Seated Calf Raise Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Seated Calf Raise Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Seated Calf Raise Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Seated Calf Raise Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir? cover

Seated calf raise hareketinin amacı alt bacak kaslarının güçlenmesini sağlamaktır. Seated calf raise hareketi ile sadece alt bacak kasları gelişir. Ayak bilekleri de dahil olmak üzere arka ve ön bacak bölümlerine yönelik bir harekettir. Seated calf raise hareketi düşük – orta seviye bir egzersizdir. Hareketin yoğunluğuna ve ağırlığın oranına bağlı olarak orta – üst seviyeye geçiş yapılabilir. Başlangıç aşaması için de uygun olan hareket yapılmadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Seated calf raise hareketi ekipman ile yapılan hareketlerden biridir.

Seated Calf Raise Hareketi Nasıl Yapılır?

Seated calf raise’nin yapılışı ekipman kullanarak gerçekleştirilir. Düz bir pozisyonda oturarak ayak bileklerinizi ve alt bacaklarınızı geliştirmeniz mümkün. Bunun için öncelikle duruşunuza özen göstermelisiniz. Oturduğunuz zaman sırtınızın dik durmasını sağlamalısınız. Hareketin aşamaları ise şu şekildedir:

  1. Ağırlık seviyenizi belirleyin.
  2. Parmak uçlarınızı makineye doğru yerleştirdiğinizden emin olun.
  3. Nefes aldığınızda ayaklarınızı indirerek zemine paralel bir hale getirin.
  4. Nefes verirken ise ayaklarınızı topuktan itibaren yukarı kaldırın.
  5. Parmak uçlarınız zeminde ya da ekipmanın yüzeyinde kalmalı.

https://www.youtube.com/watch?v=JbyjNymZOt0

Seated Calf Raise Hareketi Hangi Kasları Çalıştırır?

Seated calf raise hareketinin çalıştırdığı kaslar baldır kaslarını oluşturan gruptur. Seated calf raise alt bacak, alt arka bacak ve ön bacakların yanı sıra ayak bileklerini de güçlendirir. Hareket doğrudan baldırlara yöneliktir ve vücuttaki diğer kasları etkilemez. Bacak kaslarınızı güçlendirmek istiyorsanız klasik squat ya da diğer squat çeşitleri ile seated calf raise hareketini destekleyebilirsiniz. Seated calf raise hareketini programınıza dahil etmek için fitness koçunuz ile görüşmelisiniz. Hareketler bireysel olarak yapılabilir ancak bir uzman desteği ile programlı ve düzenli olarak ilerlemek hareketten alınan verimi arttırır. Hareket soleus olarak bilinen alt bacak bölgesindeki sadece kasları değil kemiklerin de güçlenmesini sağlar.

Seated Calf Raise Hareketinin Faydaları Nelerdir?

Seated calf raise’nin vücuda faydaları özellikle baldır, alt bacak, arka bacak ve ayak bileğinde görülür. Seated calf raise hareketinin vücuda olan etkileri şunlardır:

  • Alt bacağın gelişmesini sağlar.
  • Alt bacak kaslarının güçlenmesine neden olur.
  • Alt bacak kaslarının direncini arttırır ve kas kütlesinin dayanıklılığını arttırır.
  • Ayak bileklerinin daha güçlü olmasını sağlar.
  • Ayakların dengede durmasını kolaylaştırarak vücut dengesini korur.

Seated Calf Raise Hareketi için Ekipman Gerekir Mi?

Seated calf raise hareketinin ekipmanları genellikle spor salonlarında bulunan özel ekipmanlardır. Evinizde seated calf raises hareketini yapmak istiyorsanız farklı ekipmanlar kullanabilir ya da spor salonu için üretilenlerden alabilirsiniz. Seated calf raise hareketinde önemli olan unsur ekipmanın doğru kullanılmasıdır. Oturarak yapılan bu aktivite alt bacak kaslarının hepsini aynı anda aktifleştirerek gelişmelerini sağlar. Ekipman kullanılması direnç oluşumu ve dayanıklılık artırmak için oldukça önemli. Seated calf raise hareketi ekipmansız yapılamayan bir egzersizdir.

Seated Calf Raise Sadece Bacak Kaslarını Mı Etkiler?

Diğer Blok Yazıları