Koşmak ve yürümek hangi kasları çalıştırır? Yürümek ne i̇şe yarar, faydaları nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Koşmak ve yürümek hangi kasları çalıştırır? Yürümek ne i̇şe yarar, faydaları nelerdir? cover

Koşmanın ve yürümenin çalıştırdığı kaslar, genel olarak bacak bölgesindeki kaslardan meydana gelir. Fakat bu faydalı aktivitenin olumlu etki gösterdiği tek bölge bacak ile sınırlı sayılmaz. Yürürken ya da koşarken birbirinden farklı oranlarda çalışan kaslar bel, karın ve kalça kaslarıdır. Bacak bölgesindeki alt vücut kasları olan Calf, Quadriceps, Tibialis gövdeyi taşır. Diğer bacak kaslarına göre bu üçünün daha fazla baskıya maruz kaldığı söylenebilir.

Üst vücuttaki abdominaller yani karın kasları, bel kasları ve kalça kasları ise dik durmayı sağlar. Koordineli adım atmak ve insan anatomisine uygun şekilde dik pozisyonu koruyabilmek için birbirinden farklı kaslardan faydalanılır. Bu durum, koşmanın ve yürümenin faydaları arasına pek çok detay ekler.

Yürümenin Faydaları Nelerdir? Yürümek Ne İşe Yarar?

Yürüyüş yapmanın faydaları çeşitli yönlerden vücuda katkı sağlayabilir. Yürüyüşün faydaları arasında en çok ön plana çıkanlar ise şöyledir:

  • Kalça sıkılaştırma: Uzun süreli ve doğru bir yürüyüş aktivitesi, bacak kasları kadar kalça kaslarına da etki eder. Kalçasındaki fazla yağlanma sorunundan dolayı şikayetçi olanlar düzenli şekilde her gün yürüyüş yapabilir.
  • Kalp - damar hastalıklarının ortaya çıkma riskini azaltma: Kalp ve damar hastalıkları, esas olarak vücudun hareketsizliği ile alakalıdır. Aşırı hareketsiz bir hayata sahip olmak, damar dokularında biriken yağ ve kötü kolesterol (LDL) maddelerinin artması ile sonuçlanır. Yürüyüş yapmanın vücuttaki yağ oranını olumlu yönde etkilemesi ve damarları yumuşatabilmesi mümkündür. Kalp – damar hastalıklarına yol açacak faktörler, yürüyüş aracılığıyla ortadan kaldırılabilir.
  • Vücut sıkılığını koruma: Uzun süren ve önemli harcamalara mâl olan diyet programları, spor salonu deneyimleri ya da kişisel çabalar kolay bir şekilde boşa çıkabilir. Çünkü insanların beslenme alışkanlıkları ve hareket düzeyleri hızlı değişimler yaşamaya uygundur. Bu sebeple vücut sıkılığını her zaman koruyabilmek zor sayılır. Yürüyüşün faydaları ise vücudun sıkılığını yeterli ölçüde koruyabilecek kadar etkilidir.
  • Kan dolaşımını hızlandırarak hücresel yenilenmeyi destekleme: Yürüyüş yaparak kan dolaşımını en aktif seviyede tutmak mümkündür. Cilt esnekliğini koruma ve yaşlanmayla mücadele etme kapsamında, yürüyüş aktivitesinin faydalı olduğu söylenebilir.

Koşmanın Faydaları Nelerdir? Koşmak Ne İşe Yarar?

Koşu ve yürüyüşün faydaları birbirine karıştırılmamalıdır. Bu sportif uygulamaların fiziksel hareketlilik oranlarında fark mevcuttur. Koşunun faydaları ise şöyledir:

  • Kondisyonu artırma: Yorulmaya karşı direnç elde etmek isteyen herkes mutlaka koşu yapmalıdır. Akciğer keseciklerinin yeterli ölçüde gerilerek daha fazla hava ile dolması ancak koşu yapmak ile mümkündür.
  • Kısa sürede kilo verme: Zayıflamak isteyenler, beslenme alışkanlıklarına çeki düzen verdikten sonra en sağlıklı yöntemleri kullanarak bol kalori yakmalıdır. Bunun en güvenilir yolu ise koşudur.
  • Bacak kaslarına hacim kazandırma: Koşma ve yürümenin çalıştırdığı kaslar, özellikle koşu sayesinde hacim kazanabilir. Bu yönden, koşu yapmak yürüyüşe göre daha zorlayıcı ve geliştirici sayılır.

Yürüyüş veya Koşuyla Kalça Sıkılaştırır Mı?

Yürüyüş yaparak kalça bölgesinin sıkılaştırılması mümkündür. Bununla beraber kalçadaki yağ tabakasının erimesi, beslenmede çeşitli disiplinlere uymayı gerekli kılar. Çünkü dengesiz ve düzensiz beslenmeye devam ederek yürüyüş yapmanın bu konuda bir faydası olmaz.

Koşuyla veya Yürüyüşle Bacak Sıkılaşır Mı?

Diğer Blok Yazıları