Yoga, fiziksel ve zihinsel sağlığın arttırılması için nefes alma odaklı bir egzersizdir. Bir nevi meditasyon olarak da kabul edilen yoga, tamamen doğru nefes tekniklerinin uygulanmasına bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Kişilerin ruhsal olarak gelişmesini ve rahatlamasını sağlayan yoga aynı zamanda, fiziki olarak da gelişme gösterilmesini sağlamaktadır. Kişilerin artık bir yaşam biçimi olarak tanımladıkları yoga, birçok kişi tarafından en çok tercih edilen egzersizlerden birisi olmuştur.
Yoga, oldukça eski dönemlere dayanan ancak, tam olarak tarihinin bilinmediği bir egzersizdir. Yapılan araştırmalara göre Hindistan’da, milattan önce üç bin tarihine ait ve yoga pozisyonlarına sahip kalıntılar bulunmuştur.
Yoga Nasıl Yapılır?
Yoga yapmaya başlamadan önce neden yoga yapılmak istendiğinin bilinmesi gerekmektedir. Genel olarak yoga egzersizleri kırk beş dakika ile doksan dakika arasında sürmektedir. Yoga yapmak için başlangıçta oldukça fazla çalışmak, vücudun adaptasyon sürecinin olumlu yönde etkilenmesini sağlayacaktır.
Yoga yapmaya nefes açma egzersizleri ile başlanır. Nefes açma egzersizlerinin tamamlanmasının ardından yoganın fiziksel egzersizleri ile seansa devam edilir. Fiziksel yoga egzersizlerinin de tamamlanmasının ardından son aşama, derin dinlenme ve gevşeme aşamasıdır. Bu aşamada kişiler, bedenen ve zihnen rahatlar, meditasyon aşamasına geçiş yapar.
Yoga Neden Yapılır?
Kişiler yoga yapmayı, fiziksel ve ruhsal gelişimleri adına tercih etmektedir. Yoga yaparak gerçekleştirilen meditasyon, kişilerin çakralarının açılmasını ve zihinsel olarak rahatlamasını sağlamak ile birlikte, fiziki açıdan da gelişim göstermelerini sağlamaktadır. Yoganın vücut için farklı birçok faydası da bulunmaktadır. Kişilerin neden yogaya başladıkları, kişilerin hedeflerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
‘Yoga neden yapılır?’ sorusu şu şekilde cevaplandırılabilir;
- Zihinsel karmaşıklığın giderilmesi için,
- Ruh halinin iyileştirilmesi için,
- Uyku kalitesinin arttırılması için,
- Vücut esnekliğinin sağlanması için,
- Kişilerin özgüvenlerinin artması için,
- Stres seviyesinin düşürülmesi için
Yoganın Faydaları Nelerdir?
Yoga, öncelikle kişilerin doğru bir şekilde nefes alabilmelerini öğretmektedir. Bu sayede, ilk olarak akciğerlerin gelişmesini ve oksijen kapasitesinin artmasını sağlamaktadır. Ruhsal ve zihinsel olarak kişilerin pozitif yönde gelişmelerini sağlayan yoga egzersizler, vücut sağlığının gelişmesini ve korunmasını da sağlamaktadır.
Yoganın faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Kalp sağlığının korunmasını sağlar,
- Kanser hastalarının yaşam kalitesini arttırır,
- Kas ve eklem ağrılarının giderilmesini sağlar,
- Kas ve eklem yapılarının korunmasını sağlar,
- Kan basıncını düşürür, yüksek tansiyonu engeller,
- Solunum fonksiyonlarının gelişmesini sağlar,
- Özellikle astım hastalarının semptomlarında düşüş sağlar,
- Migrenin tedavisinde etkilidir,
- Vücut dengesini arttırır,
- Omurganın korunmasını sağlar,
- Bağışıklığı güçlendirir,
- Alerjilerin semptomlarının azalmasını sağlar,
- Depresyonun meydana gelmesini engeller,
- Kişilerin odaklanmasını sağlar,
- Sinir sisteminin korunmasını sağlar,
- Diyabetin meydana gelme riskini azaltır,
- Kireçlenme rahatsızlıklarını engeller
Yoga Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yoga yaparken ve yogaya yapmaya karar verirken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Yoga yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bilinçsiz bir şekilde yoga hareketlerinin yerine getirilmemesidir. Tüm yoga hareketleri, seviyelere göre öğrenilmeli ve bu doğrultuda uygulanmalıdır. İlk kez yogaya başlayan kişilerin mutlaka bir uzmandan destek alması gerekmektedir. Kişilerin; hamile olması, kronik rahatsızlıklarının olması, kullanılan ilcaların olması ya da geçirilmiş bir ameliyatın olması durumunda mutlaka doktora danışıldıktan sonra yoga yapması gerekmektedir.
Yoga yapılacak ortamın, kasların gevşeyebilmesi adına çok soğuk olmaması gerekmektedir. Yogaya başlamadan, kaslar için ısınma hareketlerinin yapılması, kasların zarar görmemesi adına oldukça önemlidir. Özellikle yemeklerden sonra yoga yapılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.