Ödem, vücut dokularında meydana gelen iltihaplar sebebi ile aşırı sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan şişliktir. Deri altındaki dokunun şişmesi ve bölgenin dokunulunca içeri doğru göçmesi, ödem oluşumunun en belirgin semptomlarıdır. Bunun dışında, derinin her zamankinden gergin ve parlak olması da ödem belirtileri arasında yer almaktadır. Ödem oluşumu, vücudun farklı bölgelerinde meydana gelebilir. Ödem çeşitlerinden bazıları tedavi gerektirmezken, bazı ödem çeşitleri ise tedavi gerektirebilmektedir.
‘Ödem nasıl atılır?’ sorusunun cevabı, öncelikle sağlıklı ve düzenli beslenmek olarak verilebilir. Aşırı tuz tüketimi, ödem oluşumunu etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Kişilerin tüketimini sağlayacağı besinlerden bazıları, vücuttaki ödemin atılmasına katkı sağlamaktadır.
Ödem Nasıl Geçer?
Vücutta ödem oluşumu, kişinin derisinde meydana gelen değişimlerden fark edilebilir. Bu gibi durumlarda tercih edilecek ve uygulanacak bazı yollar sayesinde, ödemin geçmesini sağlanabilir. Özellikle tuz kullanımının azaltılması, ödemin giderilmesi ve meydana gelmesini engellemek için oldukça etkili bir yöntemdir.
Ödemi geçirmek için yapılması gerekenler şu şekildedir;
- Düzenli egzersiz yapmak,
- Potasyum ve magnezyum içeriğine sahip gıdaların tüketilmesine özen göstermek,
- Kilo vermek,
- Tuz miktarını azaltmak,
- Ödemli bölgelere masaj yapmak.
Ödem Atan Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?
Vücutta bazı dönemler, farklı nedenlerden dolayı ödem oluşumu meydana gelebilmektedir. Ödem oluşumu sıklıkla ayakta ya da devamlı oturarak çalışan kişilerde görülmektedir. Bu kişilerin sağlıklı beslenmesi ve düzenli egzersiz yapması, ödem oluşumlarının giderilmesi ve meydana gelmemesi adına oldukça önemlidir.
Bazı gıdalar ve içecekler, vücutta meydana gelen ödemin atılmasını kolaylaştırmaktadır. Ödem atan yiyecek ve içecekler şu şekilde sıralanabilir;
- Ananas,
- Yoğurt,
- Su,
- Muz,
- Nar,
- Salatalık,
- Maydanoz suyu,
- Mısır püskülü ve kiraz sapı çayı,
- Yeşil çay
Ödem Neden Olur?
Ödem, kişilerin farklı vücut bölgelerinde şişkinliğe neden olan bir durumdur. Ödem genellikle; kol, bacak ve karın bölgelerinde görülmektedir. Ödem; kişilerin yanlış beslenmeleri, çalışma düzenleri ve hareketsiz kalmaları gibi nedenlerden meydana gelebileceği gibi farklı sorunlar nedeni ile de meydana gelebilmektedir.
Ödem oluşumuna neden olan bazı durumlar şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kalp ve damar rahatsızlıkları,
- Böbrek rahatsızlıkları,
- Karaciğer rahatsızlıkları,
- Safra ve pankreas rahatsızlıkları,
- Yeteri miktarda su tüketiminin gerçekleştirilmemesi,
- Yüksek oranda tuz tüketimi,
- Premenstural dönem,
- Gebelik,
- İlaçların yan etkileri,
- Fazla kilo,
- Alkol ve kafein tüketiminin fazla olması,
- Basınç değişikliklerinin yaşanması,
- Menopoz başlangıcı ve menopoz dönemi
Ödem Türleri Nelerdir?
Vücuttaki ödemin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu ödem çeşitleri, ödeme neden olan durumlara göre değişiklik göstermektedir. Vücuttaki ödemler, kişilerin farklı sağlık sorunları yaşamalarına neden olabileceği gibi yaşanılan bir sağlık sorunundan dolayı da meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle, vücutta ödem oluşumunun fark edildiği zaman uzmana başvurmak ve gerekli kontrollerin yapılması oldukça önemlidir.
Vücutta meydana gelen ödem, basit nedenlerden meydana gelebileceği gibi ciddi sorunların habercisi de olabilmektedir. Bu nedenle her koşula kişilerin sağlıklı ve düzenli beslenmesinin yanı sıra, rutin egzersiz programına da sahip olması gereklidir. Bazı ödem türleri şunlardır;
- Periferik ödem,
- Pulmoner ödem,
- Serebral ödem,
- Pedal ödem,
- Gözde ödem,
- Primer lenfödem,
- İdopatik ödem