Kamburluk nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Sağlık

11 Mayıs 2023

Kamburluk nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Kifoz ya da bilinen diğer adıyla kamburluk, yaşlı insanlarda sık görülen sorunlardan biri olsa da genç insanlarda ve çocuklarda da görülebilir. Toplumda birçok insan kamburluğu yaşlılığa has bir durum olarak bilse de bu yanlış bir düşüncedir. Kamburluğun çeşitleri vardır ve bazı çeşitler çocukları da etkileyebilir. Kamburluğun pozisyonel kifoz ve yapısal kifoz olmak üzere iki çeşidi vardır. Pozisyonel kifoz çocuklarda görülebilen bir kamburluk çeşididir. Pozisyonel kifoz ya da bilinen diğer adıyla postürel kifoz, çoğunlukla omurgada meydana gelen sorunlar dolayısıyla ortaya çıkar.

Kamburluk belirtileri neler?

Kamburluk belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Nefes darlığı ve kısa nefesler alıp vermek, kamburluk belirtilerinden biridir.
  • Duruş bozuklukları ve yürürken vücutta fark edilen eğrilik, kamburluk belirtilerinden biridir.
  • Bitkinlik ve rahatsızlık hissi, kamburluk belirtilerinden biridir.
  • Bacaklarda hissedilen zayıflık ve titreme, kamburluk belirtilerinden biridir. Buna ek olarak bacaklarda uyuşma da meydana gelebilir. 
  • Omuz ve sırt bölgesinde hissedilen ağrı ile gerginlik, kamburluk belirtilerinden biridir.

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra önemsenmesi ve üstünde durulması gerekir. Doktor muayenesi sırasında kamburluğun anlaşılması kolaydır. Sağlıklı ve normal bir insanda omurga eğriliği 20 derece ile 45 derece arasında olur. 45 derecenin üstünde olan omurga eğriliği, kamburluğun teşhis edilmesi için yeterlidir. 

Kamburluk neden olur?

Kamburluğun nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Uzun süre yanlış pozisyonlarda durmak kamburluğa neden olur. Özellikle çocuklarda sık görülen pozisyonel kifozun nedeni duruş bozukluklarıdır.
  • Omuzlara ağırlık yüklemek ve sık sık ağır şeyler taşımak uzun vadede kamburluğa neden olabilir. Taşımacılık yapanlarda, sporcularda ve her gün ağır okul çantasıyla yürüyen çocuklarda kamburluk sık görülür.
  • Masa başı çalışanlarda ve gün boyu bilgisayar başında oturanlarda kamburluk sık görülür. Masa başı çalışanlar spora da vakit ayıramadıkları için kamburluğun yanı sıra kilo artışı, boyun düzleşmesi ve bel ağrısı gibi birçok sorun görülebilir. 
  • Yaşlılık, kamburluğun başlıca nedenlerinden biridir. Belli bir yaştan sonra eklemlerde deformasyon meydana gelir, kaslar zayıflar ve ciltteki hücreler yenilenmez. Yaşa bağlı olarak gelişen omurga eğrilikleri kamburluğa neden olabilir.

Kötü duruşa bağlı kamburluk nedir?

Kötü duruşa bağlı kamburluk ya da bilinen diğer adıyla pozisyonel kamburluk, duruş bozuklukları sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Çocuklarda sık görülen bu sorunun kaynağı çocukların uzun süre yanlış pozisyonda oturmasının ve uzanmasının yanı sıra ağır sırt çantasıyla okula yürüyerek gidip gelmeleridir. Uzun süre ağır çantayla yürüyen çocukların vücudu zamanla öne doğru eğilir ve pozisyonel kamburluk ortaya çıkar. Kısa sürede fark edilen ve müdahale edilen pozisyonel kamburluk, daha fazla ilerlemeden kontrol altına alınabilir. Pozisyonel kamburluk şüphesiyle doktor muayenesinden geçen çocuklarda omurga eğriliğinin 55 dereceye kadar çıktığı saptanabilir. 

