Serotonin eksikliğinin nedenleri arasında normalden az seratonin salgılayıcı reseptörün vücutta yer alması sayılabilir. Serotonin eksikliği sonucunda beyinde oluşan bölgeler bir yerden başka bir yere aktarılamayabilir. Beyinde yer alan bu kimyasal yapının azlığı ya da çokluğu ruh halini etkiler. Yeterli miktarda alınmayan seratonin ayrıca nabzın kontrolünü de etkiler. Seratonin hormonunun değerleri kolay bir şekilde çıkabilir ya da düşebilir. Bunlara neden olan en temel faktör açlıktır. Yorgunluk ya da ilaç kullanımı gibi nedenler ile de seratonin seviyesi değişebilir. Açlık durumunda ya da stres sırasında seratonin hormon düzeyi düşer. Oksijen ve içerisinde yer alan aminler seratonin hormonunun seviyesini yükseltir.
Seratonin hormonunun vücut içerisinde eksilmesinin nedenleri yukardakiler ile sınırlı değildir. Aşağıda diğer nedenlere yer verilir:
- Vücut içerisinde seratonin reseptörlerinin gerekli şekilde yanıt oluşturmaması,
- Vücudun seratonin yapımında kullanması gereken bileşik sayısının normalden daha az sayıda yer alması,
- Bu hormonun bağırsaklar tarafından hızlı bir şekilde emilimi,
- Hormonun vücut tarafından çabuk absorbe edilmesi.
Serotonin Eksikliği Nasıl Giderilir?
Serotonin eksikliğinin giderilmesi doktor tarafından yapılan muayene sonucunda planlanır. Hormonal muayene ile reçete edilen ilaçlar seratonin hormonunun düzeyini kimyasal yollar ile artırır. İlaç tedavisinin yanı sıra seratonin hormonu doğal yollar ile de arttırılabilir. Aşağıda doğal yollar ile bu hormonu artırmanın bazı yöntemleri yer alır:
- Gün ışığından doğru saat aralıklarında yararlanılarak seratonin hormonunun sentezi aktif hale getirilebilir.
- B12, B9 ya da B6 vitaminleri içerisinde seratonin hormonunda kullanılan bazı ögeler yer alır. Bu nedenle sayılan bu vitaminlerin düzenli kullanımı hormonu etkiler ve hormon seviyesi düşer.
- Düzenli olarak spor yapılması seratonin düzeyini artırır. Bu durum bilimsel olarak kanıtlanır. Bu nedenle düşük seratonine sahip olan insanlara spor önerilir.
- Stres ve buna benzer faktörler seratonin hormonunu olumsuz etkiler. Seratonin hormonunun yükselmesi için stresten uzak durulması gerekir.
- Hem dengeli hem de düzenli olarak beslenme seratonin hormonunun düzeyini değiştirir.
Serotonin Eksikliği Tespit Edilir?
Serotonin eksikliğinin tespiti için mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Serotonin eksikliği ya da fazlalığı durumunda genel olarak kan testinden yararlanılır. Kanda yer alan seratonin düzeyi milimetre başına 101 ng ile 283 ng arasında ise herhangi bir sorun yoktur. Ancak bu değerin fazla ya da eksik olması seratonin dengesizleştiğini gösterir. Seratonin düzeyinin teşhisinde doktor kişilerin sağlık durumu ile ilgili de birtakım sorular yöneltebilir.
Beyinde Serotonin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Serotonin eksikliğinin belirtileri aşağıda ifade edilir. Bu belirtiler ilgili hormonun azaldığını gösterir:
- Düşük özgüven hissi
- Devamlı olarak hissedilen endişe
- Hafızanın zayıflaması ve unutma durumu
- Uykuda zorlanma
- Saldırganlık hissi ve sinirlilik hali
- Düzensiz şekilde gelen baş ağrıları
- Endişe atakları
- Tatlı ya da nişastalı besinleri aşırı şekilde tüketme isteği
- Unutkanlık durumu
- İştahta fark edilen düzeyde değişim
Serotonin Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Serotonin eksikliğinin yol açtığı sorunların ana kaynağı kişinin değişen ruh halidir. Beyinde yeteri miktarda salgılanmayan seratonin, mutlu ve güvenli hissi ortadan kaldırır. Düşük seviyeli seratonin kişilerin negatif düşünceler içinde kaybolmasına neden olur.
Serotonin eksikliği kişilerin depresif bir ruh haline sürükler. Kişi kendini karamsar, mutsuz, güvensiz hisseder. Bu durum zaman içerisinde panik atak ortaya çıkarır. Anksiyete, depresyon ya da diğer sağlık sorunları bu hormonun eksikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle kişilerin dikkatli olması ve belirtilerin olması durumunda muayene olması gerekir.