Kifoz Nedir? Düzelir Mi? En Etkili Kifoz Kamburluk Dik Duruş Egzersizleri

Sağlık

22 Ağustos 2022

Kifoz Nedir? Düzelir Mi? En Etkili Kifoz Kamburluk Dik Duruş Egzersizleri  cover

Çoğunlukla kamburluk olarak bilinen kifoz hastalığı, günümüzde oldukça yaygın hastalıklar arasında yer alır. Genellikle yanlış oturma ve yatma pozisyonlarından kaynaklanan kifoz, sırtın eğri durmasına ve sırtta çoğunluklu olarak bir ağrı yaşanmasına neden olan bir hastalıktır. Her yaş grubunda olabilir ve omurgada kalıcı hasarların yaşanmasına neden olabilir. 

Kifoz Düzelir Mi? 

Kifoz hastalığının düzelme durumu, günümüzde genellikle aktif olan bir durumdur. Biraz dikkat edildiği durumlarda düzelme sağlanabilen hastalık, ihmal edilmesi durumlarda ise ancak ameliyat ile düzeltilebilecek ciddi bir hastalığa dönüşebilir. Bu nedenle de kendilerine kifoz teşhisi konmuş olan kişilerin mutlaka doktor tavsiyelerine uymaları gereklidir. 

En Etkili Kifoz Kamburluk Dik Duruş Egzersizleri Nelerdir? 

Kambur hastaların yapmaları gereken egzersizler, genel olarak sırtın dik konumda olduğu egzersizlerdir. Sırtın dik durmasının sağlandığı pek çok fazla egzersiz mevcuttur. Bir fizyoloji uzmanına danışarak kolay bir şekilde kifoz için etkili olan egzersizler öğrenilebilir. 

Kifoz Ve Skolyoz Arasındaki Fark Nedir? 

Kamburluk ile skolyoz hastalığı arasındaki fark, kifozun sırtta yaşanması ve sırtta kamburluk oluşturmasından dolayı ağrı yapmasıdır. Skolyoz hastalığı ise omurganın kendi etrafında dönmesi yani tamamen omurga şeklinin değişmesinden dolayı ağrı ve şekil bozukluğu yaşanmasına neden olmasıdır. Skolyoz, kifoza göre tedavisi çok daha zor yapılabilen bir hastalıktır. 

Kifoz Belirtileri Nelerdir? 

Kamburluğun yaygın belirtileri, şöyle sıralanmıştır: 

  • Sırt veya omuzda ağrı ve sertlik 
  • Bacaklarda sürekli olarak uyuşma ve zayıflar 
  • Aşırı yorgunluk 
  • Duruş bozukluğu 
  • Nefes darlığı veya solunum güçlüğü 

Bu belirtiler, kifoz hastalarında hastalıklarının durumlarına göre belirlenir. Yani, başlangıç seviyesinde olan kifoz hastalarında bu belirtilerin tümü şiddetli bir şekilde görülmeyebilir. Ancak hastalıkları ilerledikçe görülme durumları ile beraber görüldükleri şiddetler de artar. Özellikle omuzlarında eğrilik olan ve bacaklarındaki uyuşma hissi sürekli olarak artan kişilerin mutlaka bir doktora danışmaları gereklidir. 

Kamburluk Kaç Yaşına Kadar Düzeltilebilir? 

Kifoz hastalığının düzeltilebileceği yaş aralığı, günümüzde maksimum 15- 16 olarak bilinir. Bu yaş aralığında kifoz hastası olduğu tespit edilen kişiler için mutlaka bir tedaviye başlanması gereklidir. Aksi takdirde, kişiler ne kadar dikkat ederlerse hastalıklarının ilerlemesini o denli durdurabilirler. Ancak iyileşme gibi bir durum söz konusu olamamaya başlar. Bu nedenle mutlaka ailelerin çocuklarının kifoz hastalığının olup olmadığına karşı dikkat etmeleri gereklidir. 

Kifoza Ne İyi Gelir? 

Kifoz hastalarına uygulanan tedaviler, başlangıç seviyesindeki hastalar için genellikle egzersizlerin verilmesi şeklinde yapılır. Ancak zamanla, hastalığın ilerlemesinden dolayı kamburluk korseleri doktorlar tarafından hastalara tavsiye edilir. BU korseler, kişilerin hayatları boyunca kullanmaları gereken korseler haline gelebilir. Korselerin etki etmeyeceği kifoz hastaları için ise tek çare olarak ameliyat önerilir. Ameliyat genellikle kamburluk için kesin çözüm olarak bilinmez. Zamanla kişiler dikkat etmezlerse yeniden kamburluk ile karşı karşıya kalabilirler. 

Kifoz Nelere Sebep Olur? 

Kifoz hastalığının neden olduğu durumlar ve rahatsızlıklardan bazıları şöyle sıralanmıştır: 

  • Kötü duruş
  • Anormal şekilli omurlar (Scheuermann hastalığı)
  • Doğum kusurları (konjenital kifoz)
  • Yaşlılık 
  • Omurga yaralanması
  • Disk kayması
  • Üst sırtta kas güçsüzlüğü
  • Osteoporoz 

Özellikle küçük yaşta kifoz hastası olan kişilerin ilerleyen yaşlarında omurgalarında disk kaymaları yaygın olarak rastlanan durumlar arasında yer alır. Bu nedenden dolayı da genellikle kifoz teşhisi konan kişilerin tedavilerine hemen başlanır. Disk kaymaları sadece ameliyat ile tedavi edilebilen hastalıklar olmalarından dolayı çok dikkat edilmesi gereklidir. 

Diğer Blok Yazıları