Tansiyonu ne yükseltir? Yükselten yiyecekler, besinler ve şeyler nelerdir?

Sağlık

25 Ağustos 2022

Tansiyonu ne yükseltir? Yükselten yiyecekler, besinler ve şeyler nelerdir? cover

Tansiyonu yükseltecek olan şeyler kalp, böbrek, akciğer ve beyin gibi diğer organlara etki eden hastalıklara yol açtığı için oldukça tehlikelidir. Dış etkenlere bağlı olarak oluşan tansiyon ilk olarak yanlış beslenme yüzünden ortaya çıkar. Özellikle sodyum olarak zengin olan tuzun yemeklere bol miktarda ilave edilmesi tansiyon sorunlarını beraberinde getirir. Sodyum ve su dengesinin bozulması ile kan basıncı da etkilenir hale gelir. Sodyum dışında tansiyonu yüksek seviyede tutan diğer yanlış beslenme bol hayvan yağları ve trans asit yağlarını tüketmektir.

Yetersiz sıvı alımı da tansiyonun ortaya çıkmasında önemli bir rol oynar. Vücudun fizyolojik işlemlerini devam ettirmesi adına gerekli olan su insan hayatı için vazgeçilmezdir. Yeterli miktarda suyun içilmemesi metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Daha sonra hücre ve dokularda bulunan oksijen seviyesinde azalma meydana gelir. Böbreklerde su tutulumu gerçekleşmesine neden olur. Böbrek kısmındaki bu olay sodyum birikmesi ile sonuçlanır. Tansiyonu yükselten şeyler içindeki yetersiz sıvı alımı böbrek kaybına kadar ilerleyebilir.

Tansiyonu Yükselten Meyveler Nelerdir?

Tansiyonu yükseltecek olan meyveler pek fazla bulunmaz. Tansiyon üzerinde zararlı etkisi olmayan meyveler içinde birkaç istisna bulunur. Bunlardan ilki kuru üzümdür. Kontrollü tüketildiği taktirde ciddi zararlara neden olmayan kuru üzüm bazı hastalarda yüksek tansiyon yolunu açar. Yüksek tansiyonu beraberinde getiren bir diğer meyve zeytindir. Bol tuzlu bir şekilde tüketilen zeytin tansiyon hastaları tarafından tüketilmemelidir. Yüksek kan dolaşımı sağladığı için tansiyonu yükselten zeytin yine de tuzsuz bir şekilde tüketilebilir.

Tansiyonu Yükselten Sebzeler Nelerdir?

Tansiyonu yükseltecek olan sebzeler dendiğinde akla ilk olarak ıspanak gelir. Ispanak bünyesinde bulunan demir ve magnezyum değerleri ile çok sağlıklı bir sebze olsa da yüksek tansiyonu tetikleme özelliğine sahiptir. Düşük tansiyona sahip olan kişilerin rahat bir şekilde tercih ettiği bu sebze kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Tansiyonu yükselten bir diğer sebze süs bitkisi olarak da kullanılan biberiyedir. Kan dolaşımını hızlandıran bu sebze tansiyon gibi sorunu olan kişilerce tercih edilmemelidir. Tansiyonu yükselten şeyler arasında bulunur.

Tansiyonu Yükselten Çaylar Nelerdir?

Tansiyonu yükseltecek olan çaylar dendiğinde akıllara ilk olarak gündelik olarak içtiğimiz siyah çay gelir. Siyah çayın içinde bulunan kafein miktarı kan dolaşımının hızlanmasına yol açar. Günün her saatinde tüketilen çay ülkemizde en yaygın içecektir. Aşırı tüketildiği zaman kaçınılmaz olarak tansiyonu yükselten bu çay belirli bir miktarda içilmelidir. Tansiyon hastaları çay tüketeceği zaman bu çayı açık bir şekilde içmelidir. Kafein tansiyon hastaları için baştan aşağı zararlı etkilerle dolu olduğu için hastaların hiç siyah çay içmemesi en iyi çözümdür.

Tansiyonu Yükselten İçecekler Nelerdir?

Tansiyonu yükseltecek olan içecekler kafeinli çeşitlerdir. Siyah çayın yanı sıra kahve ve kola gibi içeceklerin bünyesinde de yüksek miktarda kafein yer alır. Kafein vücut üzerinde kan basıncını hızlandırıcı bir etki sağlayarak kalp atışının hızlanmasına yol açar. Bu nedenle sık sık kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketilmesi hipertansiyon tehlikesini beraberinde getirir. Olası sağlık sorunlarını önlemek adına kafeinli içecekleri gün içinde sınırlamak son derece yararlı olur. 

Tansiyonu yükselten bir diğer içecek tuzlu ayrandır. Tansiyonu düşen kişilere tavsiye edilen bu içecek yüksek tansiyonu olan kişilere karşı son derece tehlikelidir. Bunun nedeni bu içeceğin içinde yüksek miktarda tuz bulunmasıdır. İçinde bulunan tuz miktarı nedeniyle tansiyonu yükselten bir diğer içecek turşu suyudur. Tansiyonu yükselten şeyler arasında bulunan tuzun turşu suyu içinde yüksek miktarda bulunması nedeniyle tansiyon hastaları tarafından içilmemelidir.

Diğer Blok Yazıları