Kivinin başlıca faydaları arasında güçlü bir antioksidan olması gelir. İçerdiği yüksek miktardaki C vitamini kivinin ne kadar sağlıklı bir besin kaynağı olduğunu ortaya koymaktadır. Kivinin faydaları şöyle sıralanabilir:
- Damar tıkanıklığını önler.
- Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Kan koyuluğunu azaltıcı etkisi vardır.
- Kan şekerinin dengede durmasına yardımcı olur.
- Hücrelerdeki serbest radikallerin yok edilmesini sağlayarak, vücudu kansere karşı korur. DNA hasarını engeller.
- İçeriğindeki fenolik bileşenler antioksidan özelliği göstermesine neden olur.
- İçeriğindeki c vitamini, lütein ve zeaksantin, demir eksikliği nedeniyle oluşan rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcı olur.
- Uyku rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur. Kaliteli uyku uyunmasını ve uyku süresinin artmasını, içerisinde bulunan flavonoidler gerçekleştirmektedir.
- Lif bakımından zengin olmasından dolayı sindirim sistemine yardımcı olur. Kabızlık sorunun düzelmesini sağlar. Doğal müshil özelliği gösterir.
- Göz hastalıkları için çok faydalıdır. İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde katarakt, sarı nokta hastalığı gibi hastalıkların oluşum riskini azaltır.
- İçerisindeki folik asit, hamile kadınların ve bebeklerinin sağlığı için olumlu etkiler sağlar. Bebek gelişimi için yararlıdır ve doğum kusurlarını en aza indirir.
- İçerisindeki C ve E vitamini sayesinde cilt sağlığını korur. Yaşlanmayı yavaşlatır, kırışıklıkları engeller. Cilt lekelerinin oluşumunu önler, var olanların iyileşme sürecine destek olur. Sivilce oluşumunu engeller.
- İçerisinde bulunan kateşin kemik iliği üretimini arttırır.
- İçerisindeki vitaminler sayesinde vücutta enfeksiyon azaltıcı etki gösterir, soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlar.
- Kivi düşük glisemik indekse sahip olduğu için diyet sırasında rahatlıkla kullanabilir.
- Diyabet hastalarının beslenme düzenlerine eklenebilen besinlerden biridir.
- İnme ve felç riskini azaltır.
- Huzursuz bağırsak sendromunun semptomlarını hafifletir.
Çileğin lezzetine benzeyen içi ve dışı yeşil, siyah çekirdekli, dışı tüylü bir meyvedir.
Kivinin Hangi Vitaminleri Bulundurur?
Kivinin içerdiği vitaminler, A vitamini, C vitamini, E vitamini, B vitamini ve K vitaminidir. Bir portakalın beş katı kadar C vitamini içerir. Kivinin faydaları içerdiği bu kuvvetli vitamin değerlerinden gelir, sağlık açısından müthiş bir besin kaynağıdır.
Kivi Hangi Besinleri Bulundurur?
Kivinin besin içeriğinde, karbonhidrat, protein, lif, şeker, yağ, mineraller ve vitaminler bulunur. 100 gram kivi enerji bakımından 61kcal kadardır. Kalsiyum, sodyum, demir, potasyum, bakır ve folat içerdiği minerallerdir.
Kivi Nerelerde Kullanılır?
Kivinin kullanım alanlarının başında tatlılar ve meyve salataları gelir. Pasta süslemelerinde oldukça sık kullanılır. Karışık meyve sularının içinde yer alır. Lifli yapısı ve sindirim sistemini çalıştırma özelliği sayesinde diyet yapanların tükettiği besinler arasında yer alır. Detoks sularının içinde kullanılır. Bitki çaylarının içerisine eklenerek de tüketilebilir.
Yüz maskelerinde kullanılarak cilde parlaklık sağlar.
Kivinin Zararları Nelerdir?
Kivinin zararlarından biri, yüksek miktarda vitamin içerdiğinden çok tüketildiğinde pankreasa zarar vererek kan şekeri dengesini bozmasıdır. Alerjik hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Deride kaşıntı, kızarma ve vücutta şişme meydana gelebilir. Kusma, bulantı, ishal gözükebilir. Ağız içinde yara ve tahriş oluşabilir. Yutkunmada zorluk oluşmasına neden olabilir. Aşırı tüketiminin sonucu anafilaksiye kadar gidebilir.
Kan sulandırıcı ilaç kullananlar kivi tüketirken dikkatli olmalıdır. Kivi kanı sulandırdığından ameliyat öncesinde tüketilmemelidir.
Bol miktarda potasyum içerdiği için böbrek hastaları bu meyveden uzak durmalıdır. Fazla miktarda potasyum böbreklerden atılmadığında vücutta birikir ve hayati tehlikeye yol açabilir.
Bazı ilaçlarla birlikte kullanımı vücutta yan etkilere neden olabilir hatta zehirlenmeye yol açabilir. Kronik hastalar, ilaç kullananlar, gebeler ve emziren anneler doktora danışmadan kiviyi tüketmemelidir.
Kivinin faydaları yanında yanlış kullanıldığında zararları da olan bir meyvedir. Kullanım miktarına dikkat edilmelidir.