Yapısal kamburluk nedir?

Yapısal kamburluk, kişide ciddi bir eğriliğe neden olan kamburluk çeşitlerinden biridir. Yapısal kamburluk sorunu olan kişilerde omurga eğriliği 55 derecenin üstüne çıkabilir. Bu oldukça ciddi bir orandır. Yapısal kamburluk, pozisyonel kamburluğun aksine duruş bozukluklarına bağlı olarak değil farklı sorunlara ve rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Omurga enfeksiyonu ya da bilinen diğer adıyla omurga tüberkülozu, nörofibromatozis ve iskelet displazisi gibi kemik hastalıkları, omurga kırıkları ve omurlarda meydana gelen sinir ile kas hastalıkları yapısal kamburluğun nedenleri arasında gösterilebilir. Bununla birlikte, konjenital kifoz gibi doğuştan gelen omurga anormallikleri yapısal kamburluğa yol açabilir.

Kamburluk nasıl tedavi edilir?

Kamburluğun tedavisi için önce hastanın yaşı ve kamburluğun ne seviyede olduğu değerlendirilir. Yetişkinlere ve çocuklara uygulanan yöntemler farklılık gösterdiği için tedavi planlaması buna göre yapılır. Çocuklarda omurga eğriliğinin 60 dereceye çıkması müdahale gerektirmezken 60 derecenin üzerine çıkması müdahale gerektirebilir. Çocuklarda 60 derecenin üzerindeki omurga eğriliği için korse kullanımına başlanabilir. Düzenli olarak kullanılan korse sayesinde omurga eğriliğinin ilerlemesi engellenir. Korse kullanımına rağmen ilerlemeye devam eden kamburluk için cerrahi operasyon kaçınılmazdır. Alınan önlemlere rağmen ilerleyen ve tehlikeli boyutlara ulaşan kamburluk ciddi komplikasyonlara neden olabileceği için mutlaka kontrol altına alınmalıdır. 90 ila 100 dereceye kadar çıkan omurga eğrilikleri tehlikelidir ve mutlaka müdahale gerektirir. Korsenin yetersiz kaldığı durumlarda ameliyat son çare olarak uygulanır. Ameliyat sonrası normal hayata dönmek zaman alır ve uzun bir süre hastalar birçok konuda kısıtlanır.

Kamburluk ameliyatından sonra iyileşme süreci nasıl olur?

Kamburluk ameliyatından sonra iyileşme süreci ve iyileşme sürecinin aşamaları şöyle sıralanabilir;

  • Ameliyattan sonraki ilk gün ayağa kaldırılan hastanın hareket kabiliyeti ölçülür. 
  • 3 ila 4 gün boyunca hastanede gözetim altında tutulan hasta, 4. gün taburcu edilebilir.
  • Ameliyattan 3 hafta sonra kişi rahatça dışarı çıkabilir ve günlük rutinine dönebilir. Elbette yapacakları sınırlıdır. 
  • Ameliyattan 3 hafta sonra kişi hafif sporlar ve egzersizler yapmaya başlayabilir. Bununla birlikte, denize ve havuza girebilir. 
  • Ameliyattan 2 ay sonra kişi toplu taşıma ve şahsi araç kullanabilir. 
  • Ameliyattan 3 ay sonra orta tempoda spor yapılabilir, yüzülebilir.
  • Ameliyattan 6 ay sonra bisiklet sürülebilir ve egzersiz sıklığı arttırılabilir.
  • Kamburluk ameliyatından 1 yıl sonra kişi birçok konuda özgürdür. Tek istisna darbe almaya neden olan dövüş sporları ve risk oranı yüksek olan ekstrem sporlardır. Hastanın tehlikeli sporlar yerine düzenli egzersiz olarak yürüyüş yapması, koşması ve yüzmesi tavsiye edilir. 

Diğer Blok Yazıları