Masseter Kası nedir? Nerede Bulunur? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalıştırılır?

Sağlık

2 Ağustos 2022

Masseter Kası nedir? Nerede Bulunur? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalıştırılır?
 cover

Masseter kası, insan anatomisinde yer alan en güçlü kaslar arasında bulunmaktadır. Çiğneme kasları arasında yer alan masseter kası, sağ ve sol taraf olmak üzere her insanda iki adet olarak bulunmaktadır. Oldukça yüzeysel bir kas olan masseter kası, belirgin kas grupları arasında da yer almaktadır. Bu kas ismini, Yunanca ‘çiğnemek’ anlamına gelen ‘masasthai’ kelimesinden almıştır. İsminin gerçekleştirdiği görevi ile uyumlu olan bu kas, yüzeysel ve derin olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir.

Masseter Kası Nerede Bulunur?

Vücutta yer alan birçok farklı uzvun çalışması için gerekli olan kas sistemi, kişilerin yemek yemesi, konuşabilmesi ve mimik yapabilmesi içinde gereklidir. Yüz kısmının hareket ettirilebilmesi için gerekli olan kas yapısı, yüzün iki tarafında da yer almaktadır. Ancak bu sayede, kişilerin yüzünün hareket etmesi, gıda tüketmesi ve öğütebilmesi gerçekleşmektedir. Masseter kasının bulunduğu yer, iki yanak bölgesinin olduğu kısımdır. Masseter kası tam olarak, elmacık kemiği veya elmacık kemiği kemeri ile alt çene kemiği ve mandibula arasında uzanan bir kastır. Masseter kasının yüzeysel bir bölümü olmasının yanı sıra, her ikisi de parotis tükürük bezinin yakınında bulunan ve yüzeysel alandan daha küçük ve derin kısmı da vardır. 

Masseter Kasının Özellikleri Nelerdir?

Kişilerin sahip olduğu vücut yapıları kas sisteminden meydana gelmektedir. Vücutlarda bulunan kaslar, farklı görevleri yerine getirdiği gibi farklı özelliklere de sahip olarak var olmuşlardır. Oldukça karmaşık bir sistem olan kas sistemi, insanların hareket edebilmelerini sağlamaktadır. Kasların özellikleri; şekilleri, yapıları, uzunluk ve kısalıkları gibi hem fiziksel hem de yapısal olarak değişiklik gösterebilmektedir. Masseter kasının özellikleri ise şu şekilde belirlenmiştir;

  • Masseter kası, insan vücudunda iki adet olacak şekilde yer almaktadır.
  • Masseter kası, vücutta yer alan en güçlü kaslar arasında bulunmaktadır.
  • Alt çenenin sıkılması ile alt çene kemiğinin üstünde hissedilen doku, masseter kasıdır.
  • Uyku sırasında dişlerin gıcırdatılması, masseter kasının büyümesine ve kişinin kare formda bir çene yapısına sahip olmasına neden olmaktadır.

Masseter Kasının Görevleri Nelerdir?

Önceden de belirttiğimiz gibi tüm kasların farklı görevleri bulunmaktadır. Bu kasların görevlerini düzgün şekilde yerine getirebilmeleri için vücudun kas sisteminin güçlü ve sağlıklı olması gerekmektedir. Bunun için tercih edilecek farklı egzersizlere başvurulabilir. Aynı zamanda, sağlıklı beslenerek kas sisteminin ihtiyaç duyduğu vitamin grupları da vücuda temin edilmelidir. Kişinin beslenebilmesi adına da görev yapan kas yapıları vücut anatomisinde yer almaktadır. Masseter kasının görevleri arasında yer almakta olan kişinin beslenmesinin yanı sıra, gerçekleştirdiği farklı görevlerde bulunmaktadır. Bu görevler ise;

  • Masseter kasının ana işlevi çene kemiğini yükseltmektedir.
  • Bu sayede, dişlerin bir araya gelmesi gerçekleştirilmektedir. Bu görev için masseter kası; temporalis, lateral ve medial pterygoid kaslarla birlikte çalışmaktadır.
  • Masseter kasının diğer kaslar ile birlikte gerçekleştirdiği bu hareket sayesinde, kişinin yemek yemesi için öğütme işlemini yapmasını sağlamaktadır.

Masseter Kası Nasıl Çalıştırılır?

Her kas sisteminde olduğu gibi masseter kas yapısına özel egzersiz hareketleri bulunmaktadır. Bilinçsiz bir şekilde diş gıcırdatan kişilerin masseter kasları giderek güçlenir ve şekilleri de kare forma gelir. Bunun haricinde bilinçli olarak masseter kasını çalıştırmak için şu yöntemleri tercih edebilirsiniz,

  • Yüz yogası,
  • Çene yapısının dairesel hareketler ile çalıştırılması,
  • Çene yapısının ideal hızda ileri ve geri doğru belirli setler halinde hareket ettirilmesi.

Diğer Blok Yazıları