Isınma Egzersizleri ve İsimleri: Antrenman ve spor öncesi ısınma hareketleri nelerdir? Kaç dakika yapılmalı?

Performans

13 Haziran 2022

Isınma Egzersizleri ve İsimleri: Antrenman ve spor öncesi ısınma hareketleri nelerdir? Kaç dakika yapılmalı?  cover

Isınma egzersizleri en profesyonel sporcuların bile spordan önce ve sonra yaptıkları hareketlerdir. Göz alıcı bir fizik, sağlıklı bir yaşam ve özgüveni etkileyen fit bir görüntü için spor yapmak çok büyük bir önem taşır. Spor yaparken de en dikkat edilmesi gereken hususların başında ısınma egzersizleri yer alır. Isınma egzersizlerini tekrarlamadan spor yapmak şiddetli kas ağrılarına, kaslarda küçük yırtıklara, antrenman sırasında oluşan risklerin artmasına, burkulma tehlikesi oluşmasına sebep olabilir. Bu tarz sorunlar yaşamamak için spor öncesinde ve sonrasında ısınma egzersizlerine önem verilmelidir.

Isınma Egzersizi Çeşitleri

Başlıca ısınma egzersizleri çeşitleri; dizleri yukarı çekme, interval koşu, squat ısınma egzersizi, gibi egzersizlerdir. Bu egzersizleri doğru şekilde yapmak iyi bir spor yapmak için önemlidir. Kas ağrılarına ya da herhangi bir sakatlanmaya mahal vermemek için ısınma egzersizlerine gereken önem verilmelidir. Yapılan sporun daha etkili ve daha zararsız bir hale gelmesi için ısınma egzersizleri her sporcunun mutlaka yapması gerektiği hareketlerdendir.

Antrenman Öncesi ve Sonrası Isınma Hareketleri

Antrenman öncesi ve sonrası ısınma egzersizleri başlıca şu şekilde açıklanabilir:

  • Dizleri Yukarı Çekme: Bu harekette spor yapacak olan kişi olduğu yerde hafif tempoda koşa. Kollar hareket ettirilmemelidir. 30 saniye boyunca hafif tempoda koşulmalıdır. Ardından hız kesilmeden dizler yukarı doğru çekilmeye başlanır ve sağ ve sol diz sıra ile hiç duraklamadan koşu halinde yukarı çekilir.
  • İnterval Koşu: Salonda ya da evde ısınılıyorsa interval koşu hareketi yerinde sayılarak yapılabilir. Son derece hızlı bir şekilde yapılması gereken bu koşu kalp atışının hızlanmasını ve vücuda daha fazla kan pompalanmasını sağlar. Bu ısınma egzersizi aynı zamanda kendi başına bir egzersiz olarak da kullanılabilmektedir. Bu hareketin süresini 5 dakika süreyle tekrarlayıp birer dakikalık ara vererek 20 dakikaya tamamlanabilir.
  • Hafif Squat: Bu hareketi yapmak için öncelikle ayakta durulup eller göğüs hizasında ve önde birleştirilir. Bacaklar her iki yana doğru orta aralıklarla açılır. Oturma pozisyonu alınır. Kalça olabildiğince geriye doğru esnetilerek çökülür. Dengede kalmaya ve sırtın dik tutulmasına önem verilmelidir. Yeniden başlangıç pozisyonuna dönülerek bu hareket 10 ya da 12 defa tekrarlanabilir.

Isınma Egzersizleri Kaç Dakika Yapılmalıdır?

Isınma egzersizlerinin süresi minimum 5 ile 10 dakika arasında olmalıdır. 20 dakikaya kadar çıkabilen bu hareketler yapılmadığında birçok olumsuz durumla karşılaşılır. Isınma egzersizleri spor için gerekli motivasyonu sağlar. Evde egzersiz öncesi ya da sonrası yapabileceğiniz ısınma hareketleri ile beden spora hazırlanarak olası incinme ve sakatlıkların önüne geçilir.

Isınma Egzersizlerinin Önemi Nedir?

Isınma hareketlerinin önemi kalbi ve dolaşım sistemini aşama aşama hızlandırarak vücudun fiziksel olarak spora hazırlanmasıdır. Isınma hareketleri sırasında kalp atışı hızlanır ve kan dolaşımı artar. Böylece kaslara ulaşan oksijen miktarı da artmış olur. Vücut sıcaklığı yükselir. Bu durum kasların esnekliğinin artmasına ve daha verimli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Egzersize yoğun bir şekilde başlanması ise kalp atışının aniden hızlanmasına dolayısıyla kalbin zorlanmasına sebep olur.

Diğer Blok Yazıları