Sutopu Nasıl Oynanır? Kuralları ve Mevkiler Nelerdir?

Performans

25 Ağustos 2022

Sutopu Nasıl Oynanır? Kuralları ve Mevkiler Nelerdir? cover

Sutopu, yedişer kişilik iki takım ile oynanan bir oyundur. Sutopu karşılaşmaları dört periyottan oluşmaktadır. Su içerisinde yüzerek, topun rakip takımının kalesine atılması hedeflenmektedir. Su topu oyunu ilk kez 1870’li yıllarda İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Ülkemizde de oldukça fazla ilgi gören su topu oyunu, profesyonel sporcular tarafından oynanmaktadır.

Su topu oynamak için, oyuncular kendi kale çizgileri üzerinde ve kale direklerinden 1 metre uzaklıkta yan yana sıralanırlar. Oyun bu dizilişten sonra, hakemin düdük çalarak topu havuzun ortasında atmasıyla başlar. Hangi takımın oyuncusu topa ulaşırsa ilk hücum hakkı o takıma aittir. Bu aşamadan sonra yapılan hücumlar ve savunmalar ile en çok rakip kaleye topun girmesini sağlayan takım, karşılaşmayı kazanmış olur.

Su Topu Oyununun Kuralları Nelerdir?

Su topu oyunu da her spor dalında olduğu gibi belirli kurallar çerçevesinde oynanmaktadır. Oyuncular karşılaşma süresi boyunca topu kollarının arasına alarak yüzebilir ancak, paslaşırken sadece tek ellerini kullanabilirler. Bunun haricin de ise su topu oyununun kuralları şunlardır;

  • Kaleci hariç kimse her iki eli ile topa dokunamaz.
  • Kaleci dışında hiçbir oyuncu topa yumruk atamaz.
  • Kaleci hariç kimse topu suyun altında tutamaz.
  • Her takımın otuz saniye hücum süresi bulunmaktadır. Bu sürenin aşılması durumunda, hücum şansı karşı takıma geçmektedir.
  • Gol atması muhtemel bir oyuncu, kale ile beş metre çizgisi arasında sert faul ile karşılaşırsa bu durum penaltı kullanımı ile cezalandırılır.
  • Penaltı atışı, beş metre çizgisi üzerinden kullanılmalıdır.
  • Su topu karşılaşmaları, sekiz dakikalık dört devreden meydana gelmektedir.

Su Topu Oyununun Mevki İsimleri Nelerdir?

Su topunda her takımda yedi kişi bulunmaktadır. Bu yedi kişiden birisi kaleci olarak görev almaktadır. Diğer kişilerin ise karşılaşma sırasında farklı görevleri bulunmaktadır. Su topu oyununun mevki isimleri şunlardır;

  • Bir oyuncu kaleci olarak görev almaktadır.
  • Diğer altı oyuncu ise saha oyuncusu olarak adlandırılmaktadır. Saha oyuncuları hem hücum hem savunma hem de oyun kurma görevlerini kendi aralarında gerçekleştirmektedir.

Su Topu Sporu İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Su topu oynamak için gerekli fazla bir ekipmana gerek yoktur. Su topu sporu için gerekli malzemelerin başında; mayo, kulak koruyucuları, ağız koruyucuları ve takım ile rakip takımın ayırt edilebilmesi için ayırt edici özelliğe sahip başlıklar gelmektedir.

Su topu oynamak için ekstra bir ekipmana ihtiyaç bulunmamaktadır. Hatta çoğu zaman tercih edilen başlıklar, kulak koruyucu özelliğine sahip olmaktadır. Bu sayede, kişilerin ekipman ihtiyaçları daha da azalmaktadır.

Su Topu Sporunun Faydaları Nelerdir?

Su topu sporuna küçük yaşta başlayan kişilerin fiziksel ve zihinsel gelişimleri olumlu yönde etkilenmektedir. Yüzme sporu ile birlikte gerçekleştirilen su topu sporu, kas ve iskelet sisteminin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Tek başına yüzme ile tüm kas sisteminin çalışması gerçekleşmektedir. Ekstra efor sarf edilerek yapılan su sporu, özellikle çocukların vücut gelişimlerine büyük katkı sağlamaktadır. Su sporunun faydaları şu şekilde devam etmektedir;

  • Kalbin güçlenmesini sağlar,
  • Beyin gelişimini olumlu yönde etkiler,
  • Stresin azaltılmasını stres yönetiminin daha etkin bir şekilde yapılmasını sağlar,
  • Disiplin ve sorumluluk yetilerinin artmasını sağlar,
  • Kilo kontrolünde etkilidir.

Diğer Blok Yazıları