Yağ oranı nasıl düşürülür? Vücuttaki ve kandaki yağ nasıl temizlenir?

Sağlık

25 Ağustos 2022

Yağ oranı nasıl düşürülür? Vücuttaki ve kandaki yağ nasıl temizlenir? cover

Yağ oranını düşürmek için yağ oranını tespit etmek gerekir. Vücutta bulunan toplam yağ oranı, yağ doku ağırlığının vücut ağırlığına olan oranı göz önüne alınarak tespit edilir. Kişinin sağlığı hakkında bilgi veren yağ oranı her zaman dikkatle izlenmelidir. Yağ oranı yüksek olan kişiler kronik hastalıklardan kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığa kapılır. Organ çevresinde yağlanma riski olan bu kişilerde yaşam kalitesinin düşmesi ile birlikte ömür kısalması meydana gelir. Bu nedenle yağ oranı her zaman dikkate alınmalıdır.

Vücut Yağ Oranı Nasıl Düşürülür?

Vücut yağ oranını düşürmek için yaygın olan birkaç çözüm bulunur. Bu çözümler daha çok vücudun egzersiz ve spor yardımıyla kontrol altına alınmasına yöneliktir. İyi bir diyet programı ile desteklenen spor kişinin hayat kalitesini fark edilir derecede artırır. Bu sayede yağ oranı azalacağı gibi kişi daha fit, zinde ve mutlu bir görünüm çizer. Vücut yağ oranını düşürmek isteyen kişilerin izlemesi gereken yöntemler şu şekildedir:

  1. Kardiyo Egzersizi Yapmak

Kalori yakmanın en etkili yollarından biri olan kardiyo egzersizi vücut yağ oranını düşürmek için oldukça etkilidir. Vücudun durumuna bağlı olarak orta ya da yüksek yoğunlukta yapılabilen kardiyo yağ oranını düşürmek için olmazsa olmazdır.

  1. Direnç Egzersizleri Yapmak

Ağırlık kaldırmak suretiyle direnç egzersizleri uygulamak daha çok kas kütlesini arttırmaya yönelik hareketlerdir. Kas kütlesini arttırmak metabolizmayı hızlandıracağı için yağ oranının düşmesine yardımcı olur. Bu nedenle yağ oranının düşürmek isteyen kişilerin spor düzenine ağırlık kaldırma çalışmaları da eklemesi gerekir.

  1. Uyku Düzeni Edinmek

Uyku pek çok konuda olduğu gibi kilo verme işleminde de önemli bir rol oynar. Yeteri kadar uyumayan kişilerde yağ yakımı yavaş olduğu gibi yağlanma gibi sorunlar da sıklıkla görülür. Günde en az 7 saat kaliteli bir uyku çekmek yağ yakma sürecini de olumlu etkiler.

Vücut Yağ Oranı Düşürürken Nasıl Beslenilmelidir?

Yağ oranı düşürme beslenmesi vücudundaki fazlalıklardan kurtulmak isteyen kişilerce oturtulması gereken bir düzendir. Yağ oranını en aza çekmek isteyen kişilerin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Hazır ve işlenmiş gıdalar vücuttaki yağ oranını hızlı bir şekilde arttırır. Bu nedenle doğal ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak gerekir. Aynı zamanda yüksek kalorili yiyeceklerden kaçmak da son derece önemlidir. Yağ oranı düşürmek için göz önüne alınması gereken beslenme alışkanlıkları şu şekildedir:

  • Yağ oranını düşürmek için ilk olarak trans yağlardan uzak durmak gerekir. Daha çok hazır gıdalarda bulunan trans yağlar beraberinde pek çok sağlık sorunun da getirdiği için tüketilmemelidir.
  • Şekerli içecekler vücutta hızlı bir şekilde yağlanmaya neden olur. Bu nedenle özellikle şeker içerikli hazır içeceklerin tüketilmemesi çok önemlidir.
  • Beslenme düzenine protein eklemek yağ yakımı açısında önemlidir.
  • Lifli gıdaları tüketmek yağ oranını düşürmeye yardımcı olur.

Kilo Vermeden Yağ Oranı Nasıl Düşürülür?

Kilosuz yağ oranı düşürmek mevcut kilosunu korumak isteyenler tarafından uygulanan bir yöntemdir. İdeal kilosunda olan kişiler kilo kaybı yaşamadan yağ oranını azaltmak isteyebilir. Bu durum daha çok bölgesel yağlanma durumu söz konusu olduğunda gerçekleşir. Böyle durumlarda kas kütlesini geliştirecek kardiyo egzersizleri uygulamak bölgesel yağ yakımına neden olacağı gibi mevcut kiloyu korur.

Kanda Bulunan Yağ Oranı Nasıl Azaltılır?

Kandaki yağ oranını azaltmak için bazı pratik yöntemler bulunur. Önüne geçilmediği zaman ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen kandaki yağ oranı oldukça tehlikelidir. Kanda bulunan yağ oranı değerini en aza indirmek için şu yöntemler uygulanmalıdır:

  • Fazla kiloları vermek
  • Şeker tüketimini kesmek
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Lifli gıdalar ile beslenmek
  • Haftada iki kere balık yemek
  • Düzenli kuruyemiş yemek
  • Doğal takviyelerden yardım almak

Diğer Blog Yazıları