Lomber lordoz olarak da bilinen lordoz hastalığı, omurga bölgesinin kalçanın üzerinden başlayarak içe doğru geçmeye başlaması durumunda oluşan bir hastalıktır. Lordoz halk arasında bel boşluğunun artması olarak da bilinen bir hastalıktır. Çeşitli sebeplerden oluşabilen bu hastalık, genellikle kendisini bel ağrısı ile beraber gösterir. Vücudunda özellikle bel bölgesinde sürekli olarak ağrı çeken kişilerin bir doktora danışmaları, erken teşhis imkanları mevcutsa da bir an önce tedaviye başlamaları tavsiye edilmiştir.
Lordoz Nasıl Düzelir?
Lordoz hastalığının düzelebilme durumu, hastalığın erken bir şekilde fark edilmesi ile beraber genellikle fizik tedavi uygulaması ile yapılır. Fizik tedavi uygulamasına başlanmasından sonra, genç yaştaki lordoz hastalarının birçoğu düzelebilir. Ancak yaşın ilerlemesinden dolayı yaşanan lordoz hastalığı, için fizik tedavinin yanında osteopati, gtos terapi, psikonöroimmünoloji gibi yöntemlerin kullanımı da hastaların durumlarına göre tercih edilen yöntemlerden biridir.
En Etkili Lordoz Bel Ağrısı Egzersizleri Nelerdir?
Lordoz hastalığında ağrı için en etkili olarak bilinen egzersizler genellikle bel ve omurlar üzerinde etkili olan egzersizlerdir. Bu egzersizler, kişilerin lordoz ilerleme durumlarına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle de mutlaka bir fizik tedavi veya fizyoterapi uzmanına danışılması gereklidir.
Boyunda Lordoz Nedir?
Boyun civarında lordoz sağlık sorununun yaşanması, genellikle boyun düzleşmesi sorununa sahip olan kişilerin boyun düzleşmesi ile beraber kireçleme sorunlarının da başlamasından sonra yaşanmaya başlanan bir sağlık sorunudur. Lordoz sorunu olan kişilerde bu sorun genelde görülmez. Ancak boyun düzleşmesi olan kişiler, boyunlarında sonradan bir lordoz sorunu ile karşılşabilirler.
Lordoz Nasıl Anlaşılır?
Lordoz hastalığının kendini belli etme şekli, genellikle şiddetli bel ağrılarının yanında belde kavis şeklinde bir eğreltinin olmasıdır. Bu eğrelti, genellikle ileri seviye lordoz hastalarında gözle seçilir bir biçimde olur. Bu nedenle de bel boşluğunun zamanla genişlemesi ile beraber lordoz hastalığının ilerlediği de söylenebilir.
Lordozu Olanlar Nasıl Uyumalı?
Lordoz hastalarının uyuma pozisyonlarının genellikle sırt üstü olması gerektiği tavsiyesi verilmiştir. Kişilerin sırt üstü yatarlarken dizlerinin altına bir yastık yerleştirmeleri ve gece boyunca sağa ya da sola sürekli olarak dönmemeleri, kendileri için daha az ağrılı bir uyku olanağı sunmasından dolayı önemlidir. Sağa ya da sola doğru yan şekilde yatma alışkanlıkları olan kişilerin ise yatarken mutlaka bir bel yastığı kullanmaları tavsiye edilmiştir.
Lordoz Ne Kadar Sürede Düzelir?
Lordoz hastalığının düzelme süresi, genellikle vücut tiplerine ve yaşa göre değişiklik gösterir. Bazı lordoz hastaları, ömürleri boyunca bu hastalıkla olabilirler. Bu nedenle de tedavisinin olması ve tedavi süresi ile ilgili net bir süre belirli değildir. Ancak genç yaşta hastalığı tespit edilen kişilerin lordozlarının düzelme süreleri, yaşları daha büyük olan kişilere göre daha fazladır.
Lordoz Kimlerde Görülür?
Lordozun sıklıkl görüldüğü hastalar, şöyle sıralanmıştır:
- Hamileler
- Obezler
- Göbeği olan kadın ve erkekler
- Lordoz hastalığına genetik yatkınlığı olan kişiler
Lordoz Boy Kısaltır Mı?
Lordoz hastalarında boy kaybı sıklıkla görülen bir hastalık sonucudur. Özellikle orta yaşta lordoz hastalığı olan kişilerin yılda birkaç cm kadar boy kaybetmeleri muhtemeldir. Yaşı geçkin kişilerde lordoz hastalığının görülmesi, senede 6 cm kadar boy kısalmasına da neden olabilir.
Lordoz İçin Hangi Doktora Gidilir?
Lordoz hastalarının veya lordoz hastalığına sahip olduğundan şüphe duyan kişilerin mutlaka Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne görünmeleri gereklidir. Eğer daha önce kendilerine lordoz hastalığı tanısı konmamışsa, en doğru tanı doktorlar tarafından konacaktır.