Lumbar Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Lumbar Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Lumbar, insan anatomisinde yer alan L2 olarak adlandırılan ve ikinci bel olarak varsayılan bölgedir. Boyun bölgesinden bel bölgesine kadar olan omurilik, birçok omurdan meydana gelmektedir. Bu omurlar arasında yer alan disklerin zedelenmesi, fıtık oluşumlarına neden olmaktadır. Bazı durumlarda, fizik tedavi ve ilaç tedavisi ile iyileşmenin sağlanması söz konusudur. Ancak, ileri derecede zarar gören bu bölgelerin tedavi edilmesi için cerrahi operasyonların yapılması da gerekebilmektedir.

Lumbar Ne Anlama Gelir?

İnsan anatomisinde bulunan ve omurlardan meydana gelen omurilik üzerinde, 4. ve 5. bel omurları arasında meydana gelen fıtığın bulunduğu yer, lumbar anlamına gelmektedir. Lumbar, tıp literatüründe L2 bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Bel bölgesinde yer alan omurlar lumbar vertabra olarak anılmaktadır. Bu omular ise, L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak isimlendirilmiştir. Lumbar bölgesinde meydana gelen disk deformasyonlarının neden olduğu bel fıtığı, kalça ve kalça ile diz arasında ağrı yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durum bazı kişilerde, belirtilen bölgelerin uyuşmasına ve hareket edilmesinde zorluk yaşamasına neden olmaktadır.

Lumbar Disk Hernisi Kimlerde Görülür?

Lumbar disk hernisi, lumbar bölgesinde meydana gelen fıtıktır. Bu rahatsızlık genellikle hemen herkeste görülebilmektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda belirli bir grubun bu rahatsızlığı daha sık yaşadığı gözlemlenmiştir. Lumbar disk hernisinin görüldüğü kişiler genellikle şu özelliklere sahiptir;

  • Motorlu taşıt kullananlar,
  • Düzenli bir spor alışkanlığı olmayanlar,
  • Sigara kullanımını gerçekleştirenler,
  • Bunların yanı sıra, genetik faktörler ve yaşın ilerlemesi de bu rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Diğer Blok Yazıları