Isırgan otunun faydaları, içeriğindeki vitamin ve minarelerin zenginliği nedeniyle çok fazladır. İyileştirici gücü yüksek ısırgan otunun faydaları şöyledir:
- Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayarak detoks etkisi yapar. Hücre yenilenmesini sağlar.
- Vücuttaki enflamasyonu giderir.
- Sindirim sistemini düzenler. Gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunların çözülmesine yardımcı olur. Bağırsaktaki kötü bakterileri vücuttan uzaklaştırır.
- Tohum ve yaprakları kozmetik sektöründe kullanılır. Isırgan otundan yapılan şampuanlar saçların kuvvetlenip hızlı uzamasını sağlar. Saç diplerinde oluşan kepeği engeller ve saç derisinin yenilenmesini sağlar.
- Kuvvetli bir ödem atıcıdır. Vücuttaki ödemin atılmasına yardım eder, adet döneminde oluşan gaz ve ödemin atılmasını sağlar.
- Böbrek sağlığı için çok faydalıdır. Böbreklerin çalışma düzenini sağlar. Taş ve kum oluşma riskini minimuma indirir.
- Kemiklerin güçlenmesini sağlayarak kemik erimesinin önüne geçer.
- Romatizma hastalıklarında faydalıdır, ağrı kesici özelliği vardır.
- Eklem ağrılarını geçirir.
- Hem iyi yağ yakıcı hem de iyi bir zayıflatıcıdır. Diyet yaparken ısırgan otu çayını beslenme planımıza ekleyebiliriz.
- Tonik olarak kullanıldığında cilt üzerindeki yara izi ve lekeleri azaltır. Akne tedavisinde kullanılır.
- Astım hastalığında tıkalı broşları açar ve öksürük kesici özelliği vardır. Astım hastaları yine de doktora danışarak kullanmalıdır.
- Kronik yorgunluğu giderir, enerji verir.
- Kanı temizler.
- Anemiyi önler, kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlar.
- Gut hastalığına iyi gelir.
- Prostat hastalıklarına karşı mucizevi bir çözümdür.
- Cinsel gücü arttırır.
- Alerji hastalığına iyi gelir.
- Kadın hastalıklarına iyi gelir.
Isırgan Otu Hangi Vitaminleri Bulundurur?
Isırgan otunun içerdiği vitaminler A vitamini, B vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitaminidir. İnsan vücudunun günlük alması gereken K ve A vitamininin tamamını, C vitamininin yarısını karşılar. Bu vitaminler sayesinde ısırgan otunun faydaları sayısızdır.
Isırgan Otu Hangi Besinleri Bulundurur?
Isırgan otunun besin içeriği, enerji bakımından 100 gramı yaklaşık olarak 45kcal kadardır. Protein, lif, yağ asitleri ve karbonhidrat içerir. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, fosfat, çinko ve folat gibi mineraller bulundurur. Bol miktarda antioksidan içerir.
Üzerinde bulunan, değince yakan tüylerinde karınca asidi, asetik asit, histamin ve bazı enzimler vardır. Temas ettiğinde kaşınma ve kızarıklığa neden olur.
Isırgan Otu Nasıl Tüketilir?
Isırgan otunun kozmetikte tüketilmesi çok yaygındır. Saç bakımı ürünlerinin içinde saçın uzaması ve kuvvetlenmesi için kullanılır. Kaş, kirpik bakım ürünlerinde uzamayı sağladığı için kullanılır.
Isırgan otu çayı kurumuş ya da taze ısırgan otundan yapılır. Yağ yakmaya yardımcı olur, diyetlerde kullanılır. Ödem arttırır.
Isırgan otunu yemeklerde ıspanak gibi kullanılabilir. Çorbası, yemeği ve böreği meşhurdur. Çocukların beslenme rutinine çorbasını koymak hem besleyici özelliği hem sahip olduğu vitaminleriyle faydalıdır.
Isırgan otu kremlerde kullanılır. Ağrı dindirme özelliğine sahiptir.
Isırgan otundan hazırlanan tablet ve kapsüller gıda takviyesi olarak satılmaktadır. Doktor kontrolünde kullanılması şarttır.
Isırgan otunun Zararları Nelerdir?
Isırgan otunun zararları başında gebe kadınlar için düşük tehlikesine sebep olması gelebilir. Yüksek tansiyon hastalarının kan basıncını arttırması nedeniyle kullanmaması gerekir. Kan şekerini etkileyebilir bu yüzden şeker hastaları kullanırken çok dikkatli olmalıdır. Kan sulandırıcı etkisi vardır, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, pıhtılaşma sorunu olanlar ve ameliyata girecek olanlar kesinlikle kullanmamalıdır.
İdrar söktürme özelliği vardır, idrar yolu hastalığı ile ilgili tedavi gören hastaların kullandıkları ilaçlarla birlikte kullanılınca yan etki gösterebilir. Fazla kullanımı sindirim sistemini bozabilir, ishale neden olabilir. İçeriğinde bulunan kremler bazı ciltlerde alerjiye neden olabilir.
Isırgan otunun faydaları çoktur fakat hamileler, emziren anneler, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar, doktora danışmadan kullanmamalıdır.