Kuvvet Antrenmanı Nedir Ne İşe Yarar? Nasıl ve Neden Yapılır?

Performans

22 Ağustos 2022

Kuvvet Antrenmanı Nedir Ne İşe Yarar? Nasıl ve Neden Yapılır?
 cover

Kuvvet antrenmanı; vücudun hızını, çevikliğini, patlayıcı gücünü ve kuvvetini arttırmak için tercih edilmektedir. Kuvvet antrenmanları ile tüm vücut kaslarının hızlı bir şekilde kasılmasına neden olan egzersiz hareketlerinden meydana gelmektedir. Kuvvet antrenmanlar sporcuların; daha hızlı, daha kuvvetli ve daha çabuk olabilmelerini sağlamaktadır. Aynı zamanda bu antrenmanlarda gerçekleştirilecek egzersizler, kişilerin kas yapılarının geliştirilmesini ve yağ yakımının sağlanmasına da katkı sunmaktadır.

Kuvvet antrenmanı, kişilerinin sinir sistemlerinin de kas sistemleri gibi gelişmesini sağlamaktadır. Kişilerin gün geçtikçe daha fazla yük kaldırabiliyor olması, kasların gelişme göstermesinin yanı sıra sinir sisteminin de bu kas gelişimine adapte olduğu anlamına gelmektedir.

Kuvvet Antrenmanı Ne İşe Yarar?

Kişilerin antrenmanları sırasında gerçekleştireceği egzersizler, daha güçlü bir kas sistemine sahip olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda, kişilerin daha hızlı ve dayanıklı olmasını da sağlayan kuvvet antrenmanları, spor karşılaşmaları sırasında bu egzersizleri gerçekleştiren kişilerin, rakiplerinden avantajlı olmasını sağlamaktadır.

‘Kuvvet antrenmanı ne işe yarar?’ sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;

  • Kişilerin dengeli bir postüre sahip olmasını sağlar,
  • Fonksiyonel olunmasını sağlar,
  • Metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve yağ yakımının gerçekleşmesine katkı sağlar,
  • Yaşlanmaya bağlı kas kasılmalarını ve eklem sakatlıklarının önüne geçer,
  • Kas kaybı yaşanmasını engeller,
  • Kişilerin kemik yoğunluğunun sabit kalmasına fayda sağlar.

Kuvvet Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Kişilerin düzenli antrenmanlarında tercih edebileceği farklı kuvvet egzersizleri yer almaktadır. Kuvvet egzersizleri, yumruk atılmasının gerekliği olduğu spor branşlarını gerçekleştiren kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra, farklı spor dallarındaki kişiler tarafından da tercih edilmektedir. Hatta sadece, kas sisteminin güçlendirilmesi ve yağ yakımının hızlandırılması için de tercih eden sporcular bulunmaktadır.

Kuvvet antrenmanlarında tercih edilecek farklı egzersizler vardır. Bunların gerçekleştirilmesi, kişinin kuvvet antrenmanı yapmasına imkan sunmaktadır. ‘Kuvvet antrenmanı nasıl yapılır’ sorusunun cevabı, aşağıda paylaştığımız egzersizlerin gerçekleştirilmesi ile şeklindedir. Bu antrenmanlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Deadlift
  • Box squat
  • Hip thrust
  • Core egzersizleri

Kuvvet Egzersizleri Neden Yapılır?

Kuvvet egzersizlerinin yapılmasının nedeni, kişilerin daha güçlü ve dayanıklı bir kas sistemine sahip olmasının sağlanmak istenmesidir. Aynı zamanda, sinir sisteminin de gerçekleştirilecek egzersizler ile güçlenmesi sağlanmaktadır. Kişilerin gerçekleştirdikleri spor karşılaşmalarında daha dayanıklı olması için kuvvetli bir kas sistemine ihtiyacı vardır. Ancak bu sayede, karşılaşmalar sırasında daha geç yorulma sağlanabilir ve gerekli üstünlük elde edilebilir.

Kuvvet antrenmanlarında yapılacak olan egzersizler, kas sisteminin eşit olarak gelişme gösterebilmesine imkan sunmaktadır. Kişilerin kuvvet antrenmanlarını, belirli bir program dahilinde yapması gerekmektedir. Ancak bu sayede, düzgün ve sağlıklı bir ilerlemenin meydana gelmesini sağlayabilirler.

Kuvvet Antrenmanında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

Kişilerin kuvvet antrenmanları ile istedikleri ilerlemeleri kaydedebilmeleri için bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Aksi halde, gelişme sağlamak yerine istenmeyen sorunların meydana gelmesine neden olunabilir.

Kuvvet antrenmanında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Tercih edilen egzersizden önce mutlaka ısınma yapılmalıdır,
  • Egzersizlerin gerçekleştirilmesi için doğru tekniklerin bilinmesi gerekmektedir.
  • Nefes alış teknikleri, bu aşamada oldukça önemlidir.
  • Antrenmanların aynı saatlerde yapılması, vücudun uyum süreci için önemlidir.
  • Kişilerin kıyafet tercihlerinin mevsime göre değişkenlik göstermesi gerekmektedir.
  • Düzenli ve sağlıklı bir beslenme programı ile kuvvet egzersizleri destelenmelidir.
  • İki antrenman arasının mutlaka 24 ile 48 saat arasında olması gerekmektedir.

Diğer Blok Yazıları