Kas kütlesi nasıl artar? Nasıl beslenilmeli ve neler yapılmalı?

Sağlık

17 Ağustos 2022

Kas kütlesi nasıl artar? Nasıl beslenilmeli ve neler yapılmalı? 
 cover

Vücuttaki kas kütlelerinde artış yaşanabilmesi için yaşamın içine mutlaka sağlıklı beslenme ile beraber sporun dahil edilmesi gereklidir. Kas kütlelerinin artışı için özellikle sporcular tarafından izlenen bu yöntemler ile, 3 ay gibi kısa bir süre içinde vücuttaki yağ kütlelerinin azaldığı fark edilebilir. Beslenme düzeninde yağların çıkarılması, düzenli, dengeli ve sağlıklı bir yeme düzeninin oturtulması gereklidir. 

Kas Kütlesinin Artabilmesi İçin Nasıl Beslenilmeli Ve Neler Yapılmalı? 

Kasların artabilmesi için beslenme tarzının ağırlıklı olarak sebze ve proteinden oluşması gereklidir. Düzenli olarak alınan protein ve vitaminler, zamanla vücuttaki yağ oranının eriyip kasa dönüşmesini sağlayacaktır. Yağ kütlelerinin kırılabilmesi için kişilerin mutlaka spor yapmaları gereklidir. Ancak yaptıkları sporlar, kendilerine özel olarak belirlenmelidir. Kilolarına ve kas kütlelerine bakılarak kardiyo veya diğer egzersiz türlerine ağırlık vermeleri konusunda mutlaka bir uzmana danışmaları gereklidir. 

Kadınlarda Kas Kütlesi Nasıl Artar? 

Kadınlarda yağların yerine kas geçebilmesi için yapılması gereken ilk şey, kişilerin beslenme düzenlerinde değişiklik yaşanmasıdır. Özellikle karbonhidrat tüketimi fazla olan kişilerin mutlaka karbonhidrat yerine protein tüketmeye başlamaları gereklidir. Kiloları başına, günlük 1 gram kadar protein tüketmeleri kısa bir süre içinde kas kütlelerinin artmasını sağlayacaktır. Bununla beraber Kas kütlelerinin artışı için mutlaka spor yapmalı, yapmaları gereken spor antrenmanları için de mutlaka alanında uzman birinden yardım almalılardır. 

Evde Kas Kütlesi Arttırma Nasıl Yapılır? 

Kas kütlelerinin evde arttırılabilmesi için yapılması gereken birkaç temel durum mevcuttur. Kas kütlelerinin vücutlarında daha fazla olmasını talep eden kişilerin mutlaka yemek saatlerine dikkat etmeleri gereklidir. Özellikle gece geç saatlerde tüketilen besinler, kendileri için çok zararlı niteliklerde olabilirler. Bu nedenle de kas kütlelerini arttırmak isteyen kişilerin yemeklerini düzenli saat aralıkları ile yemeleri gereklidir. Ayrıca kaslarının oranını arttırmak isteyen kişilerin mutlaka spor yapmadan yarım saat önce yemek yemeleri gereklidir. Böylece vücutlarında daha kolay bir biçimde kas oluşumu sağlanabilir. 

Yağ Oranını Azaltıp Kas Oranını Artırmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Vücudun yağ oranı yerine kas oranının geçebilmesi için mutlaka protein tüketiminin arttırılması gereklidir. Ancak kendi başına sadece protein tüketmek kas oluşmasını sağlamaz. Kasların oluşabilmesi için öncelikle vücuttaki yağların yakılabilmesi gereklidir. Bu da yağ yakıcı bazı yiyeceklerin tüketilmesi, spor yapılması ve yemek öğünlerinin düzenlenmesi gibi durumlar ile mümkün olabilir. Bu nedenle de daha fazla kasa sahip olmak isteyen kişilerin mutlaka beslenmelerine ve yaşamlarına dikkat etmeleri, uyku saatleri gibi durumları da düzenleyerek kendilerine iyi bir yaşam sunmaları gereklidir. 

Kas Kütlesini Arttırmak İçin Hangi Yiyecekler Tüketilmelidir? 

Kas yapmak için tüketilmesi gerekli olan besinler, şöyle sıralanmıştır: 

  • Yağsız organik etler
  • Balık
  • Derisiz tavuk ve hindi
  • Yoğurt/yağsız süt/peynir 
  • Yumurta
  • Fıstık ve badem ezmesi 
  • Baklagiller 
  • Buğday 
  • Yulaf ezmesi 
  • Tam tahıllar (esmer pirinç/kinoa/arpa/tam buğday)
  • Meyve ve sebzeler 
  • Sağlıklı yağlar (avokado, keten tohumu, badem, kabak çekirdeği, kaju, ceviz)
  • Soya 

Kas Kütlesi Ne Kadar Sürede Artar? 

Kaslara sahip olmak ve vücutlarındaki kas kütlelerini arttırmak isteyen kişilerin vücutlarından vücutlarına ne kadar süre içine kaslarının artmaya başlayacak olduğu değişiklik gösterir. Ancak genel olarak kas kütlelerinin artışı için hayatını değiştiren kişilerin en az 3 ayda vücutlarında bazı değişimler görülmeye başlar. Bu süre, yaşa ve diğer faktörlere de bağlı olarak 6 aya kadar çıkabilir. Kas kütlesine sahip olmak isteyen kişilerin kas kütleleri arttıktan sonra düzenli yaşamlarını bırakmamaları gereklidir. 

Diğer Blog Yazıları