Kas kasılması nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Sağlık

12 Mayıs 2023

Kas kasılması nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Kas seğirmesi ya da bilinen diğer adıyla kas kasılması, kişinin kaslarını oynatmadığı halde kaslarda meydana gelen hareketlilik olarak tanımlanabilir. Kas kasılmasında ani reflekslerden ziyade kasların üzerinde bir hareketlilik görülür. Kasılma sırasında derinin altında hareket eden bir canlı varmış gibi görünür. Yüz bölgesindeki kaslarda kasılma meydana gelince kolaylıkla fark edilebilir. Kas kasılması vücudun hemen hemen her bölgesinde görülebilir. Çoğu zaman zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda çeşitli hastalıklara işaret ediyor olabilir. 

Kas kasılması neden olur?

Kas kasılmasının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • MS ve ALS hastalığı gibi kas ve sinir sistemini etkileyen hastalıklar kas kasılmasının nedenlerinden biridir.
  • Yetersiz sıvı alımı, kas kasılmasının nedenlerinden biridir. Özellikle gıda zehirlenmeleri ve ishal dolayısıyla vücuttaki su miktarının azalması, kas kasılmasına neden olur.
  • Gereğinden fazla terleme, kas kasılmasının nedenlerinden biridir.
  • B1, B6, B5 ve D vitamini gibi birçok vitamin eksikliği kas kasılmasının nedenlerinden biridir.
  • Sinir sıkışması, kas kasılmasının nedenlerinden biridir.
  • Vücuttaki yetersiz kan dolaşımı ve dolaşım bozuklukları, kas kasılmasının nedenlerinden biridir.
  • İdrar söktürücü özelliği olan ilaçlar başta olmak üzere sık sık ilaç kullanmak kas kasılmasının nedenlerinden biridir.
  • Stres ve anksiyete gibi sorunlar kas kasılmasının nedenlerinden biridir.
  • Isınmadan spora başlama ya da uzun süre spor yapma, kas kasılmasının nedenlerinden biridir.

Bebeklerde kas kasılması neden olur?

Bebeklerde kas kasılması sık görülen bir sorun olmakla beraber tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle raşitizm hastalığı bebeklerde görülen kas kasılmalarının başlıca nedenlerinden biridir. Buna ek olarak bebeklerin yeterince sıvı alamaması, bebeklerde vitamin ve mineral eksiklikleri kas kasılmalarına neden olabilir. Bebeklerin gelişimi için gerekli olan kalsiyum, eksikliği durumunda çeşitli sorunlara yol açabilir. Bunlardan biri kas kasılmasıdır. Bebeklerde vitamin ve mineral eksikliklerinin asıl nedeni anne sütünün yetersiz olmasıdır. Annelerin sütlerinin kesilmesi ya da az olması bebekleri olumsuz yönde etkileyebilir. Bebeklerde kas kasılması raşitizm gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkıyorsa gerekli tedavinin uygulanması şarttır.

Çocuklarda kas kasılması neden olur?

Çocuklarda kas kasılması distoni sorununa eşlik edebilir. Distoni, çocuklarda görülen kasılma bozukluklarına verilen addır. Distoni, kas kasılması dışında çocuklarda konuşma güçlüğüne, göz kırpması gibi istemsiz göz hareketlerine, ayaklarda sürünmeye ve ayakların istem dışı dönmesi, boyunda istem dışı dönme ve ayak bölgesinde sık sık tekrarlayan kramplara neden olabilir. Distoni hastalığı yalnızca çocuklarda görülmez. Yetişkinlerde ve bebeklerde de görülen distoni, yaşa göre sınıflandırılan bir rahatsızlıktır. 0 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda görülen distoni, 13 ila 20 yaş arasındaki gençlerde görülen distoni ve 20 yaşın üstündeki yetişkinlerde görülen distoni olmak üzere 3 ayrı grupta incelenebilir. 

Kas kasılmasına ne iyi gelir?

Kas kasılmasına iyi gelen şeyler şöyle sıralanabilir;

  • Papatya yağı, kas kasılmasına iyi gelir. Papatya yağını kaslarınıza sürüp masaj yaparak yedirebilirsiniz.
  • Nane, ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisi dolayısıyla kas kasılmasında etkilidir. Nane yağını kaslarınıza masaj yoluyla yedirerek birkaç dakika boyunca kaslarınıza hafif baskı uygulayabilirsiniz.
  • Vitamin takviyeleri, kas kasılmasına iyi gelir. Özellikle D vitamini takviyesi için kullanılan balık yağı hapları kas kasılmasında etkilidir. 
  • Kas ve iskelet sistemi için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, çinko ve D vitamini gibi vitaminler-mineraller bakımından zengin besinleri tüketmek kas kasılmasına iyi gelir. Balık, yoğurt, yumurta, süt, kefir, badem, ceviz, muz, ıspanak ve avokado gibi vitamin-mineral açısından zengin besinleri düzenli olarak tüketmek oldukça faydalıdır.

Kas kasılması nasıl tedavi edilir?

Kas kasılmasının tedavisi için vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketip vitamin takviyesi almanın yanı sıra çeşitli ilaçlar ve haplar kullanılabilir. Tedavi aşamasında doktor muayenesi gereklidir. Rastgele ilaçların ve kremlerin kullanılmaması oldukça önemlidir. Rastgele kullanılan ilaçlar ve kremler alerjik reaksiyonların yanı sıra ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Doktorunuz önce sık sık tekrarlayan kas kasılmasıyla ilgili çeşitli sorular soracak, düzenli olarak kullandığınız ilaç ya da ilaçların olup olmadığını öğrenecek ve kas kasılmalarının şiddetini, ne sıklıkla tekrarladığını tespit edecektir. Bu aşamada size kas gevşetici ilaçlar, kremler ve serumlar önerebilir. Kas gevşetici kremler kas kasılmalarının tedavisinde oldukça etkilidir. Kas gevşetici kremi kaslara sürerek birkaç dakika masaj yapmak kas kasılmalarının giderilmesini sağlar. Eğer kas kasılmasının yanı sıra kas ağrısı da yaşıyorsanız doktorunuza bunu da belirterek ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.

Kas kasılması nasıl önlenir?

Kas kasılmasını önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Ağır sporlardan kaçının ve spor yaparken vücudunuzu fazla zorlamayın. 
  • Her gün spor yapmak yerine haftada birkaç gün spor yapın ve vücudunuzu dinlendirin.
  • Vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketin. Sağlıksız ve dengesiz beslenmemeye özen gösterin.
  • Sık sık ilaç kullanmaktan kaçının ve basit şikâyetler için ilaç kullanmayın. Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanın ve aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
  • Sıvı tüketimini ihmal etmeyin ve günde en az 1 litre su için.
  • Fazla kilolu insanlarda kas sorunları daha çok görüldüğü için fazla kilolarınızı verin ve hareketsiz bir yaşam sürmekten kaçının.

Isınma egzersizi yapmadan spora başlamak kas kasılması gibi sorunlara neden olacağı için spordan önce ısınma egzersizlerini mutlaka yapın.

Diğer Blok Yazıları