Kaju faydaları çok bilinen bir besin değildir ama kansere yakalanmayı önleyen çok değerli içeriğe sahip kuru yemişlerdendir. B12 bakımından oldukça zengin olması başlı başına mucizevi bir besin olduğunun kanıtıdır. Aşağıda kajunun faydaları sıralanmıştır:
- Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar, kalp krizi riskini azaltır.
- Erkeklerde sperm sayısını arttırır.
- Birçok kanser türüne karşı koruma sağlar, kolon, karaciğer ve prostat kanseri gibi. Vücuttaki serbest radikallerin yok edilmesine yardımcı olur.
- Spor yapanların tükettiği, enerji vermesiyle yarar sağlayan bir besin kaynağıdır.
- Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
- Kan basıncını dengede tutar.
- Damarlar içerisinde plak birikimini engeller.
- Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
- Kas ve sinir sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Tansiyonu dengeler.
- Mideyi korur, sindirimi düzenler.
- Baş ağrısı ve migrene iyi gelir.
- Safra taşının oluşumunu engeller.
- Gebelikte anne karnındaki bebeğe yarar sağlar.
- Göz hastalıklarına karşı koruma oluşturur.
- Doğal saç rengini korur, saçların beyazlamasını önler
- Saçların daha gür olmasını ve sağlıklı uzamasını sağlar.
- Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- Alkol alımına bağlı mide rahatsızlıklarında semptomları en aza indirir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, enfeksiyonları yok eder.
- Cildin nemlenmesini ve parlaklık kazanmasını sağlar. Yaşlanmayı yavaşlatır, kırışıklıkları engeller.
- Sivilce ve ciltteki iltihabı kurutur.
- Adet döngüsünü düzene sokar.
- Kalp çarpıntısına iyi gelir.
- Vücuttaki kansızlığı engeller.
- Kırmızı kan hücreleri oluşumuna yardımcı olur.
- Güçlü bir protein kaynağı olduğu için uzun süre tokluk hissi verir. Zayıflamaya yardımcı olur bu yüzden diyet listelerin başında yer alır.
- Yorgunluğu engeller.
Kaju Hangi Vitaminleri Bulundurur?
Kajunun içerdiği vitaminler B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamin, C vitamini, E vitamini ve K vitaminidir. Vitamin bakımından çok zengindir. İçerdiği bütün bu vitaminler kalp hastalıklarını önlemeye yardım eder. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminin büyük kısmını karşılayabilmesi kajunun faydaları arasındadır.
Kaju Hangi Besinleri Bulundurur?
Kajunun besin içeriğinde, enerji bakımından 100 gramında 574 kcal vardır. Çok enerji veren bir besindir bu yüzden sporcuların tükettiği besinlerin başında gelir. İçerisinde karbonhidrat, protein, yağ, lif, vitamin ve çeşitli mineraller vardır. Bu mineraller sodyum, potasyum, selenyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demirdir. Çok kuvvetli bir protein kaynağı olduğu için, insan sağlığına çok faydalı bir kuruyemiştir.
Kaju Nerede Yetişir?
Kajunun yetiştiği yer Brezilya’dır. Kajunun yetişmesi için çok miktarda yağmur gerekir. Hindistan, Vietnam ve Nijerya’da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde yetişmediği için kaju ülkemize ithal olarak gelmektedir.
Kajunun Saklama Koşulları Nedir?
Kajunun saklama koşulları diğer kuruyemişlere göre farklıdır. Çiğ ve kavrulmuş olarak iki türde satılabilir. Daha yağlı bir kuruyemiş olduğu için diğer kuruyemişlerden ayrı saklanmalıdır. Ambalajlı ve paketin üzerinde son kullanma tarihi yazılı bir şekilde satıldığı için ambalajının üstündeki etikete dikkat etmeliyiz. Son kullanma tarihini almadan önce kontrol etmeliyiz. Aldıktan sonra serin ve kuru yerde bekletmeliyiz. Yazın buzdolabında, kışın dışarıda cam kaplarda bekletebiliriz.
Kajunun Zararları Nelerdir?
Kajunun zararları arasında en tehlikeli olan alerjidir. Kaju alerjisi, fıstık alerjisinden bile daha çok görülür. Anafilaksi görülme olasılığı gelişebilir.
Sodyum miktarı çok olan bir besindir. Fazla tüketilmesi vücutta sodyum miktarının artmasına ve tansiyon, kalp, felç ve böbrek hastalıklarının görülmesine neden olabilir.
Kaju içerdiği yüksek yağ miktarı nedeniyle fazla tüketilince kilo alımına neden olur. Kolesterolün yükselmesine sebep olabilir.
Bazı ilaçlarla birlikte kullanılınca yan etki gösterebilir, ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz.
Kan şekerini arttırdığı için şeker hastaları dikkatli kullanmalıdır.
Ameliyattan önce tüketilmemesi gerekir.
Ayrıca kajunun faydaları çok diye aşırı kullanımı, ciltte sivilce ve akne oluşumuna neden olur.