Şınav çekmek hangi kasları çalıştırır? Şınav ne i̇şe yarar, faydaları nelerdir?

Sağlık

13 Haziran 2022

Şınav çekmek hangi kasları çalıştırır? Şınav ne i̇şe yarar, faydaları nelerdir?  cover

Şınav çekmenin çalıştırdığı kaslar arasında omuzun öncelikli bir yere sahip olduğu bilinir. Çünkü şınav pozisyonunda bulunan vücudun ağırlığı belli bir ölçüde ayaklara yüklenirken belli bir ölçüde ise omuzlara yüklenir. Birbirinden farklı şınav çeşitleri bulunduğundan, şınav çekmenin faydaları konusunda pek çok detaydan söz etmek mümkündür.

Mesela bazı şınav metotları göğüs bölgesine, bazıları sırt bölgesine, bazıları triceps bölgesine ve bazıları biceps bölgesine etki eder. Bununla beraber tüm şınav metotlarının temel olarak etki gösterdiği yerler omuz, göğüs ve bel kaslarından meydana gelir. El parmak uçları karşı tarafa bakacak vaziyette çekilen klasik şınavlar, kolun triceps bölgesini yani arka kısmını güçlendirebilen başlıca egzersizlerdir.

Doğru ve nizami şınav nasıl çekileceğini öğrenmek için ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Şınav Çekmek Ne İşe Yarar? Her Gün Şınav Çekmenin Faydaları Nelerdir?

Şınav çekmenin faydaları, etkilediği kaslar ile yakından ilişkilidir. Vücudun dik durmasında başlıca öneme sahip olan omuz ve bel kaslarını etkin bir şekilde çalıştırmak için şınav çekilebilir. Bu egzersiz, birbirinden farklı kasları aynı anda çalıştırarak kondisyonu artırır. Bel ve boyun düzleşmeleriyle mücadele ederken de şınavın faydaları görülebilir. Çok sayıda kas grubuna etki edebilen şınav egzersizi sayesinde kendinizi daha dinç hissetmeniz, kondisyonunuzu ve fiziksel güç kapasitenizi artırmanız çok kolaydır.

Fakat “Şınav çekemiyorum, ne yapmalıyım?” diyenler de mevcuttur. Şınav çekememenin esas sebebi, omuz kaslarının vücut ağırlığını taşıyamayacak kadar güçsüz olmasıdır. Bu durum daha çok kilolu kimselerde görülür. Çünkü aşırı kilo, vücutta yağ – kas orantısızlığı meydana getirir. Düzgün ve çok sayıda şınav çekebilmek tek seferde mümkün olmaz. Bu süreçte sabırlı davranmak gerekir. Çekilebilen şınav sayısını her gün birkaç tane daha artırarak ve aynı zamanda kilo vererek gelişim sağlanabilir.

Sadece Şınav Çekerek Kas Yapılır Mı?

Şınav çekerek vücut yapmak, birbirinden farklı fitness hocalarının ortak fikrine göre mümkün sayılmaz. Fakat sahip oldukları vücudun, şınav ile mekikten başka hiçbir metot kullanmadan geliştirilmiş olduğunu iddia eden sporcular da mevcuttur. Yani şınavla vücut geliştirmenin imkanı her vücuda göre değişir. Bazı vücut tipleri ancak ağır antrenmanlar ile güçlenebilirken bazıları daha basit yöntemler aracılığıyla gelişim sağlayabilir.

Şınav Zararlı Mıdır? Şınavın Zararları Nelerdir?

Şınav egzersizinin belli bir formu vardır. Bu durum daha başka egzersizler için de aynen geçerlidir. Eğer şınav, olması gerektiği gibi çekilmezse bazı problemlerin ortaya çıkma riski artar. Fakat düzenli ve formuna uygun şekilde yapılan egzersizler yapılıyorsa; şınav çekmenin zararları söz konusu değildir. Yanlış şekilde yapılan şınav egzersizinin çeşitli zararları ise şunlardır:

  • Egzersiz sırasında baskı gören triceps fazla zorlanabilir. Bu durumda geçici kas krampları ile beraber kalıcı hasarların ortaya çıkma riski vardır.
  • Eğer vücut ağırlığı ölçülü bir şekilde vücuda yayılmaz ve şınav dengesiz olarak çekilirse, egzersizin faydası olmaz. Hedef kas gruplarının yeteri kadar çalışmaması gelişim sürecini olabildiği kadar yavaşlatır.
  • Şınav çekerken belin fazla yukarıda veya aşağıda olması, omurga sağlığı yönünden risklidir.
  • Gereğinden fazla şınav çekilmesi durumunda şınav çekmenin faydaları zarar halini alır. Aşırı zorlanan kaslarda yırtılma meydana gelebilir.

Her Gün Şınav Çekmek Doğru Mu?

Diğer Blok Yazıları