Topuk dikeni nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Sağlık

30 Mayıs 2023

Topuk dikeni nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Kalkaneus ya da bilinen diğer adıyla topuk dikeni, topuk kemiğinde meydana gelen kemik büyümesi olarak tanımlanabilir. Belirli sorunlara ya da hastalıklara bağlı olarak gelişme riski bulunsa da bazen somut bir neden olmadan da ortaya çıkabilir. Bazı insanlar yapıları gereği topuk dikenine daha elverişlidirler. Topuk dikeni için çeşitli tedavi yöntemleri bulunur ve hastanın durumuna göre uygun tedavi yöntemi belirlenebilir. Topuk dikeni çoğu zaman basit tedavi yöntemleriyle tedavi edilse de bazı durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir.

Topuk dikeni belirtileri neler?

Topuk dikeni belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Topuklarda hissedilen hassasiyet ve çıplak ayakla yürürken topuk altında rahatsızlık hissi, topuk dikeni belirtilerinden biridir. 
  • Topuk altında gözle görülür şişlik ve sert çıkıntı, topuk dikeni belirtilerinden biridir.
  • Topukların önünde oluşan şişlik ve iltihap, topuk dikeni belirtilerinden biridir.
  • Topuklarda ağrı ve sıcaklık hissi, topuk dikeni belirtilerinden biridir.
  • Yere basmakta ve yürümekte güçlük, topuk dikeni belirtilerinden biridir.
  • Hareket sırasında topuklara giren keskin ve ani ağrı, topuk dikeni belirtilerinden biridir.

Topuk dikeni nasıl teşhis edilir?

Topuk dikeni teşhisi için en etkili tanı yöntemi röntgendir. Elbette önce doktorunuz sizi muayene edecek ve size birtakım sorular soracaktır. Herhangi bir kronik hastalığınızın olup olmadığını, varsa düzenli olarak kullandığınız ilaçların adını soracak ve bunları değerlendirecektir.  Genel muayene sonrası topuk kısmı detaylıca incelenir. Topuk bölgesinde şişlik olup olmadığı dokununca anlaşılabilir. Bununla birlikte, topuğunuzda hassasiyet olup olmadığı da test edilir. Topuk dikeni, tecrübeli bir doktor tarafından kolayca tespit edilir. İlk muayenenin ve hasta öyküsünün dinlenmesinin ardından topuğun ve ayakların durumunu daha net anlayabilmek için röntgen çekilir. Oldukça kısa sürede çekilen ve hastanın hiç canını yakmayan röntgen, topuk dikeninin teşhisi için kesin tanı yöntemlerinden biridir.

Topuk dikeni neden olur?

Topuk dikeninin nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Fazla kilo, en çok ayakların ve bacakların etkilenmesine neden olur. Vücuttaki ağırlığın fazla olması bacaklara ve ayaklara gereğinden fazla basınç uygular. Bu durum uzun vadede bacakta ve ayakta çeşitli orunların meydana gelmesine neden olur. Obezite, topuk dikeni için başlıca risk faktörlerinden biridir.
  • Hızlı ve sert adımlar atmak topuk dikenine neden olabilir. Anormal yürüyüş şekilleri ayaklara uygulanan basıncın artmasına neden olur ve bir süre sonra ayak bölgesinde çeşitli sorunlar meydana gelir.
  • Tabanı rahat olmayan ve ayakları acıtan ayakkabıların kullanılması, topuk dikeni için risk faktörüdür.  
  • Ağır sporlar yapmak ve spor yaparken ayak tabanlarını yormak, topuk dikenine neden olabilir.
  • Gün içinde uzun süre ayakta kalmak ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmek, topuk dikenine neden olabilir. 

Topuk dikeni nasıl geçer?

Topuk dikeninin geçmesi için doktor tarafından bir tedavi planlaması yapılmalıdır. Topuk dikeni önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır ve doktorun önerdiği her şey tedavi sürecinde uygulanmalıdır. İlk etapta yapılması gereken bir sağlık kuruluşuna giderek muayene olmaktır. Muayene sonrası hastanın genel durumu ve farklı bir hastalığının olup olmadığı gibi unsurlar göz önünde bulundurularak nasıl bir tedavinin uygulanacağı düşünülür. Bazı durumlarda ilaç tedavisi ve evde uygulanan basit tedavi yöntemleri yeterli olurken bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Topuk dikeni rahatsızlığında ameliyat nadir olarak yapılır. Birçok hasta ameliyata gerek kalmadan uygulanan diğer tedavi yöntemleriyle sağlığına kavuşur. 

Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır?

Topuk dikeni tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir;

  • Akupunktur tedavisi, topuk dikeninde etkilidir. Lazer ışınları kullanılarak uygulanan işlemde başarı oranı oldukça yüksektir.
  • Proloterapi, topuk dikeninde etkili olan tedavi yöntemlerinden biridir. İşlemin uygulandığı bölgeye dekstroz enjekte edilir ve iyileşme süreci hızlandırılır.
  • Steroid enjeksiyonu, topuk bölgesine uygulandığında bölgede oluşan şişliğin giderilmesini sağlar. Böylece hastalar tedavi sürecini daha rahat atlatabilir.
  • Antienflamatuar ilaç tedavisi, topuk dikeninde etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Doktor tarafından reçete edilen antienflamatuar ilaçların düzenli olarak kullanılması tedavinin kısa sürede tamamlanmasını sağlar.
  • Tedavi süresince ortopedik taban ve ayağı rahatsız etmeyen ayakkabıların giyilmesi gerekir.
  • Fizik tedavi ve germe egzersizleri, topuk dikeni tedavisinde etkilidir. Doktorun tavsiye ettiği şekilde yapılan germe egzersizleri, tedavinin kısa sürede tamamlanmasını sağlar.

Topuk dikeni nasıl önlenir?

Topuk dikeninin önlenmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Daima rahat ayakkabılar kullanın. Aldığınız ayakkabının görüntüsünden çok tabanına ve özelliklerine dikkat edin. Gerekirse ayak numaranızdan  1 numara büyük ayakkabıları tercih edin ve topuklu ayakkabılar yerine düz taban ayakkabıları tercih edin.
  • Gün içinde uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterin. Belirli aralıklarla oturarak bacaklarınızı ve ayaklarınızı dinlendirin. Uzun süre ayakta kalmak yalnızca topuk dikenine değil, sırt ağrılarına da neden olabilir.
  • Ağır sporlardan kaçının. Vücudunuzu fazla zorlamayan ve yormayan hafif egzersizler yapmayı deneyin.
  • Hızlı ve sert adımlar atarak yürümek yerine orta tempoda, hafif adımlar atarak yürüyün. Merdiven inip çıkarken hızlanmayın ve daha yavaş hareket edin.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulun. Kilolarınızın bacaklarınıza ve ayaklarınıza baskı yapmaması için kendinize uygun diyet listelerinden ve egzersizlerden yararlanın. Kilo verme sürecinde rastgele diyetleri uygulamayın ve size ağır gelen egzersizlerden kaçının. Sağlıklı ve dengeli beslenerek kilo vermeye gayret edin.
  • Topuk dikeni sorununu önlemek için sık sık germe egzersizleri yapın ve ayaklarınızı rahatlatın.

Diğer Blok Yazıları