Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Nasıl İyileşir? Kireçlenme Neden Olur? Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Kireçlenme Spor ile Geçer Mi?

Sağlık

15 Haziran 2022

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Nasıl İyileşir? Kireçlenme Neden Olur? Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Kireçlenme Spor ile Geçer Mi? cover

Kireçlenmeye iyi gelen şeyler genel bir tedavi olmaktan ziyade, tedavinin desteklenmesi için kullanılan öneriler olarak bilinmektedir. Kireçlenmeye iyi gelen şeyler sırasıyla şu şekilde ifade edilmektedir:

  • Kilo fazlalığı eklemler üzerinde baskılayıcı bir faktördür. Bu nedenle vücut kitle endeksi göz önünde bulundurularak, uygun kiloya ulaşılması gerekmektedir.
  • Egzersiz çalışmaları eklem bölgesine odaklanarak yapılması durumunda vücudun genel halinde bir rahatlama olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle düzenli yapılması gerekmektedir.
  • Omega 3 içerek besin takviyelerinin alınması, kireçlenme oluşan bölgelere besleyici bir etki sunacağı için oldukça önemlidir.
  • Zencefil, Zerdeçal ve Yeşil çay bitkileri, kireçlenme nedeniyle oluşan şişliklerin vücuttan atılmasını sağlayacağı için tüketilmesi önerilmektedir.

Kireçlenme Nasıl İyileşir?

Kireçlenmenin iyileşmesi öncelikli olarak doktor tarafından yapılan muayene sonucunda hastalığın ne durumda olduğunun tespit edilmesi ile mümkün olmaktadır. Başlangıç seviyesinde olan hastalar için fizik tedavi uygulamaları yapılırken, ileri seviyedekiler için ise cerrahi operasyonların yapılması söz konusu olabilmektedir.

Kireçlenmenin iyileşmesi için de erken müdahale oldukça önemlidir. İleri seviyeye ulaşmayan kireçlenmelerin önlenmesi mümkün olurken ilerlemiş durumda olan kireçlenmeler için kesin bir tedavi yöntemi uygulanamamaktadır.

Kireçlenmenin Nedenleri Nelerdir?

Kireçlenmenin nedenleri biyolojik ve çevresel faktörler ile birlikte açıklanabilmektedir. En çok bilinen nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Yaş faktörü nedeniyle vücuttaki eklemlerin eski sağlığını kaybetmesi durumunda kireçlenme olabilmektedir. Özellikle 50 yaş üzerindeki bireyler daha yüksek kireçlenme riski taşımaktadırlar.
  • Kanda çok fazla kalsiyum bulunması durumunda, sıvı olan kısımların da sertleşmesi gibi sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Bu durum da literatür içerisinde kireçlenme olarak adlandırılmaktadır.
  • Genetik olarak vücutta kireçlenme oluşumuna yatkın olunması durumunda da risk oranı daha yüksek olmaktadır.
  • Vücutta oluşan herhangi bir enfeksiyon durumunda vücutta kireçlenme olma durumlarıyla karşılaşılabilmektedir.

Kireçlenmeye iyi gelen şeyler de öncelikli olarak bu risk durumlarının göz önünde bulundurulması ile önleyici tedavilerin yapılması olarak bilinmektedir. Kireçlenme ne kadar önlenebilirse ilerleyen yaş için oluşturacağı rahatsızlıkların da giderilmesi o ölçüde kolay olacaktır.

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?

Kireçlenmeye iyi gelen şeyler tıbbi muayene ve ilaç kullanımının yanı sıra doğal olarak vücutta oluşan enfeksiyonların da dışarıya atılmasını sağlayacak takviyelerdir. Kireçlenme olması durumunda tüketilmesi önerilen besinler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Okaliptüs bitkisi, kireçlenme hastalığında en çok kullanılan etken maddeyi içermektedir. Özellikle kireçlenme durumunda oluşan ağrıların giderilmesi konusunda oldukça etkilidir.
  • Maydanoz ve limon ise vücutta oluşan ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır. Kireçlenme nedeniyle oluşan ödemin atılması sayesinde ağrılar da geçmektedir.
  • Kuşburnu çayı, düzenli tüketilmesi halinde vücudun farklı bölgelerinde oluşan kireçlenmenin önlenmesini sağlayacağı için risk grubunda olanların da mutlaka tüketmeleri önerilmektedir.
  • Sarımsak ve soğan da doğal antibiyotik olması nedeniyle kullanımı konusunda çok fazla öneri bulunmaktadır. Fakat antibiyotik etkisi nedeniyle on beş gün düzenli tüketilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kireçlenme Spor ile Geçer Mi?

Kireçlenmenin spor ile geçmesi için doğru hareketlerin yapılması gerekmektedir. Kireçlenme olan bölgedeki ağrının giderilmesi ya da kireçlenme oluşma seviyesinin en alt düzeyde durdurulabilmesi için bu hareketler oldukça önemlidir.

Kireçlenmeye yönelik yapılan spor hareketlerinde bir fizik tedavi uzmanından destek alınması gerekmektedir. Hareketlerin doğru bir biçimde yapılabilmesi için ilk seansın terapi merkezinde yapılarak hareketlerin öğrenilmesi gerekmektedir.

Egzersizlerin dışında aynı zamanda düzenli ve hafif tempolu yürüyüşün de vücuttaki pek çok eklem ve kas gelişimi için faydalı olduğu bilinmektedir. Açık havada yapılan yürüyüşler sayesinde oksijen desteği ile kireçlenme tedavileri büyük ölçüde desteklenmiş olmaktadır.

Kireçlenme Nasıl Anlaşılır?

Kireçlenmenin anlaşılması için şu belirtilerin takip edilmesi gerekmektedir:

  • Eklem bölgelerinde kireçlenme olması durumunda hareketlerin kısıtlanması, normalden daha zor hareket ettirme gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir.
  • Eklemlerin hareket etmesi durumunda çatırtı gibi seslerin eklemlerden gelmesi ya da hissedilmesi gibi durumlar oluşabilmektedir.
  • Eklem bölgelerinde hafif ya da orta düzeyde şişme meydana gelebilir.
  • Yorucu aktiviteler sonrasında eklemlerde normalden fazla ağrı oluşabilir.

Diğer Blok Yazıları