Kas kaybı neden olur? Ne anlama gelir? Nasıl geçer?

Sağlık

12 Mayıs 2023

Kas kaybı neden olur? Ne anlama gelir? Nasıl geçer?
 cover

Atrofi ya da bilinen diğer adıyla kas kaybı, birçok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tek başına ciddi bir sorun olmakla beraber ciddi hastalıklara da eşlik edebilir. Kas kaybında kas kütlesinde azalma meydana gelir ve bu durum vücutta genel bir zayıflamaya neden olur. Vücuttaki yağlar eritilmemiş olsa da kas kütlesinin azalması kişinin daha zayıf görünmesine neden olur. Kas kaybının başlıca dezavantajı ilerlemediği sürece zor fark edilen bir sorun olmasıdır. Ani kilo kayıpları ve kaslarda çeşitli sorunların meydana gelmesi kas kaybına işaret ediyor olabilir. 

Kas kaybı belirtileri neler?

Kas kaybı belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Sabah yorgun uyanma ve gün içinde sık sık uyku ihtiyacı hissetme, kas kaybı belirtilerinden biridir. Hastalar bu durumu uykunun dinlendirici olmadığı ve yorgun uyandıkları şeklinde özetlerler. 
  • Bitkinlik ve isteksizlik, kas kaybı belirtilerinden biridir. 
  • Kaslarda güçsüzlük, ağır eşyaları taşırken zorlanma ve kaslarda titreme kas kaybı belirtilerinden biridir.
  • Kas seğirmesi kas kaybı belirtilerinden biridir.
  • Denge sorunları kas kaybı belirtilerinden biridir. Hastalar denge kurmada zorlandıklarını söyleyebilirler.
  • Herhangi bir eylemi gerçekleştirirken çok çabuk yorulma, kas kaybı belirtilerinden biridir.
  • Vücudun genel olarak zayıflamasına karşın bel ve kalça bölgesindeki yağların erimemesi kas kaybı belirtilerinden biridir. 
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde sarkmaların meydana gelmesi kas kaybı belirtilerinden biridir. Kas kaybına bağlı olarak ortaya çıkan sarkmalar çoğunlukla yanaklarda ve kol kaslarında görülür.

Kas kaybı nasıl teşhis edilir?

Kas kaybının teşhis edilmesi için birçok tanı yöntemi kullanılabilir. Kas erimesinde en sık kullanılan tanı yöntemlerinden olan MR ve BT, kas kaybının teşhis edilmesi için kullanılabilir. Görüntüleme yöntemleri kullanılmadan önce doktor hastanın genel öyküsünü dinleyecek ve genel muayene yapacaktır. Basit birkaç hareket ile kas güçsüzlüğü olup olmadığını test edecektir. Kas kaybı olan insanlarda kas güçsüzlüğü kaçınılmazdır. Bu nedenle kas kaybı sanılanın aksine kolay teşhis edilen bir sorundur. Genel muayene ve görüntüleme yöntemlerinden sonra gerekli görülürse kan tahlili yapılır ve hastanın kan değerlerine bakılır. 

Kas kaybı neden olur?

Kas kaybının nedeni sağlıksız kilo vermedir. Sağlık sorunları ya da fazla kilo dolayısıyla zayıflama sürecine girenlerin yanlış yöntemlerle zayıflamaları sonucunda kas kaybı sorunu ortaya çıkabilir. Sağlıklı kilo vermek için dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli spor yapmak ve gerektiği kadar yemek gerekir. Hiçbir doktor ya da diyetisyen tarafından önerilmeyen şok diyetler, kişinin neredeyse sürekli aç olmasına neden olur. Bu durum uzun vadede metabolizmanın yavaşlamasını sağlar ve vücuttaki yağlar olduğu gibi dururken kas kütlesinde azalma meydana gelir. Bu durum son derece tehlikelidir. Yanlış yöntemlerle kilo veren ve kas kaybı sorunu olan insanlarda göz altı çukurları, ten renginde değişiklik, halsizlik. Göz kapağı düşüklüğü ve genel bitkinlik gibi birçok yan etki görülür. Buna ek olarak kas kaybının bir diğer nedeni yaşlılıktır. Yaşlanmaya bağlı olarak omurga eğrilikleri, cilt sorunları ve kas kaybı görülebilir.

Kas kaybı nasıl geçer?

Kas kaybının geçmesi için önce bir doktor muayenesi yapılmalıdır. Hastanede yapılan gerekli tetkiklerin ardından doktor hastada kas kaybı olduğundan eminse vitamin takviyesi için haplar reçete ederek hastaya uygun bir diyet listesi hazırlayabilir. Beslenme şekli kas kaybının telafisi için oldukça önemlidir. Eğer kas kaybına neden olan ciddi bir rahatsızlık söz konusu değilse ve kas kaybı sağlıksız kilo verme sonucu ortaya çıkmışsa, kasların güçlendirilmesine yönelik bir tedavi planlaması yapılır. Bunun için hastanın egzersiz yapması şarttır. Vücudu yormayan bir egzersize ek olarak sağlıklı beslenme şekli ve vitamin-mineral takviyeleri uzun vadede kasların tekrar güçlenmesine yardımcı olur.

Kas kaybına ne iyi gelir?

Kas kaybına iyi gelen besinler şöyle sıralanabilir;

  • Omega 3 açısından zengin olan balık, kasların güçlenmesini sağlayan oldukça faydalı ve besleyici bir besindir.
  • Yoğurt, süt, peynir, yumurta ve kefir gibi süt ürünleri çocuklarda gelişime destek olurken yetişkinlerde kasların güçlenmesine neden olur. Yoğurt, süt, peynir, yumurta ve kefir hem kalsiyum hem de protein açısından zengindir. Kasların güçlenmek için en çok ihtiyaç duyduğu protein ve kalsiyum açısından zengin olan süt ürünleri belirli aralıklarla tüketilmelidir.
  • Tavuk, en faydalı beyaz etlerden biridir. Protein açısından çok engin olan tavuk kas kütlesinin korunmasına ve kasların güçlenmesine yardımcı olur. 
  • Kalsiyum ve demir açısından zengin olan pekmez, kasların güçlenmesine yardımcı olur. Buna ek olarak demir eksikliği anemisinin tedavisinde de etkilidir. 
  • Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler, kasların güçlenmesine yardımcı olarak kas kaybını önler.
  • Yeşil mercimek ve kırmızı mercimek protein açısından zengindir. Yeşil mercimek çorbası ve kırmızı mercimek çorbası, kasların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Yer fıstığı, badem, ceviz gibi çerezler kalsiyum açısından zengindir ve kasların güçlenmesine yardımcı olur.

Kas kaybı nasıl önlenir?

Kas kaybının önlenmesi için dengeli ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Sağlıksız ve tehlikeli olan şok diyetleri yapmaktan kaçınmalı, rastgele diyetleri uygulamamalı ve ağır sporlar yapmamalısınız. Yaşlanmaya bağlı kas kaybı için kasların güçlendirilmesi gerekir. Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kas kayıplarının telafisi zor olsa da sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz kas kaybının önüne geçebilir.

Diğer Blok Yazıları