Yer Fıstığı Ezmesi Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Besinler

3 Kasım 2022

Yer Fıstığı Ezmesi Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
 cover

Yer fıstığı ezmesinin yararları arasında mükemmel bir protein kaynağı olması yer alır. Yer fıstığı ezmesi aynı zamanda enerji verir. Bu ürünün vücuda sağladığı diğer faydalar aşağıda yer alır:

  • İçerisinde yer alan B6 vitamini sayesinde vücuda yarar sağlar. 
  • İçerisinde yer alan potasyum ile vücudun direncini artırır iken aynı zamanda immun sistemin gelişimine de katkıda bulunur. 
  • Fıstık ezmesi içerisinde yer alan doymamış yağlar sayesinde kalbin sağlığı desteklenir. Doymamış yağların bir diğer işlevi de tip 2 diyabet hastalarını korumaktır.
  • Düzenli olarak ezme tüketen kişilerde kan şekerinin dengelendiği görülür.

Yer Fıstığı Ezmesi Ne İşe Yarar?

Yer fıstığı ezmesinin işlevi hem kalp hem de damar sağlığı açısından önem arz eder. İçerisinde yer alan çeşitli vitaminler sayesinde doğal bir antioksidan görevi görür. Vücudun hastalıklara karşı korunmasında idealdir. İçerisinde yer alan kalsiyum, bakır ve demir gibi bileşenler iç organların korunmasına yardımcı olur. Hastalık sırasında tüketilen fıstık ezmesi iyileşme süresinin kısalmasını sağlar. Doymamış yağ oranının yüksek olması kolesterol seviyesinin dengelenmesini sağlar.

Akciğerde oluşabilecek iltihap ve enfeksiyonlar fıstık ezmesi ile ortadan kalkar. Bu ürün göğsü yumuşatır ve bu alanda oluşacak ağrıların hafiflemesini sağlar. Balgam söktürücü olarak da kullanılan ezme sık tüketilir ise öksürüğü hafifletir. 

Evde Yer Fıstığı Ezmesi Nasıl Yapılır?

Yer fıstığı ezmesinin yapılışı aşağıda yer alır. Bu talimatlar izlenerek içesinde bol miktarda vitamin ve mineral içeren bir ezme yapılabilir:

  • İlk aşamada fıstıklar rondo yardımı ile çekilir.
  • Çekilen bu karışıma bal, fındık yağı ve toz ilave edilir. Ardından tüm bu karışımlar 5 dakika daha çekilir.
  • Mutfak robotu ısındığında işlem durdurulur ve yaklaşık 10 dakika beklenir.
  • Ardından beş dakika daha çekilir. Ne kadar çok durdurulup yeniden başlanır ise krema o kadar iyi olacaktır. Kıvam alana kadar bu işleme devam edilir.
  • Temiz bir kavanoz ya da kapaklı kaseye ezme dökülür. Buzdolabında muhafaza edilir.

Yer Fıstığı Ezmesi Kilo Aldırır Mı?

Yer fıstığı ezmesinin kilo aldırması fazla tüketimi sonucunda mümkün olabilir. Yer fıstığı ezmesi günde bir ya da iki yemek kaşığı tüketilir ise vücut bunu absorbe eder. Ancak bu tüketim sırasında yanında karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi önerilmez. Bunun nedeni düzensiz kilo alımına neden olabileceğidir. Yer fıstığı ezmesi tüketilir iken içerisinde yer alan yağ da kilo aldırabilir. Bu nedenle tüketim sırasında aşırıya kaçılmaması önerilir.

Yer Fıstığı Ezmesi Bozulur Mu?

Yer fıstığı ezmesinin bozulması kapağı açılmadığı takdirde uzun bir süre olmaz. Kapağı açılmayan ezmeler için son tüketim tarihi ortalama bir yıl içerisindedir. Bu, fabrikadan alınan ezmeler için geçerlidir. Doğal fıstık ezmelerinin ömrü daha kısadır. Buzdolabında saklanan yer fıstığı ezmesi 3 ay ile 6 ay arasında dayanabilir.

Yer Fıstığı Ezmesi Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Yer fıstığı ezmesinin bebeklere verilmesi genel olarak bir yaşından itibaren uygundur. Uzmanlar bebekler için kuruyemiş tüketiminin ve ezmelerin bir yaşından sonra yapılabileceğini söyler. Fındık ezmesi ile tanışan çocukların 4 gün içerisinde farklı bir gıda yememesi önerilir.

Yer Fıstığı Ezmesi Diyette Yenir Mi?

Yer fıstığı ezmesinin diyete uygulanması için bir kaşık ile iki kaşık arasında tüketimi uygundur. Yer fıstığı ezmesi 100 gramında ortalama 580 kalori bulunur. Bir kaşık ezmede ise 94 kalori vardır. Bu nedenle fazla miktarda tüketilen fıstık ezmesi kilo alımına neden olabilir.

Diğer Blok Yazıları