Kilo vermenin yöntemleri kalori alımına dikkat etmek, spor yapmak, hormonal dengeyi sağlamak, doğru besinleri tercih etmektir. Kilo vermede birden fazla etken bulunmaktadır. Bu etkenler kişinin cinsiyeti, yaşı, hormon dengesi, hareket düzeyi, beslenme şekli ve kalori ihtiyacıdır.
Kilo vermek için kalori açığı oluşturulmalı, alınan kalori günlük harcanan kaloriden az olmalıdır. Kişinin alması gereken kalori miktarı da cinsiyete, yaşa ve hareket düzeyine göre değişkenlik gösterir.
Kişi hızlı bir şekilde kilo verirse çeşitli hastalıkları da beraberinde getirebilir. Bu yüzden sağlıklı kilo vermenin yollarını incelemek gerekir.
En Sağlıklı Kilo Verme Yolları Nelerdir?
Sağlıklı kilo vermenin yolları şu şekildedir:
- Sabırlı Olmak
Sabırlı olmayan kişi kilo verme sürecini en hızlı şekilde olmasını ister fakat kilo verme sürecini hızlandırmanın getireceği dezavantajları bilmek gerekir. Hızlı kilo vermek isteyen kişi, kas kayıplarını, metabolizma hızını yavaşlamasını, alınması gereken vitaminlerden mahrum kalmayı, safra kesesi taşlarını, kas kramplarını, bağırsak fonksiyonlarının bozulmasını ve baş dönmesini beraberinde getirir. Bu sorunları yaşayan kişinin hayat kalitesi düşer.
Sabırlı olmamanın bir diğer getirir ise eski beslenme düzenine geri dönmektir. Anında sonuç almayı bekleyen kişi bunu göremediğinde eski beslenme düzenine geri döner. Bu durum sürekli hale geldiğinde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabilir.
- Her Besinden Yeteri Miktarda Almak
Kilo verme sürecinde kişinin kendisini besinlerden mahrum bırakmaması çok önemlidir. Eğer bir besin grubunu sürekli tüketir, diğer besin grubunu tamamen keserse vücut için gerekli vitamin ve mineral alımları kısıtlanır. Bu sebeple karbonhidrat-protein-yağ dengesi oluşturulmalıdır. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler karbonhidrat alımını tamamen kesiyor. Bu yanlış bir düşüncedir. Vücut enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karbonhidrat ve yağlardan sağlar.
Karbonhidrat tüketiminde bilinmesi gereken nokta basit ve kompleks karbonhidrat tüketimidir. Basit karbonhidratlar vücut için zararlı, kompleks karbonhidratlar ise vücudun alması gereken karbonhidratlardır. Oluşturulan beslenme planında kompleks karbonhidratlara yer vermek sağlık için oldukça önemlidir.
- Yeterli Su Tüketimi
Yeterli su tüketimi kilo vermenin temelini oluşturur. İştahı keser, metabolizmayı hızlandırır. Bu sebeple sağlıklı kilo vermek isteyen kişi, günlük su ihtiyacını karşıladığından emin olmalıdır.
Sağlıklı kilo vermek isteyen kişilerin soğuk su yerine sıcak su tercih etmesi sürecine katkıda bulunacaktır. Soğuk suyun mideyi terk etme süresi 20 dakika iken sıcak suda bu süre 80 dakika. Sıcak su tüketen kişiler daha uzun süre tok hissediyor.
- Uyku Düzeni
Uyku düzeni hormonal dengeyi doğrudan etkiler. Örneğin uyku sırasında en düşük seviyesinde olan kortizol, kişinin uyku düzeninin bozuk olması durumda yanlış zamanda salgılanabilir. Bu durum ise vücutta yağ depolamasını arttırır.
Kişinin kendisini tok hissetmesini sağlayan hormon leptin hormondur. Bu hormon gece daha az salgılanır. Geceleri en fazla salgılanan hormonlardan birisi ghrelin hormonudur ve gece uyumayan kişi bu hormonun etkisi ile daha fazla yemek yiyecektir.
Geve az salgılanan bir diğer hormon ise serotonin hormonudur. Bu hormon mutluluk hormonudur ve gece az salgılanması kişileri abur cubur yemeye teşvik edecektir.
Tüm bu sebeplerden dolayı uyku düzenine dikkat etmek kilo vermek isteyen kişilerin yapması gereken en önemli adımlardan biridir.
- Öğün Miktarı
Kilo vermek isteyen kişinin kaç öğün yiyeceği tamamen kişiye özel bir durum. Çok sayıda öğün yağ birikmesini önlüyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca polikistik over sendromu, diyabet gibi rahatsızlıklarda önem teşkil ediyor.
Öğün miktarı, beslenme düzeni tamamen kişiye özgü durumlar olduğu için bu noktada uzman tavsiyesi alınmalıdır.
- Spor Yapmak
Sağlıklı kilo vermek isteyen kişilerin bilmesi gereken en önemli noktalardan biri sadece beslenme ve öğün sayılarının kilo vermede yeterli olmadığıdır. Vücudun belirli bölgelerinde yağ depolanması olur. En çok hangi bölgede yağ depolandığı da kişiden kişiye değişmektedir. Haftanın en az 4 günü spor yapmak, yağları yakacak ve kilo vermeyi sağlayacaktır.
Metabolizmayı Arttırmak İçin Neler Yapmalıyız?
Metabolizmayı arttırmak için yapılabilecek adımlar şu şekildedir:
- Öğün Atlamamak
Öğün atlamak metabolizma hızını düşürüyor. Vücut, daha fazla besin gelmediğini anlayınca metabolizmayı yavaşlatarak enerjiyi gerekli anlarda kullanmayı tercih ediyor.
- Kahve Tüketmek
Sabah sade kahve tüketmek metabolizma hızını arttırır.
- Yeşil Çay
Doğru demlenmiş bir yeşil çay, içerdiği kateşin ve kafein sayesinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Sağlıklı Kilo Vermek için Bir Ayda Kaç Kilo Verilmeli?
Sağlıklı kilo vermek için bir ayda 2-4 kilogram verilmelidir. Bu haftada 0.5-1 kilograma denk gelmektedir. Hızlı bir şekilde kilo vermek yerine, yavaş ama kalıcı kilo vermeyi tercih etmeliyiz.
Sağlıklı Kilo Vermek için Hangi Alışkanlıkları Hayatımıza Dahil Etmeliyiz?
Sağlıklı kilo vermek için hayatınıza dahil edebileceğiniz alışkanlıklar sayesinde sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloların kalıcı olması mümkündür. Bu alışkanlıklar şu şekildedir:
- Yürüyüş yapmak
- Güne başlarken, yemekten yarım saat önce ve uyumadan önce bir bardak su tüketmek
- Baharatlı, soslu yiyecekleri tercih etmemek
- Öğün saatlerini sabit tutmak
- Porsiyonları azaltmak
- Yemek yerken başka bir şey ile ilgilenmemek
- Lokmaları iyice çiğnemek
- Küçük lokmalar tercih etmek