Kas spazmı nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Sağlık

12 Mayıs 2023

Kas spazmı nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Kramp ya da bilinen diğer adıyla kas spazmı, sporcular ve sporla uğraşanlar başta olmak üzere toplumda sık görülen sorunlardan biridir. Sporcularda sık görülmesinin nedeni kas spazmının çoğunlukla kaslar hareket ederken meydana gelmesidir. Sporla uğraşanların ve aktif olarak egzersiz yapanların başına sıklıkla gelen kas spazmı, çoğu zaman ciddi bir durumun habercisi olmaz ve zararsızdır. Hareket sırasında meydana gelen kas spazmının nedeni yanlış ya da ani bir hareket olabilir. Fakat kas spazmı farklı durumlarda aniden ortaya çıkıyorsa altında yatan neden mutlaka araştırılmalıdır.

Kas spazmı neden olur?

Kas spazmının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Ağır sporlar yapmak ve kaslara fazla yüklenmek kas spazmının nedenlerinden biridir. Özellikle ağırlık kaldırırken kolları fazla zorlamak kol kaslarında spazm gibi sorunlara neden olabilir.
  • Spor sonrası aşırı terleme, gıda zehirlenmesi, ishal ve kusma dolayısıyla vücutta sıvı kaybının olması kas spazmının nedenlerinden biridir. Az su içenlerde de kas spazmı sık görülür.
  • Kan dolaşımının yetersiz olması kas spazmının nedenlerinden biridir. Özellikle dolaşım bozukluğu gibi sorunları olan insanlarda kas spazmı sık görülür.
  • Multiple skleroz ya da kısaca MS hastalığı, kas spazmının nedenlerinden biridir.
  • Amyotrofik lateral skleroz ya da kısaca ALS hastalığı, kas spazmının nedenlerinden biridir.
  • D vitamini, kalsiyum, potasyum, çinko ve magnezyum eksikliği başta olmak üzere vitamin ve mineral eksiklikleri kas spazmının nedenlerinden biridir.
  • Ani stres ve gerginlik, kas spazmının nedenlerinden biridir.
  • Kasları etkileyen ilaçların fazla kullanılması kas spazmının nedenlerinden biridir.
  • Spor yapmadan önce ısınma egzersizi yapmamak ve uzun süre ara vermeden spor yapmak kas spazmının nedenlerinden biridir.

Bebeklerde kas spazmı neden olur?

Bebeklerde kas spazmı ciddiye alınması gereken bir sorundur zira bebeklerde kas spazmı, serebral palsy gibi rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Serebral palsy rahatsızlığının birçok nedeni olabilir. Beslenme bozuklukları ve beslenme yetersizlikleri, bebeklerde ateşli hastalıklar, akraba evlilikleri ve doğum sırasında annede görülen, doğumu etkileyen hastalıklar serebral palsy rahatsızlığının nedeni olabilir. Serebral palsy rahatsızlığı kaslarda tutulma başta olmak üzere birçok soruna neden olabilir. 

Kas spazmı belirtileri neler?

Kas spazmı belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Uykuya dalmada güçlük gibi uyku sorunları kas spazmı belirtilerinden biridir.
  • Çift görme ya da bulanık görme, kas spazmı belirtilerinden biridir.
  • Yavaş hareketler ve zayıf koordinasyon, kas spazmı belirtilerinden biridir.
  • Vücutta titreme, karıncalanma hissi ve uyuşukluk kas spazmı belirtilerinden biridir.
  • Kaslarda güçsüzlük ve ara sıra fark edilen hissizlik, kas spazmı belirtilerinden biridir.

Kas spazmına ne iyi gelir?

Kas spazmına iyi gelen şeyler şöyle sıralanabilir;

  • Zeytinyağı, oldukça faydalı bir yağdır ve cilt üzerinde etkilidir. Zeytinyağı, kaslarda yaşanan sorunların giderilmesi içi yapılan masajlarda sık kullanılır. Zeytinyağı kullanılarak yapılan masajlarda masajın yapıldığı bölgede rahatlama hissedilir.
  • Aloe vera yağı, cilt için yararlı olan yağlardan biridir. Aloe vera yağı, kas rahatsızlıklarının tedavisini desteklemek için yapılan masajlarda kullanılabilir.
  • Papatya yağı, çoğu zaman cilt için kullanılsa da masaj yaparken de kullanılabilen faydalı bir yağdır.
  • Hindistan cevizi yağı, cildi yumuşatır ve kasların rahatlamasına yardımcı olur. Kas spazmına iyi gelen hindistan cevizi yağı kaslara sürülerek masaj yapılabilir.
  • Vitamin ve mineral açısından zengin besinlerin tüketilmesi, vitamin ve mineral takviyelerinin alınması kas spazmına iyi gelir.

Kas spazmı nasıl tedavi edilir?

Kas spazmının tedavisi için hastanın yaşı, mesleği ve kas spazmının ne sıklıkla tekrarladığı gibi birçok unsur göz önünde bulundurulur. Örnek vermek gerekirse; kas spazmı ve ciddi kas ağrıları için hastaneye giden bir antrenörün kas spazmı yaşaması son derece normaldir. Sporcularda sık görülen kas spazmının altında ciddi rahatsızlıklar veya farklı nedenler aranmaz. Bu nedenle aktif olarak spor yaptığı ve kaslarını zorladığı için kas spazmı gibi sorunlar yaşayan sporculara kas gevşetici önerilebilir. Kas gevşeticilerin yanı sıra vitamin-mineral açısından zengin besinlerin tüketilmesi ve gerekirse ek takviye alınması önerilir. Kas spazmı sık sık tekrarlanıyorsa ve kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiliyorsa kas gevşeticilere ek olarak ağrı kesiciler de reçete edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta hastaneye gitmeden rastgele ağrı kesici kullanılmaması gerektiğidir. Birçok insan baş ağrısı ve kas ağrısı durumunda rastgele ağrı kesici ilaçları kullandığı için beklenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. 

Kas spazmı nasıl önlenir?

Kas spazmını önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin, her gün en az 1 litre su için ve vitamin-mineral açısından zengin besinleri tercih edin.
  • Düzenli olarak spor ve egzersiz yapın fakat aşırıya kaçmayın. Günlük 1 saat egzersiz çoğu zaman yeterlidir. Orta veya hafif tempoda yapılan, vücudu zorlamayan egzersizleri tercih edin. 
  • Her gün spor yapmak yerine haftanın birkaç gününü spor yapmaya ayırın ve kaslarınızın dinlenmesi için birkaç gün dinlenmeyi ihmal etmeyin. 
  • Bitkisel yağlar kullanarak kaslarınıza dairesel hareketlerle masaj yapın. Haftada birkaç kez kaslarınıza masaj yapmanız kaslarınızın rahatlamasını sağlayacak ve spazm gibi sorunları önleyecektir.

Herhangi bir kas rahatsızlığınızın olup olmadığından emin olun. Kas rahatsızlıkları farklı hastalıklarla karıştırılabildiği için tedavisi gecikebilir ve kas spazmı gibi sorunlar için farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Diğer Blok Yazıları