Jimnastiğe başlama yaşı 6 yaştır. Jimnastik sporu, çocukların en erken başlayabileceği spor dalıdır. Jimnastik sporu başlama zamanı daha erken bir yaşa çekilebilir. 3 – 4 yaşları da jimnastiğe başlamak için idealdir. Jimnastik için ortalama başlama yaşı değişiklik gösterebilir. Çocuk gelişimi için jimnastiğin birçok yararı vardır. Jimnastik sporu özel antrenör eşliğinde gerçekleştirilmelidir.
Jimnastik, kişinin kaslarını güçlendiren, fiziksel yapısının düzelten ve kişinin daha esnek olmasını sağlayan spor türüdür. Kişinin sağlığına olumlu etkileri vardır. Jimnastik sporu yaparken vücudu esneten hareketler yapılmaktadır. Bu sporda kaslar en verimli seviyede çalıştırılır.
Jimnastik Nedir ve Nasıl Yapılır?
Jimnastik sporunun tanımı, kasların güçlenmesini sağlayan, kişinin fiziksel yapısını düzelten ve güçlendiren hareketlerin toplamıdır. Jimnastiğe yeni başlayan kişiler özel antrenörleri ile hareketleri en doğru şekilde öğrenir ve uygular. Jimnastiğe ortalama başlama yaşı 6’dır.
Jimnastik sporunun birden fazla dalı vardır. Kişiler kendisi için en uygun jimnastik türünü tercih ederler. Jimnastik; artistik jimnastik, ritmik jimnastik, trambolin jimnastik, akrobatik jimnastik, aerobik jimnastik, parkur jimnastik ve estetik jimnastik olmak üzere 7 çeşidi vardır.
Jimnastik Çeşitleri Nelerdir?
Jimnastik çeşitleri 8 adettir. Bu çeşitler şu şekildedir:
- Artistik Jimnastik
Artistik jimnastik malzemeler ile yapılan jimnastik türüdür. Bu jimnastik türünde dengede durabilmek ve vücut koordinasyonu ön plandadır. Erkekler ve kadınlar artistik jimnastik yapabilirler.
Artistik jimnastik yaparken kullanılan malzemeler kulplu beygir, barfiks, halka, asimetrik paralel, denge sehpası, minderdir. Bu aletler sayesinde artistik jimnastik yapılır.
- Ritmik Jimnastik
Ritmik jimnastik bireysel ya da takım olarak yapılabilir. Ritmik jimnastik müzik eşliğinde yapılan bir olimpik spor dalıdır. Kişiler platform adı verilen sahne üzerinde bu sporu gerçekleştirirler.
Ritmik jimnastik alet kullanılarak ya da aletsiz olarak yapılabilir. Kullanılan aletler ip, top, çember, kurdele ve lobuttur. Bu aletlerin kullanılması şart değildir. Ritmik jimnastik yaparken, atlama, sıçrama, dönüş, esneme ve denge hareketleri yapılır.
- Trambolin Jimnastik
Trambolin jimnastik, trambolin kullanılarak yapılan jimnastik sporudur. Bu jimnastik türü yapılırken sıçrama, salto ve burgu adı verilen hareketleri gerçekleştirir. Bu hareketler trambolin üzerinde gerçekleştirilir. Trambolin jimnastik olimpiyat sporlarından biridir.
- Akrobatik Jimnastik
Akrobatik jimnastik, grup halinde yapılan jimnastik türüdür. Bu gruplar erkek ve kadın karışık olabileceği gibi, sadece erkeklerden ya da kadınlardan oluşabilir. Akrobatik jimnastik, müzik eşliğinde yapılan jimnastik türüdür. Belirli süre içerisinde belirli hareketler gerçekleştirilerek yapılır.
- Aerobik Jimnastik
Aerobik jimnastik yüksek müzikle yapılan, zor hareketlerin gerçekleştirildiği jimnastik dalıdır. Vücudun daha zinde olmasını sağlar. Bu jimnastik türü, çok hızlı ve tempoludur. Vücudun dayanıklılığını arttırır.
- Parkur Jimnastik
Parkur jimnastik, jimnastik sporunun bir parkur içerisinde yapılmasıdır. Parkur içerisinde atlama, sıçrama gibi hareketler yapılır. Jimnastik hareketleri parkur içerisine dahil edilen jimnastik türüdür.
- Estetik Jimnastik
Estetik jimnastik takım halinde gerçekleştirilen bir jimnastik türüdür. Müzikler yapılan bu jimnastik türünde ahenk ve uyum önemlidir. Uyum halinde jimnastik hareketleri gerçekleştirilir.
Jimnastiğin Faydaları Nelerdir?
Jimnastiğin faydaları, sağlığı olumlu yönde etkileyen faydalardır. Jimnastiğin faydaları şu şekildedir:
- Jimnastik kasların gelişimi için çok faydalıdır.
Jimnastik kasları çalıştırır ve kasların hareket kabiliyetini arttırır.
- Jimnastik yapmak kişinin esneklik kabiliyetini arttırır.
Jimnastik hareketleri, vücudun daha esnek olmasını sağlar. Yapılan hareketler kaslar için çok faydalıdır.
- Kişinin daha disiplinli olmasını sağlar.
Jimnastik yapmak kişiye disiplin sağlar. Belirli bir antrenman ve beslenme programına uyulmalıdır. Bu zorunluluklar kişinin disiplin halinde olmasını sağlar.
- Jimnastik yapan kişinin özgüveni artar.
Jimnastik yapan kişinin başarma duygusu, kendisine olan sevgisi ve güveni artar.
- Jimnastik vücut duruşunu düzeltir.
Jimnastik kas ve kemik gelişimini desteklediği ve güçlendirdiği için kişinin vücut duruşu iyileşir.
- Jimnastik vücudun dayanıklılığını arttırır.
Yapılan hareketlerin kasları ve kemikleri güçlendirip geliştirdiği için kişinin vücut dayanıklılığı artar. Jimnastik için ortalama başlama yaşına gelen çocuklar, özellikle vücut sağlıkları için jimnastiğe yönelmelidir.