Spora yeni başlayan kişilerde ve spora uzun süre ara veren kişilerde uzun süre kaslar çalışmadığı için kaslarda gerilme ve ağrı meydana gelmektedir. Genellikle spor yapıldıktan 1 gün sonra başlayan bu ağrılar 1 haftaya kadar sürebilir. Bu ağrılara maruz kalan kişiler çok zorlandığı için sporu bırakma eğilimi göstermektedir. Ancak spor sonrası hamlığı engellemek veya etkisini azaltmak için birçok yöntem vardır. Bu ağrıları hafifletmek için kas ağrısını azaltan çözümler vardır.
Kas ağrısı olan hamlığın nasıl geçirileceğine yönelik çözümleri söylemeden önce bu ağrıların nasıl meydana geldiğini ve hamlığa neyin neden olduğunu açıklamak çok daha iyi olacaktır.
Spor Sonrası Hamlığın Nedeni Nedir?
Spora yeni başlandığında veya uzun süre ara verildikten sonra spor yapan bireylerde kaslar oksijensiz kaldığı için laktik asit biriktirmesi meydana gelmektedir. Bu aşamada hamlık ağrısının oluşması, kasların büyüdüğünün işaretidir. Egzersiz sırasında kaslarda küçük yırtıklar meydana gelir. Egzersiz sırasında oluşan bu küçük kas yırtıklarının bilimsel adı, "doms"tur. "Gecikmiş Başlangıçlı Kas Ağrısı" olarak açıklanan doms, yeni spora başlayanlarda sık görülür. Spora devam edildiği sürece vücut antrenmanlara uyum sağladıkça, egzersize alıştıkça kas ağrısı da azalır veya tamamen zamanla ortadan kalkabilir.
Hamlık Ağrıları Neden Yaşanır?
- İlk kez spor yaptığınızda
- Spora Yeniden Başladığınızda
- Programınız Değiştiğinde
- Yetersiz Beslenme, Dinlenme ve Uyku Eksikliğinde
Hamlık ağrısını en aza indirebilmek için ilk kez spor yapmaya başlayanlar;
- Yoğunluğu az bir antrenman ile başlayın,
- Vücudunuza daha zorlu egzersizler veya yüklemelere hazır hale gelmesi için zaman tanıyın,
- Adım adım düzenli yüklemelerle seviyenizi geliştirin.
Hamlık Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Spor sonrasında kaslarda oluşan değişimleri sakatlanmalardan ayırmak için hamlık ağrısı belirtilerini bilmekte fayda vardır. Bu hamlık ağrısı belirtileri şu şekildedir;
- Kaslarda ağrı
- Bölgesel ağrılar
- Vücutta yanma hissi
- Belirli bölgelerde zonklama
- Sırt ağrısı
- Halsizlik
- Aşırı yorgunluk
- Eklem yerlerinde sızı
Hamlık ağrısı nasıl geçer?
Hamlık ağrısı oluşmuşsa kaslarda oluşan laktik asidin dağılması için hafif egzersizler yapılabilir. Bu şekilde kan dolaşımı artar ve kaslar daha hızlı toparlanır. Bol su içerek vücut metabolizmanızın hızlanmasını ve fazla laktik asidin atılmasını sağlayabilirsiniz. Doktorunuza danışarak kas gevşetici ilaçlar almanız veya gün içinde ılık duşlarla kendinizi rahatlatmanız da mümkündür. Bunların dışında hamlığı azaltmak için yapılacaklar şu şekildedir;
- Hafif egzersizler yapın.
- Bölgesel masaj yapın.
- Soğuk ve sıcak kompres uygulayın.
- Dinlenmeye zaman ayırın.
- Yüksek proteinli yiyecek ve içecek tüketin. (Yumurta, süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık ve kuru baklagiller içeren besinler)
- Yürüyüş veya bisiklet
- Bol bol su içmek
Hamlık oluşmadan önce yapılacak şeyler nelerdir?
Spora uzun süre ara verip tekrar başlayanlarda ve spora yeni başlayanlarda spor sonrası kas ağrıların meydana gelmemesi için veya bu ağrıları en aza indirmek için yapılacak bazı şeyler vardır. Bunlar;
- Magnezyum almak
- Yüksek proteinli beslenmek,
- Spor öncesi kafeinli içecekler tüketmek
- Spor sonrasında maden suyu tüketmek
- Spor öncesinde ısınma
- Spor sonrasında soğuma egzersizleri
- Esneme hareketleri olarak bilinen uzanma çalışmaları
- Alkol alımını azaltmak
Spor Sonrası Hamlık Ağrısı Nasıl Azaltılır?
Hamlık ağrısı oluştuktan sonra azaltmak için yapılabilecek birçok şey vardır. Bunlardan sana uygun olanı seçtiğinde, spordan sonra kas ağrısı sorunu tamamen ortadan kalkmasa bile hafifliyor ve antrenman rutinine devam etmek o kadar da zor bir hale gelmiyor.
Spor sonrası hamlık ağrısı azaltan şeyler şu şekildedir;
- Hafif Egzersizler Yapmak
- Protein Tüketmek
- Masaj Yapmak
- Kendine Bir Gün İzin Vermek
- Su İçmek
- C Vitaminini Almak
- Kivi Yemek
- Rahatlatıcı Kremler Kullanmak