Paratiroid ve Prolaktin Hormon (Süt Hormonu) Nedir? Ne İşe Yarar? Süt Hormonu Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Dengelemek için Yapılması Gerekenler

Sağlık

15 Haziran 2022

Paratiroid ve Prolaktin Hormon (Süt Hormonu) Nedir? Ne İşe Yarar? Süt Hormonu Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Dengelemek için Yapılması Gerekenler cover

Paratiroid yani diğer adıyla süt hormonu, beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Süt hormonunun salgılanması, kadılarda doğum sonrasında meme bezlerin gelişimini ve süt salgılanmasını sağlamaktadır.

Süt Hormonu Ne İşe Yarar?

Süt hormonunun kullanımı, vücutta kalsiyum mineralinin dengesinin sağlanması için gereklidir. Bu hormonun temel görevi, gebeliğin 8. haftasından itibaren meme bezini olgunlaştırmak ve anneyi doğan bebeğini beslemek için süt üretimine hazır hale getirmekti. Bu hormon yumurtlama ve adet döngüsünün kesilmesinden de sorumludur. Bu hormonun gebelik ve lohusalık dönemlerinde salgılanıyor olması, FSH ve GnRH hormonların salgılanmasını engelleyerek, yeni gebelik oluşumunu bir süre durdurmaktadır. Yeni doğum yapan kadınların regl olmaması ve kısa bir süre içinde hamile kalmamasının sebebi bu hormonun salgılanıyor olmasıdır.

Süt Hormonu Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Süt hormonunun yüksek olması, gecelik ve lohusalık döneminde normal kabul edilmektedir. Ancak ortada böyle bir durum yoksa ve bu hormon yüksek şekilde salgılanıyorsa, kadınlarda regl olamama ve hamile kalamama gibi problemler görülür. Bu hormonun yüksek olması durumlarında, kadınlarda östrojen, erkeklerde ise testosteron düzeyi düşük olur. Bu da cinsel fonksiyon bozukluklarının görülmesine sebep olmaktadır. Süt hormonunun yüksek olduğunun belirtileri şunlardır:

  • Hamilelik dışında, memeden şeffaf ya da beyaz renkte bir akıntı oluşması
  • Hamilelik durumunun varlığı
  • Regl düzensizliği ya da hiç olmaması
  • Vajinada kuruluk sebebiyle cinsel birleşmede sorunlar yaşanması
  • Kısırlık
  • Erkeklerde meme büyümesi
  • Ereksiyon problemleri
  • Erkeklerde ani kıl azalması

Bu hormonun düşük seviyelerde salgılanması durumunda, herhangi bir tıbbi sorun yaşanmamaktadır. Hormonun düşük salgılanması, yalnızca yeni doğum yapmış emzirme döneminde olan kadınlarda, yeterli miktarda süt salgılanmamasına sebep olmaktadır.

Süt Hormonu Yüksekliği Nedenleri

Süt hormonu seviyesinin yüksek olmasıpek çok nedenden kaynaklanabilir. Yüksek seviyede süt hormonunun salgılanması, şu sebeplerden kaynaklanabilir:

  • Akciğer kanseri
  • Dengesiz beslenme
  • Anoreksiya
  • Meme travmaları
  • Endokrinolojik problemler
  • Dar iç çamaşırı kullanımı
  • Stres
  • Uykusuzluk
  • Kullanılan antidepresan ve diğer ilaçların yan etkileri
  • Hipofiz bezi tümörü.

Süt Hormonunun Dengelenmesi İçin Ne Yapılır?

Süt hormonunun dengelenmesi için, kullanılabilecek doğal yöntemler de bulunmaktadır. Bunun için öncelikle beslenme düzeni üzerinde sağlıklı değişiklikler yapılması gerekmektedir. Yemeklerin hazırlanmasında sağlıklı yağlar kullanılarak sağlıklı kolesterol ile hormonların doğru şekilde salgılanması sağlanabilir. Hücrelerin ve özellikle de beynin yapısında bulunan Omega-3 yağ asitlerinin alımı daha da artırılmalıdır. Bunun için deniz ürünlerinin tüketimine ağırlık verilebilir.

Hormonal dengenin düzenlenebilmesi için bağırsak sağlığına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, prebiyotik içerikli süt ve süt ürünleri tüketilebilir ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin üreme hızı artırılabilir. Bu bakteriler, öncelikle sindirim sistemini, ardından tüm vücudu koruma altına almaktadır. Bağırsak sağlığının korunması için işlenmiş gıdaların, glütenin, işlenmiş şekerin ve un gibi zararlı ürünlerin beslenme düzeninden çıkarılması gerekir. Bağırsak sağlığının kazanılması için lifli gıdaların, turşu gibi fermente ürünlerin, kefir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin, usulüne uygun şekilde hazırlanmış kemik suyunun tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca, toksik madde içeren kişisel bakım eşyaları ve mutfak aletleri de kullanılmamalıdır.

Süt Hormonu Yüksekliği Tedavisi

Süt hormonu yüksekliği tedavisi için, öncelikle hormonun fazla salgılanmasına sebep olan faktör tespit edilir. Bazı hastalar için, stres kaynaklarından uzak kalmak, rahat bir uyku düzeni ve dengeli beslenme gibi durumların sağlanması, bu durumun tedavi edilmesinde direkt olarak etkilidir. Hiperprolaktinemiye sebep olan bu rahatsızlığın tedavisi yapıldıktan sonra, vücutta bulunan hormonların dengesi de normal haline dönmektedir. Eğer, süt hormonunun fazla salgılanmasına sebep olan faktör, hipofiz bezinde bir kitle olması ise, bazı ilaçlar verilerek bu kitlenin küçülmesi sağlanır. Kitle küçülmezse ve iyileşme sağlanamazsa, cerrahi tedavi yöntemleri de tercih edilebilir.

Süt Hormonu Düşüklüğü Tedavisi

Diğer Blok Yazıları