Prebiyotik Nedir? Prebiotics Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Sağlık

13 Haziran 2022

Prebiyotik Nedir? Prebiotics Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır? cover

Prebiyotik kelimesinin tanımı bağırsakların çalışmasında etkili olan bir madde şeklinde yapılabilir. Sebze, meyve ve karbonhidratların içinde bulunabilecek bu madde, bağırsaklarda düzenden sorumludur. Emilemeyen liflerin oluşturduğu ve bağırsakların daha iyi çalışmasına yardımcı olan prebiyotik, bağırsak florasında bulunan canlı mikroorganizmaları aktive etmek için kullanılır. Eğer bu canlı organizmalar aktif ise, bağırsakların daha fazla hareketlenmesi için kullanılır. Bağırsağın daha kaliteli bir şekilde çalışmasından sorumlu olan bu madde, dayanıklı bir  yapıya sahip olması sebebiyle zararlı mikroorganizmalar tarafından dışarı atılamaz.

Prebiyotik Ne İşe Yarar?

Prebiyotiklerin görevleri, bağırsakların doğru şekilde emilim, boşaltım ve dışkılama görevlerini yerine getirmesidir. Bu maddenin eksikliğinde, bağırsaklarda emilim sorunu meydana gelebilir. Bağırsak hareketleri, bu maddenin eksikliğinde yavaşlar. Hareketlerin yavaşlaması, ürünlerin bağırsakta daha uzun süre kalması ve tüycükler tarafından daha uzun süre emilime maruz bırakılması anlamına gelir. Bağırsakta uzun süre kalan vücut çıktısı, içindeki suyu tamamen kaybeder. Bu nedenle katı bir hal alır. bu katı hal, insanlar arasında kabızlık olarak adlandırılır.

Prebiyotiklerin varlığı durumunda ise, bağırsak hareketleri düzenlenir. Tüycükler, kısa süreli orada bulunan besin maddelerinin seçiliminde daha doğru kararlar verir. Bu nedenle kabızlık durumu yaşanmaz. Aynı zamanda bağırsakların soğuğa, enfeksiyona ya da metabolik değişikliklere verdikleri bir tepki olarak ishal ortaya çıkar. Ancak ishal durumu, prebiyotiklerin fazla olduğu anlamına gelmez.

PREBIOTICS SATIN AL[/caption]

Prebiyotik İle Probiyotik Arasındaki Fark Nedir?

Prebiyotik ile probiyotik kelimeleri arasındaki ayrım, birinin bir organizma adı olmasından, diğerinin bu organizmaları besleyen madde olmasından kaynaklanır. Probiyotik, bağırsaklarda çalışmayı düzenleyen canlı organizmalardır. Çoğunluğu bakteri familyasından olan bu organizmalar, oldukça yararlıdır. Ancak bazı bağırsaklar, bu bakterilerin yaşamaları için uygun ortama sahip olmayabilir. Bu durumda probiyotikler ölmez, sadece kendilerini inaktif duruma getirerek ortam şartları değişene kadar beklerler. Hassas bir yapıya sahip olmaları nedeniyle tüm metabolizma tiplerinde aynı şekilde etki göstermezler. Yapı gereği mide asidinde yaşayamazlar. Büyük çoğunluğu, besinlerle vücudumuza yerleşir. Ancak mide asidinde ölürler. Hayatta kalmayı başaranlar ise bağırsaklarda kalıp sindirimi düzenler. Probiyotikler, yoğurt, kefir, ekşi krema, peynir gibi gıdaların içinde bulunur.

Prebiyotikler ise, probiyotik bakterilerin çalışmasını sağlayan besin bileşenleridir. İnaktif durumda olan probiyotikler, prebiyotikler sayesinde çalışmaya başlar. Hassas bir yapıya sahip değillerdir. Ağızda ya da midede ölmezler. Bağırsaklara yerleşerek aktif olmayan bakteri gruplarını tekrar hayata döndürürler.

Prebiyotiklerin Yararları Nelerdir?

Prebiyotiklerin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bağırsaklardaki zararlı maddelerin atılmasını, zararlı mikroorganizmaların bağırsaktan uzaklaştırılmasını sağlar.
  • Bağırsak hareketlerini düzenler, daha düzenli bir dışkılama süreci sunar.
  • Kabızlık, ishal gibi istenmeyen durumların ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Sağlıklı bağırsaklar, kilo verme sürecine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sisteminin düzene girmesine yardımcı olur. Bu şekilde hastalıklardan daha iyi korunma sağlar.
  • İnsülin direncini, karbonhidrat emilimini sınırlandırması sayesinde azaltır. Bu sayede ani açlık krizleri meydana gelmez.

Prebiyotik Nelerde Bulunur?

Prebiyotiklerin bulundukları besinler, şu şekilde sıralanabilir:

  • Soğan ve sarımsak, bolca prebiyotik içerir. Çiğ şekilde yenmesi tavsiye edilir.
  • Pırasa, K ve C vitamin desteklerini de içerisinde barındırır.
  • Kuşkonmaz, hem probiyotik, hem bağışıklık destekleyici olarak kullanılmaktadır.
  • Muz, yeşilken kullanılması durumunda en önemli kaynaklar arasında yer alır.
  • Keten tohumu, yoğurtla karıştırılması durumunda kusursuz bir bağırsak düzenleyicidir.
  • Elma, içerisinde A ve K vitaminlerinin yanında prebiyotikleri de bulundurur.

Diğer Blok Yazıları