L Theanine Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Supplementler

22 Ağustos 2022

L Theanine Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
 cover

L Theanine, vücut için oldukça gerekli olan bir aminoasittir. İlk defa 1949 yılında, yeşil çayın bir bileşeni olarak keşfedilmiştir. Bu aminoasit, günlük tüketilen besinlerden ya da takviye gıdaların kullanımı ile vücuda alınabilir. L theanine, L-y-glutamiletilamid ve N⁵-etil-L-glutamin olarak da bilinmektedir. Genel olarak bitkilerde ve bazı mantar türlerinde doğal olarak bulunmaktadır.

Vücudun düzgün bir şekilde çalışabilmesi adına ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin yanı sıra, aminoasitlere de gerek vardır. Sağlıklı bir vücut sistemini için tüm bunların temin edilmesi gerekmektedir. Bunun için doğal yöntemlerin tercih edilmesi en sağlıklı seçenektir.

L Theanine Ne İşe Yarar?

Vücudun sistemli bir çalışma prensibine sahip olabilmesi için günlük olarak birçok şeye ihtiyacı vardır. Vitaminler, mineraller ve aminoasitler vücut sistemlerinin çalışmasına ve kişilerin sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlamaktadır. Düzenli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı sayesinde, vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu tüm bu takviyeler temin edilebilir.

‘L theanine ne işe yarar?’ sorusuna ise şu şekilde cevap verilebilir;

  • Kişilerin kaygı seviyelerini düşürür,
  • Özellikle şizofreni hastalığında meydana gelen kaygı durumlarının azaltılmasını sağlar,
  • Kişilerin daha kolay bir şekilde odaklanmalarını sağlar,
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur,
  • Tümör ve kanser tedavilerinde kullanılan ilaçların etkinliğinin artmasını sağlar,
  • Kan basıncının dengelenmesini sağlar,
  • Uyku kalitesinin artmasını sağlar,
  • Hiperaktiviteye sahip kişilerin daha kolay odaklanmasını ve sakinleşmesini sağlar.

L Theanine’nin Yan Etkileri Nelerdir?

L theanine’nin de diğer her şeyde olduğu gibi fazla tüketilmesi farklı vücut reaksiyonlarının meydana gelmesine neden olmaktadır. Tüketiminin sağlanması gereken her ek besinin belirli bir günlük dozajı vardır. Bu dozajın az alınması, vücudun çalışma sistemini bozmasının yanı sıra, fazla alınması da vücut sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Herhangi bir farklı durumun olmadığı kişiler için günlük olarak belirlenen dozların tüketilmesi, kişilerin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

L theaninin’ in yan etkileri, bu aminoasitin yüksek miktarda tüketilmesi ile ortaya çıkabilmektedir. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Mide bulantısı,
  • Mide bulantısından kaynaklanan kusma isteğinin artması,
  • Sinirlilik halinin meydana gelmesi.

L Theanin Nasıl Kullanılır?

L theanin yeşil çayın içerisinde doğal olarak bulunan bir aminoasittir. Kişilerin günlük düzenli olarak yeşil çay tüketimi ile vücudun ihtiyaç duyduğu aminoasitin, vücuda temin edilmesi gerçekleştirilmektedir. Özellikle diyet yapan kişilerin, diyet listesinde yer alan yeşil çay vücudun aminoasit ihtiyacını karşılamaktadır ve aynı zamana diyet sırasında da yağ birikimini ve kilo alımını sınırlamaktadır.

Kişilerin günlük olarak tüketecekleri bir fincan yeşil çay, 20 mg l theanine sahiptir. Kişilerin l theanin ihtiyaçlarının belirlenmesine göre günlük olarak en fazla 100 mg ile 400 mg arasında l theanin tüketiminin gerçekleştirebilmesi mümkündür. Hamile kişilerin, emziren annelerin, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin ve düzenli ilaç kullanımı sağlayan kişilerin ise, mutlaka uzman bir kişi ile görüşmesi ve uzman kişinin belirlediği dozajda l theanin takviyesi alması gerekmektedir.

L Theanin İçeren Besinler Hangileridir?

Vitamin, mineral ve aminoasitler genellikle vücut tarafından üretilememektedir. Bu nedenle, tüm bunlara doğal olarak sahip olan gıdaların tüketiminin gerçekleştirilmesi ile vücut ihtiyacı karşılanmalıdır. Kişilerin düzenli ve sağlıklı beslenme programlarına sahip olması sayesinde, vücut için gerekli olan tüm bu ek besinler kolaylıkla temin edilebilir.

L theanin içeren besinler ise şunlardır;

  • Yeşil çay,
  • Siyah çay,
  • Çörek mantarı,
  • Yabani mantar türleri,
  • Japon kamelyası.

Diğer Blog Yazıları