Sitrülin sağlık ve egzersiz performansının artması için kullanılan bir bileşendir. Bu bileşen doğal olarak vücutta zaten üretilmektedir. Bazı gıdaların içinde de bu maddeden bulunur. Takviye alınması halinde vücuttaki sitrülin içeriği tipik seviyelerden yukarı çıkar. Sitrülin genellikle egzersiz performansının artırılması için kullanılsa da bir kesim halen bu bileşenin performans üzerinde etkileri konusunda şüphecidir. İlk olarak karpuzda bulunan bu aminoasit, vücudun kendisi tarafından da üretilmektedir. Diğer takviyelerde olduğu gibi her zaman vücudun üretimine güvenmek iyi bir fikir olmayabilir. Takviyeler ile vücudunuzdaki sitrülin seviyesinin artmasını sağlayabilirsiniz.
Sitrülin Ne İşe Yarar?
Sitrülin görevleri başında üre döngüsünde vücudu zararlı bileşiklerden koruması gelir. Diğer amino asitlerden farklı olarak bu amino asit vücutta proteinlerin yapımı için kullanılmamaktadır. Üre döngüsü vücuttaki amonyağın vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Bu döngünün son ürünü üredir. Sitrülin ayrıca kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Bu da kan akışını hızlandırır. Kas yapımında da rol oynayabilir. Yorgunluk miktarının azalmasını sağlar. ATP seviyesini artırır. Yıpranan kasların oranımı sitrülin sayesinde daha kısa sürede gerçekleşebilir.
Sitrülin Faydaları Nelerdir?
Sitrülin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Daha uzun süreler yorulmadan egzersiz yapabilirsiniz.
- Egzersizden sonra kaslarınızı daha çabuk toparlarsınız.
- Kas ağrısını hafifletir.
- Kas yorgunluğunu alır.
- Vücuttan atık ürünler temizlenir.
- Yoğun enerji verir.
- Kaslara giden besin ve oksijen miktarı artacağından, egzersiz daha yüksek performansla yapılır.
- Diyabet tedavisinde kullanılan bir bileşindir ve hastalıkların önlenmesi için tercih edilebilir.
- Kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
Yukarıda bilimsel olarak kanıtlanmış etkilerin dışında, sitrülin kullanan kişiler aşağıdaki faydaları gördüklerini belirtmişlerdir:
- Diyabetik ayak ülserinin iyileşmesi hızlandırılır.
- Soğuk algınlığına karşı korur.
- Travma ve yaralanma sonrasında iyileşme süreci artar.
- Yüksek irtifa hastalığının tedavi edilmesini sağlar.
- Kistik fibrozis hastalarında akciğer fonksiyonunu iyileştirir.
Sitrülin Nasıl Kullanılır?
Sitrülin kullanımı için en ideal zaman ağırlık antremanından önce 30 ile 60 dakikadır. Ortalama 3 ile 5 gram arasında kullanılması tavsiye edilmektedir. Genellikle 1 servis 1 gram olarak gösterilmektedir. Ülkemizde servis sayısı yönetmeliklerden dolayı 1 gram olarak gösterilmektedir. İdmandan önce arjinin ve beta alanin ile birlikte kullanılabilir. Oldukça popüler bir amino asittir. Vücudumuzda da bulunduğu için esansiyel amino asit değildir. Ancak vücudumuzda üretimi oldukça sınırlı olduğunda takviye olarak kullanılması gerekir.
Sitrülin Ne Zaman Kullanılır?
Sitrülin kullanım zamanı antremandan önce yarım sa ya da bir saattir. Kombine şekilde kullanılması halinde kaslara giden oksijen iletimi ve besin iletimi artmış olur. bu da nitrik osit üretimini tetikleyecektir. Kaslara daha fazla besin öğesi gitmesi, daha iyi büyüme ve daha iyi yenileme sağlar. Kas erimesine neden olan katabolik durumun önüne geçtiği için oldukça ümit verici bir üründür. Yukarıda sayılan bütün faydaları aslında arjitin de sağlar. Çünkü bu ikisi arasında benzerlik ilişkisi bulunur. Vücut, strilüni daha sonra arjinine çevirir. Arjinin damarların genişlemesini sağlar. Buna pump etkisi adı da vermektedir. Sporcular bu etki için sitrülin tercih edebilirler.