Postür Egzersizleri ve İsimleri: Duruş Bozukluğu Düzeltmek İçin Postür Hareketleri

Performans

13 Haziran 2022

Postür Egzersizleri ve İsimleri: Duruş Bozukluğu Düzeltmek İçin Postür Hareketleri cover

Postür egzersizleri gün içinde meydana gelen duruş bozukluklarını düzeltmek için yapılan egzersizlerdir. Günümüzde çoğu kişi masa başında çalıştığı için omurgasında duruş bozuklukları meydana gelebilir. Bu tarz bozukluklar ve kambur oluşumu postür egzersizleri ile düzeltilebilmektedir. Düzenli yapılan ve disiplin dahilinde devam ettirilen postür düzeltme hareketleri oldukça etkili olmaktadır.

İdeal Postür Neden Önemlidir?

İdeal postürün önemi, sadece güzel bir görünüme sahip olmak için değil ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı olmak için de gereklidir. Postür bozukluğunun belirtileri boyun, sırt ve bel ağrıları gibi ağrılardır. Bunlar hissedildiği takdirde bir fizyoterapiste ya da postür düzeltme egzersizlerine başvurulmalıdır. Ayrıca ideal bir postüre sahip olmak kişiyi daha özgüvenli bir karaktere kavuşturmaktadır. Duruşun duyguları etkilediği de bilimsel açıdan kanıtlanmış bir olaydır.

Başlıca Postür Egzersizleri

Düzenli ve disiplinli şekilde yapıldığında başlıca postür egzersizleri duruşu önemli şekilde düzeltmektedir. Bazı Hoşgörü düzeltmek için uyuma şekli de oldukça önemli bir nokta. İdeal postüla ulaşmak için yapılabilecekler gün içinde yapılan postür egzersizleri kadar sınırlı değildir. Uyurkende düzeltilebilir. Öncelikle doğru bir yatak seçilmelidir ve bu yatak sert ve düz olmalıdır. Doğru yastık seçimi de en az yatak kadar önemlidir. Çok yumuşak ya da çok sert yastıklar olmamalıdır. Boyun çukuruna destekleyecek şekilde yastık seçilmelidir. Yastık çok alçak veya yüksek olmamalıdır. Gövdenin duruşu yan yatarken bacakların arasına bir yastık yerleştirilip dizleri hafif kırarak olmalıdır. Bu yatış pozisyonları pek çok ortopedi uzmanı tarafından önerilmektedir ve yapılışları şu şekildedir:

  • Göğüs Açma Egzersizi: Ayakta dik durulur. Göğüs ileri doğru çıkarılırken kollar arkaya atılır ve birleştirilir. Uzun sure oturulduğunda yapılması gereken bir egzersizdir.
  • Plank: Vücuttaki bütün kasları çalıştırması ile bilinen bu hareket postür düzeltici egzersizler arasında da yer almaktadır. Doğru şekilde yapıldığında hem kasları çalıştırmak hem de duruşu düzeltmek mümkündür. Ayrıca her gün düzenli şekilde devam ettirildiğinde duruş süresi artırılarak dayanıklılık da önemli ölçüde arttırılabilir.
  • Çocuk Duruşu: Bu hareket aslında bir yoga pozisyonudur. Yerde otururken kişi kendini bacaklarına doğru kapatır ve kollarını öne doğru uzatır. Bel kaslarının güçlenmesine destek verir. Ayak başparmaklarını birbirine değmesi ve topukların dışarı doğru bakması gerekmektedir. 5 dakika kadar derin nefes alarak bu pozisyonda durmak gerekir.
  • Öne Eğilme: Ayakta dik dururken bacaklara doğru kapanarak ya da yere oturup bacaklar uzatıldığında yine bacaklara doğru kapanarak yapılan bu hareket bel ve omurga için oldukça faydalıdır. Ayrıca dizleri ve kalça kaslarını da çalıştırır. Ayak başparmakları birbirine değmeli ve topuklar birbirinden ayrılmalıdır.
  • Spin Dönmesi: bu hareketi yapmak için yere yüzüstü yatılmalı ve yan dönülmelidir. Daha sonra kişi bacağını kendine doğru çekmelidir. Kollar baş hizasında önünde birleştirilir ve üstteki diğer tarafa vücudun üst kısmı ile birlikte biraz uzatılır. Derin nefes alıp verilir sonrasında ilk pozisyonunu geri dönülür ve bu hareket en az 10 kez tekrarlanır.

Şınav Postür Düzeltir Mi?

Şınavın postür düzeltme etkisi bulunmaktadır. Plank hareketine benzer bir pozisyonda durulması ve sırt, bel, omuz ve boyun bölgelerine çalışması için şınav çekmek postürü etkileyen kasların güçlenmesine yardım etmektedir. Bu da dik dururken vücudun daha rahat hareket etmesine ve zorlanmamasına olanak sağlar. Omuz ve bel sakatlık riski yaşama ihtimalini de azaltır.

Postürü Düzeltmek İçin Nasıl Uyunmalı?

Diğer Blok Yazıları