Low cable crossover hareketi, vücudun bölgesel gelişimini destekleyen hareketler arasında yer alır. Göğüs kasının çalışmasını sağlarken aynı zamanda pectoralis major kasının da harekete geçmesini sağlar. Major kas grubunun yanı sıra pectoralis minor kas grubunun da çalıştırılması için gereken bir harekettir. Göğüs bölgesinde yer alan tüm kas gruplarını çalıştıran low cable crossover hareketi farklı şekillerde yapılabilen bir egzersizdir. Kendinizi geliştirirken bir yandan da bölgesel hareketler ile göğüs kaslarınızın güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Göğüs kasını çalıştırmak için kullanılan bu harekette tekrar sayısı önemlidir. Özellikle kadınlar, hafif ağırlık ile çalışıyor ise mutlaka tekrar sayısını yükseltmelidir.
Göğüs Kası Nerede Bulunur?
Göğüs kası, vücudun üst bölümünde bulunur ve geniş bir alanı kapsar. Göğüs kasını harekete geçirmek için yapılan hareketler vardır ve her bir hareket bu çeşitli kas gruplarına etki eder. Göğüs kasının bulunduğu yer kaburga kemiği, omuz bölgesi ve göğüsten oluşur. Kas gruplarının çalışmasını sağlamak için yapılan hareketler vardır. Bu hareketler düzenli tekrarlar ile yapıldığında göğüs kaslarının geliştiği görülmektedir. Pectoralis kas gruplarını da içerisinde bulunduran göğüs kasları aynı zamanda Radius kas grubundan scapula’ya kadar uzayabilmektedir.
Göğüs Kasının Özellikleri Nelerdir?
Göğüs kasının özellikleri içerisinde yer alan alt kas gruplarına göre belirlenir. Her bir kas grubunun farklı bir görevi ve özelliği bulunur. Özellikleri sebebi ile egzersiz esnasında dikkat edilmesi gerekir. Bazı kas grupları büyük gruplardan oluşurken bazıları ise daha küçük kas gruplarıdır. Bu sebep ile de kasların özelliklerine göre geliştirme çalışmaları yapılması önerilir. Göğüs kasının özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Pectoralis major kası bulunur.
- Pectoralis minor kası bulunur.
- Omuz eklemlerinin esnemesini sağlar.
- Omuz eklemlerinin ve vücudun daha rahat hareket edilmesi sağlanır.
- Omzun öne, arkaya, aşağıya ve yukarıya doğru hareket etmesi sağlanır.
- Kürek kemiğinin daha rahat hareket etmesine odaklanılır.
- Kürek kemiğinin bölgesel hareketleri (yukarı, aşağı, ileri gibi) yapabilmesi sağlanır.
Göğüs kaslarının içerisinde yer alan serratus anterior, pectoralis minor ve pectoralis majörün farklı görevleri ve özellikleri vardır.
Göğüs Kasının Görevleri Nelerdir?
Göğüs kasının görevleri kas gruplarına göre belirlenir. Kas gruplarının temel özellikleri göğsün, omuzların ve kürek kemiğinin daha rahat hareket edebilmesi üzerinedir. Kas gruplarının temel görevleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Göğüs grubunun yukarı, aşağı, ileri ve geri hareket etmesini sağlamak
- Nefes almayı kolaylaştırmak
- Kürek kemiğini korumak
- Kaburgayı korumak
- Vücudun rahat hareket etmesini sağlamak
Göğüs kaslarının görevleri arasındadır. Bu görevlerini yerine getirmesi için aktif tutulması ve güçlendirilmesi önemlidir. Özellikle kürek kemiği sebebi ile bu kasların daha aktif hale getirilmesi birçok fitness eğitmeni tarafından önerilir.
Göğüs Kası Nasıl Çalıştırılır?
Göğüs kasını çalıştırmak için geliştirilen birçok hareket vardır. Bu hareketler baz alınarak göğüs kası aktif olarak çalıştırılabilen bir hale gelir. Göğüs kasını çalıştırmak için uygulanan hareketler şu şekildedir:
- Şınav
- Dumbell pullover
- Bench press
- Dumbbell fly
- Close grip bench press
- Dumbell floor press
- Pec deck fly
- Low cabel crossover
- Landmine press
- Cable crossover
- Decline press
Bu hareketler ile ana göğüs kasları ve minör kas grupları çalıştırılabilir. Bölgesel ağırlık çalışmaları yaparken nefes kontrolüne, ısınmaya ve ağırlık oranlarına dikkat etmek gerekir. Göğüs kaslarını geliştirirken omuz kaslarını da çalıştıracak hareketlere yönelmek bütünsel bir kas gelişimi sağlar. Hiçbir kas diğerinden daha önemli ya da daha önemsiz değildir. Bu tema üzerinden kas gelişimine yönelmek gerekir.