Serotonin hormonunun tanımı “Genel olarak sindirim sisteminde yer alan ve sinirler tarafından üretilenbir çeşit kimyasal madde” şeklinde yapılabilir. Serotonin hormonu mutluluk hormonu olarak da geçer. Nöro transmitter olarak da adlandırılan bu madde, sinirler arası sinyalin oluşmasını sağlar. Aynı zamanda sinyal iletiminde de görevlidir. Gerek merkezi sinir sisteminde gerekse de kan trombositlerinde yer alan seratonin aminoasitlerden meydana gelir. Bu aşamada tritofan yapısı büyük bir önem taşır. Bu yapı en çok aşağıda yer alan gıdalarda bulunur:
- Fındık
- Kırmızı et
- Peynir
Tritofan eksikliğinde seratonin seviyesi düşer ve ruhsal bozulmalara neden olur.
Serotonin Hormonu Ne İşe Yarar?
Serotonin hormonunun işlevi doğal duygu ve durum düzenleyicisi olarak bilinir. Bu hormon vücutta yer alan pek çok bölümü dolaylı olarak ya da doğrudan etkiler. Bu bölümler arasında yemek yeme, sindirim yapma, uyuma gibi motor beceriler de yer alır. Seratonin duygu düzenleyiciliği görevine ek olarak şu görevlere de sahiptir:
- Kemiklerin sağlığını ve yapısını koruma
- Depresyon riskini en aza indirme
- Kaygıdan kaynaklı oluşabilecek sorunları ortadan kaldırma
- Midenin bulanmasını uyarma
- Derinin herhangi bir yerinde oluşacak yaraları iyileştirme
Serotonin Hormonu Nelerde Var?
Serotonin hormonunun olduğu besinler aşağıda sınıflar halinde yer alır. Serotonin hormonu eksik olan bireyler bu besinleri tüketerek hormon düzeylerini dengeleyebilir:
- Tahıl ve türevleri: Yulaf ezmesi ya da tam tahıl gevrekleri tahılların içerisine dâhildir. Sağlıklı karbonhidratların içerisinde yer alan tritofan bu besin grubunda da bulunur.
- Kabuklu ürünler: Fındık, ceviz, badem ve buna benzer kuruyemiş ürünleri içerisinde tritofan barındırır. Bu sayede vücuda dolaylı olarak seratonin aşılar.
- Muz: İyi bir potasyum kaynağı olan muz, tritofan açısından da zengindir.
- Peynir: Süt ürünleri arasında yer alan peynir, tritofan içerir. Bu sayede seratonin sağlanmasına yardımcı olunur.
Doğal Yollarla Serotonin Hormonu Nasıl Artırılır?
Serotonin hormonunu doğal yollar ile artırmak isteyenler için farlı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler arasında spor yapılması, masaja gidilmesi ve doğru besinlerin tüketilmesi yer alır:
- Spor: Spor yapmak hem beden olarak hem de sağlık açısından yarar sağlar. Bu yararlar arasında seratonin hormonunu artırmak da yer alır. Mutluluk hormonunun artmasında önemli olan şey sporun türü değil sporun sevilmesidir. Yavaş tempolu aktivitelerden zevk alan kişiler meditasyon ya da yogadan yararlanabilir iken hızlı tempoda egzersiz sevenler koşu yapabilir
- Masaj: Bedeni rahatlatan bu gibi aktiviteler seratonin hormon düzeyini doğrudan etkiler. Masaj ve seratonin ilişkisi kortizolden geçer. Kortizol, vücutta yer alan ve stresi tetikleyen önemli bir hormondur. Bu hormon seratonin düzeyi üzerinde doğrudan bir etki yaratarak seratonini düşürür. Masaj, kortizolün azalmasını sağlar. Bu sayede mutluluk salgılanır.
- Doğru diyet: Seratonin hormonunu artırmak için günlük olarak tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerekir. Sabah kahvaltısında tüketilen peynir ve yumurta seratonin artırıcı etkiye sahiptir. Bunlara ek olarak kivi, ananas ve muz da mutluluk hormon düzeyini artırır.
Serotonin Hormonu Neden Düşer?
Serotonin hormonunun düşme nedenleri arasında açlık başta olarak üzere pek çok faktör yer alır. Serotonin hormonu aynı zamanda stres ve ilaç kullanımına bağlı da farklı seviyelerde seyreder. Bu gibi olumsuz durumları vücuttan uzak tutmak mutluluk hormonunun dengede kalmasına yardımcı olur.
Vücut çok fazla stres ve açlıkla mücadele etmek için mutluluk hormon düzeyini düşürür. Bu düzeyi yeniden yükseltmek için peynirden, çikolatadan, fındıktan, cevizden ya da portakaldan yararlanılabilir.