyi geldiği durumlar arasında başta kardiyovasküler sistem hastalıkları yer alır. Yulaf meme kanseri, yumurtalık kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıkların oluşum riskini önler. Hipertansiyonu olan bireyler küçük kasede yulaf tüketimi ile bu sorunu aşabilir.
Sindirimi yavaşlatan yulaf sayesinde daha uzun süre tok hissedilir. Düşük kalorili olması nedeni ile istenmeyen kiloların alınmasına engel olur. Kaşınma ya da tahriş durumunda cildin daha rahat bir iyileşme süreci geçirmesini sağlar. Cildin PH seviyesi normalleşir. Bu sayede ciltte nemlenme ve yumuşama söz konusu olur.
Kahvaltılık Yulaf Tarifleri Nelerdir?
Yulafın kahvaltıda tüketilmesi vücudun güne daha tok hissederek başlamasını sağlar. Aşağıda yulafın hazırlanabileceği farklı yemekler yer alır:
- Yulaf ezmesi kahvaltıda tüketilir iken yanında soya sürü, yağsız süt ya da yoğurt kullanılabilir.
- Yulaf ezmesi inek sütü ile karıştırılarak kullanılabilir. Bu sırada ezme içerisine böğürtlen ya da çilek gibi meyveler atılabilir.
- Meyveli smoothie içerisine iki tutam yulaf eklenerek tüketilebilir.
- Kahvaltıda yapılan omletlerin yanına yulaf eklenerek doyuruculuk düzeyi artırılabilir.
- Kek ya da poğaçanın yanında besin değerinin artırılması için yulaf tercih edilebilir.
- Tatlı ya da pastalarda yulaf tercih edilerek kilo verme hızlandırılabilir.
Yulaf Besin Değeri Nedir?
Yulafın içerdiği besin ögeleri 100 gram yulaf için değerlendirilebilir. 100 gram yulafta 389 kalori yer alır. Bir su bardağı yulaf için 272 kaloriden bahsedilebilir. 1 çorba kaşığında 10 gram bulunur ve 39 kalori yer alır. 100 gram yulafın içerisinde 66 gram karbonhidrat, 7 gram yağ, 16 gram protein ve 10 gram lif yer alır.
Yulaf Alerjisi Nedir?
Yulaf alerjisinin tanımı “Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkan; hafif ya da orta şiddetli seyredebilen bir alerji türü” şeklinde yapılabilir. Aşağıda yer alan belirtilerin yulaf tüketimi sonrasında ortaya çıkması, akla yulaf alerjisini getirir:
- Hapşırma,
- Hırıltılı solunum
- Midenin bulanması,
- Diyare,
- Halsizlik,
- Kusma,
- Hafif öksürme,
- Kaşınma ya da gözlerin sulanması,
- Karında hafif şiddette görülen ağrılar.
Yulaf alerjisinde yukarda yer alan belirtiler etkilidir. Bu etkilerin görülmesi durumunda bireylerin yulafı doğrudan ya da dolaylı olarak tüketmeyi bırakması gerekir. Belirtilerin ağırlaşması durumunda kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna giderek bir uzmana muayene olması önerilir.