Lat Pulldown Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Lat Pulldown Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Lat Pulldown Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Lat Pulldown Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir? cover

Lat Pulldown hareketi fitness ile meşgul olan herkesin antrenman programında mutlaka bulunması gereken hareketler arasındadır. Vücuttaki pek çok kas grubun etki edebilen Lat Pulldown, makine donanımı sayesinde yapılabilir. Makine sehpasında otururken, ağırlığa bağlı olan bar çubuğunu tutup uygun şekilde aşağıya çekmek gerekir. Lat Pulldown hareketi, vücudun güç seviyesine önemli ölçüde katkı sağlar.

Lat Pulldown Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir?

Lat Pulldown hareketinin çalıştırdığı kaslar genel olarak omuz, kanat ve biceps kaslarıdır. Öncelikli olarak etkiye maruz kalan bölümler ise ön ve orta omuz kasları olarak bilinen front deltoid ve lateral deltoid kaslarıdır. Çünkü ağırlığın yüklendiği ilk bölge omuzdur. Daha sonra latissimus dorsi yani kanat kaslarına da önemli ölçüde yük biner. Hatta bu hareketin en etkili kanat egzersizi olduğu da söylenebilir.

Daha farklı hareketlerde de olduğu gibi, tekrar sırasında biceps kasları belli bir ölçüde kasılır. Fakat Lat Pulldown fitness programlarına biceps geliştirmeye dönük bir hareket olarak dahil edilmez. Bu egzersizi omuz ve kanat kaslarının gelişimi için değerlendirmek daha doğrudur.

Lat Pulldown Faydaları Nelerdir?

Lat Pulldown, üst vücudun kas gelişimini hızlandıran bir harekettir. Omuz kaslarının yeteri kadar çalıştırılabilmesini sağlayan bu hareket, çoğunlukla şu yararları gösterir:

  • Hareket uygulanırken dik durmak gerektiği için bel omurundan kaynaklı duruş bozukluklarının önüne geçmek mümkündür.
  • Denge sağlamak ve ağırlığa odaklanabilmek için bel kaslarının kasılması, bu bölgenin kan dolaşımını hızlandırır. Sebebi bilinmeyen bel ağrıları bu şekilde ortadan kaldırılabilir.
  • Lat Pull Down egzersizinin öncelikli hedefi omuzlar olduğundan, ilerleyen süreçte geniş omuzlara sahip olmak mümkündür.
  • Omuzların vücuttaki konumu gereği gelişmiş olmaları büyük önem taşır. Hareket kabiliyetini artırmak ve diğer egzersizlerden alınmak istenen verimi yükseltmek için Lat Pulldown hareketi fayda sağlar.

Lat Pull Down Hareketi Yerine Hangi Hareket Yapılabilir?

Lat Pulldown’ın makine aracılığıyla yapılabilen bir egzersiz olması, her yerde ve her zaman yapılmasına engel bir durumdur. Spor salonuna gitmediğiniz ya da gidemediğiniz durumlarda Lat Pulldown alternatifi olarak Dumbbell Shoulder Press hareketini uygulamanız mümkündür. Söz konusu hareketi yapabilmek için, eşdeğer ağırlıkta olan 2 adet dumbbell’a ihtiyacınız vardır. Yaklaşık olarak alın – kulak hizasında tuttuğunuz ağırlıkları öne – arkaya hareket ettirmeden yukarı doğru ittirmeniz gerekir. Bu şekilde yapacağınız tekrarlar sırasında acele davranmamak esastır.

Lat Pulldown Öne Mi Arkaya Mı Yapılır?

Lat Pulldown uygularken barı öne ya da arkaya doğru çekmek mümkündür. Pek çok sporcunun “göğse çekiş” ve “sırta çekiş” olarak birbirinden farklı şekilde adlandırdığı bu metotlar arasında pek fark bulunmaz. Fakat bu egzersiz çeşitleri arasında ön plana çıkan temel detaylardan birkaç tanesi şöyle sıralanabilir:

Front (Ön) Lat PulldownBack (Arka) Lat PulldownBoyun ve bel omurlarının pozisyonu açısından güvenlidir.Bar geriye doğru çekilirken özellikle boyun kasları çok fazla baskı görür.Omuzların gereğinden fazla kasılmasına yol açmaz.Barı çekerken trapezus kasları gereğinden fazla sıkışır.Kanat kaslarını iyice kasabilmek ve gerilmeyi hissetmek mümkündür.Sürekli kasılma halindeki omuz kasları, en az kanat kasları kadar zorlanır. Sadece kanat kaslarına odaklanmak bu sebeple zordur.

https://www.youtube.com/watch?v=CAwf7n6Luuc

Lat Pulldown Hareketi Zararlı Mıdır?

Diğer Blok Yazıları