Müsli Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Besinler

3 Kasım 2022

Müsli Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
 cover

Müslinin görevleri arasında vücut sağlığını koruması yer alır. Müsli içerisinde yer alan besin ögeleri sayesinde pek çok göreve sahiptir. Bu ögeler arasında protein, omega 3, potasyum, E vitamini, B12 vitamini, C vitamini yer alır. Müslinin vücut içerisindeki faydalarını artırmak için yanında badem sütü ya da soya sütü de tüketilebilir. Yoğurt kolay sindirilebilir olma özelliği nedeni ile müsli ile tüketilebilecek bir üründür. 

Müsli Faydaları Nelerdir?

Müsli yararları aşağıda yer alır. Lifli bir yapıda olması nedeni ile müslinin tok tuttuğu kanıtlanmış bir gerçektir:

  • Müslide bulunan tahıl ve kuruyemişler probiyotik etkiye sahiptir. Bu etki bağırsak hareketlerini güçlendirir. Yararlı bakterilerin vücut içerisinde artmasını sağlar.
  • Düzenli müsli tüketimi kişilerin immün sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
  • Müslinin içerisinde yüksek oranda lif olması kabızlığın önüne geçmeyi sağlar.
  • Vücut içerisindeki kolesterol düzeyi dengelenir.
  • Sindirim sisteminin düzgün çalışması sağlanır.

Müsli ayrıca şu faydalara da sahiptir:

  • Kahvaltı zamanında müsli tüketmek güne sağlıklı bir başlangıç yapmayı sağlar. Kişi bu başlangıç sayesinde gün boyu harcayabileceği bir enerjiye sahip olur.
  • Kalbe zarar veren kötü huylu kolesterol müsli ile azalır.
  • İçerisinde yer alan bileşenler vücut için iyi mineral ve vitamin deposudur.
  • Müsli hem protein hem de lif içermesi nedeni ile tokluk sağlar. Bu nedenle zayıflama daha da kolaylaşır.
  • Müslinin yavaş tüketimi yemek borusundan yavaş besin geçmesini sağlar. Bu da mide basıncını azaltarak ileriki dönemlerde reflü oluşum riskini ortadan kaldırır.

Müsli Neye İyi Gelir?

Müslinin iyi geldiği durumlar arasında aşağıdakiler yer alır:

  • Müsli içerisinde tam tahıl ve yüksek miktarda lif bulundurur. Bu nedenle sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. İçerisinde yer alan bileşenler sayesinde sindirim sistemi elemanlarını düzenler.
  • Uzun süreli tokluk durumlarında kullanılabilecek ideal besinlerden biridir. Lifli yapısı sayesinde açlığı baskılar. Çiğ yulaf, yüksek oranda nişasta barındırır. Bu nedenle müslinin sindirim süresi uzar. Sindirim süresinin uzaması metabolizma hızını artırır. Bu da az zamanda çok kalori yakılmasına neden olur.
  • Kalp sağlığını destekleyen müsli içerisinde beta glukan barındırır. Bu madde yapılan bazı araştırmalara göre kolesterol seviyesini yüzde ona kadar azaltır. Karışıma limon suyu eklenir ise maksimum fayda sağlanır.

Müsli Ara Öğünde Yenir Mi?

Müslinin öğle saatlerinde tüketimi genel olarak gün içerisinde tok kalmak için tercih edilir. Müsli tüketme miktarının önemi büyüktür. Gün içerisinde müsliyi verimli bir şekilde yemek isteyen kişiler 3 kaşık müsli ile sütü karıştırabilir. Ayrıca müsli yoğurt ile bir arada da tüketilebilir.

Müsli Akşam Yenir Mi?

Müslinin akşam tüketilmesi kişinin kendi tercihine bağlı olarak değişir. Bazı kişiler akşam yemeği olarak bu ürünü tüketir iken bazı kişiler kahvaltı öncesinde tüketir. Bir insan akşam yemeği olarak tükettiği yarım kase müsli ile lif için duyduğu ihtiyacın büyük bir bölümünü karşılar.

Müsli Besin Değeri Nedir?

Müslinin besin değeri bir kase içerisindeki 115 gram üzerinden hesaplanabilir. 115 gram içerisinde 365 kalori bulunur. 100 gram müsli içerisinde 61.2 gram karbonhidrat, 20.8 gram yağ, 7.8 gram protein ve 7 gram da lif vardır. Meyveli olan müsliler demir, çinko, potasyum ve vitamin yönünden zengindir.

Müsli Bozulur Mu?

Müslinin bozulmasıkuru ya da yaş olmasına göre değişir. Müsli kuru formda tüketiliyor ise bozulması yaş formuna göre çok daha uzun olacaktır. Ancak içerisinde yer alan yağ oksidasyonu sonucunda koku ya da tat değişimi yaşanabilir.

Diğer Blog Yazıları