Sporda Pump Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Sporda Pump Ne Demek? Ne Anlama Gelir? cover

Sporda pump, antrenman sırasında kaslara olması gerekenden daha fazla kan pompalanması durumudur. Kanın fazla pompalanması ile kan ile dolan kas yapıları, olduğundan daha büyük gözükmektedir. Bu duruma da pump etkisi denmektedir. Pump etkisi, kas yapılarının yüksek efor sarf edilerek ve ağır bir şekilde yapılan antrenmanların ardından yarım saat ile bir saat arasında etkisini sürdürmektedir.

Sporda Pump Ne Anlama Gelir?

Yükseltmek anlamına gelen pump kelimesi, sporda kaslara yapılan kan pompalanma seviyesinin arttırılması anlamında kullanılmaktadır. Sporcuların ağır antrenmanları onucunda meydana gelen pump etkisi, kas yapılarının şişmesine ve bu nedenle belirli bir süre daha büyük gözükmelerini sağlamaktadır. Pump etkisinin elde edilmesi için antrenmanların ağırlık kullanımı gerektiren egzersizlerden meydana gelmesi ve uzun süreli bir çalışmanın uygulanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, pump etkisinin elde edilmesi için izlenmesi gereken bazı adımlarda bulunmaktadır.

Pump Etkisi Elde Etmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Sporcuların kas yapılarını daha büyük gösterebilmesini sağlayan pump etkisi, antrenman öncesinde yapılacak bazı şeyler ile daha kolay elde edilebilir. Pump etkisi elde etmek için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Antrenman öncesi karbonhidratlı gıdaların tüketilmesi,
  • Bol su tüketiminin gerçekleştirilmesi;
  • Keratin içerikleri gıdaların ya da takviye gıdaların tüketilmesi,
  • Antrenman sırasında çalıştırılan kasların sıkılması,
  • Dinlenme sürelerinin azaltılması,
  • Ağırlık kaldırma ve indirme sürelerinin azaltılması,
  • Magnezyum ve potasyum takviyelerinin temin edilmesi.

Diğer Blok Yazıları