Kol Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Neden Olur? Kol Ağrısı Neden Olur? Sağ ve Sol Kol Ağrısı Nasıl Geçer?

Sağlık

15 Haziran 2022

Kol Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Neden Olur? Kol Ağrısı Neden Olur? Sağ ve Sol Kol Ağrısı Nasıl Geçer? cover

Kol ağrısına iyi gelen şeyler ile ilgili olarak öncelikli olarak ağrının neden oluştuğuna bağlı olarak bir muayene yapılması gerekmektedir. Kol ağrısına iyi gelen şeyler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Soğuk uygulamalar, kolda oluşan ağrıların giderilmesi için oldukça etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Buz torbası ile yapılacak olan uygulamanın on beş dakika aralıklarla tekrar edilmesi gerekmektedir.
  • Kolda oluşan kas ağrıları için dinlendirme oldukça önemlidir. Bazı durumlarda yorgunluk nedeniyle ağrı oluşacağı için geçmesinin beklenmesi etkili olacaktır.
  • Kolun kalp seviyesinin yukarısında tutulması kan akışında bir problem olması durumunda iyileştirici olabilmektedir.

Bu yöntemlerin uygulanması durumunda kolda oluşan ağrının geçmemesi durumunda ya da farklı belirtilerin de kol ağrısına eşlik etmesi durumunda mutlaka bir uzmana danışılması ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Kol Ağrısı Nasıl Geçer?

Kol ağrısının geçmesi için ağrının oluşum nedeninin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ağır kaldırmak ya da kasları zorlayacak bir hareket yapmak gibi durumlarda kol ağrısının geçmesi için kolun dinlendirilmesi gerekmektedir.

Kol ağrısı bazı durumlarda kas sıkışması ya da yorgunluk gibi nedenlerin yanı sıra kalp ve damar hastalıklarının belirtileri olarak da bilinmektedir. Bu durumda mutlaka bir kalp ve damar doktoruna başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kalpten kaynaklanan ağrıların diğer yöntemler ile geçirilmesi yeterli olmayacaktır.

Kol Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kol ağrısının ortaya çıkma nedenlerişu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kol bölgesinde kas, eklem ya da kemiklerde tahribat olması durumunda kolda ağrı oluşabilmektedir.
  • Uzun süreli olarak ekran ve klavye kullanımının da kaslarda oluşturduğu yorgunluk nedeniyle ağrı yaptığı bilinmektedir.
  • Spor yapanların yanlış egzersiz yapmaları sonucunda kaslarda yırtılma ya da zorlama olabilmektedir. Bu durumda da kolda zorlayıcı bir ağrı oluşur.

Bilinenin aksine kol ağrısı tek başına kalp krizi nedeni olarak gösterilemez. Fakat kalp krizi ile karşılaşılan durumlarda göğüs kafesinden kol bölgesine doğru uzanan bir uyuşma ve his kaybı yaşanabilmektedir. Kol ağrısına iyi gelen şeyler ile ilgili olarak da bu nedene bağlı olarak bir tedavi planlaması yapılması gerekmektedir.

Sağ Kol Ağrısı Nasıl Geçer?

Sağ kol ağrısının geçmesiiçin ağrının hangi bölgede ve ne şekilde olduğunun muayene edilmesi gerekmektedir. Sağ bölgede oluşan kol ağrıları genel olarak kaslardaki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Genellikle çok yorucu aktivitelerin yapılması durumunda sağ kolda ağrı oluşabilmektedir.

Sağ kolda oluşan ağrıların geçmesi için bir doktor muayenesinin yapılması gerekmektedir. Tıbbi görüntüleme teknikleri ile kolda bulunan kasların ve kemik yapılarının incelemesi ile birlikte ağrının geçmesi için nasıl bir yol belirleneceği de tespit edilmektedir.

Sol Kol Ağrısı Neyin Belirtisi Olabilir?

Sol kol ağrısının neyin belirtisi olduğuağrının uyuşma ya da zorlanma olmasına göre değişiklik göstermektedir. Uyuşma olarak ortaya çıkan sol kol ağrıları kalp ve damarda bir sorun olduğuna işaret edebilmektedir.

Sol kolda olan ağrıları her zaman kalp krizi olarak yorumlamak doğru değildir. Bu durum çok rastlanmayan fakat tedbir olması açısından bir uzman hekime danışılmasını gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle sol kol ağrısı durumunda bir kalp damar doktoru ile istişare edilmesi gerekmektedir.

Sol kolda oluşan ağrıların kemik yapısındaki bozulmalar ile ilgili olduğu bilinmektedir. Kemik yapısı özellikle eklem bölgelerinde tahribata neden olabilmekte, bunun sonucunda ise kireçlenme gibi pek çok sorunla karşılaşılabilmektedir.

Kol Ağrısı Tanılama Yöntemleri Nelerdir?

Kol ağrısı tanılama yöntemleri genel muayenenin yapılmasıyla başlamaktadır. Fiziksel bir muayene yapıldıktan sonra kullanılan tanılama yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Röntgen, kolda oluşan ağrının herhangi bir dış etki nedeniyle ortaya çıkması durumunda kullanılmaktadır. Kaza ve yaralanmalarda öncelikli olarak röntgen çekilmektedir.
  • MRG, kolda uyuşmanın boyundan itibaren başlaması durumunda ilk olarak boyun fıtığı akla gelmekte ve bunun için tanılama yapılmaktadır.
  • EMG, sinir sıkışması nedeniyle oluştuğu düşünülen kol ağrılarının tespit edilmesi için kullanılmakta olan tanılama yöntemi olarak bilinmektedir.

Diğer Blok Yazıları